„Drakulával akartunk szembeállítani 175 székely mondát és legendát” – riportunk a Mini Erdély Parkról

Kult

„Drakulával akartunk szembeállítani 175 székely mondát és legendát” – riportunk a Mini Erdély Parkról

Ezt mindenkinek látnia kell! A székelyföldi Szejkefürdőn épült Mini Erdély Park élő történelemkönyv, bejárható térképre vetítve. A magyar nyelvterület és peremvidékeinek várait, udvarházait, építészeti emlékeit láthatjuk itt maketteken, tömör ismertetővel magyar, román és angol nyelven. Székelyföld olyan kincsesházának is tekinthetjük, ahová jelentős számban járnak nem magyar ajkú látogatók is. De minden ide látogatóban közös: saját kulturális örökségüket ismerik fel a szemléletes rekonstrukciókban. Családdal, gyerekekkel, nagyszülőkkel, osztályközösséggel, baráti társasággal, de egymagunkban is egész napos programot nyújthat a Mini Erdélybe való ellátogatás.

Akinek volt igazi gyerekkora, pontosan tudja, hogy a mese lélekszövet, az igaztörténetek és a hitelesen elmesélt múlt pedig létfeltétel, levegővétel, szabadság és identitás – különösen a párhuzamos valóságokban felnövő generációk számára. Egy székelyföldi kisfiú számára az önfeledt játék színtereibe bele-beleszürkített az iskolában meghallgatott történelemlecke, de nem írhatta át azt az elemi élményt, hogy otthon, a családban, a közösségben képesek voltak őrizni a múlt érvényes verzióját. Fazakas Szabolcs, aki szülöttjeként ismeri ezt a földet, bennünk is ezt a hitet erősíti monumentális kezdeményezéseivel: a Székelyföldi Legendáriummal és a Mini Erdély Parkkal.

„Gyermekkoromban rengeteget játszottunk, és szerettük felkeresni a régi székely várakat, amelyekkel kapcsolatban jórészt csak legendák maradtak fenn. Rajzfilmet nem sokat néztünk, nem is nagyon voltak olyan mesék, amiket szívesen nézhettünk volna. Később operatőrként végeztem a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd televíziózással foglalkoztam, de haza akartam jönni. Meghatározó élményem volt, mikor operatőrként Brüsszelben dolgoztam, hogy az Európai Parlamentben Erdélynél Drakulát tüntetik fel. Így született meg a Székelyföldi Legendárium ötlete: Drakulával akartunk szembeállítani 175 székely mondát és legendát” – mondja Szabolcs, akinek az ötletéből rajzfilmstúdió, majd legendagyűjtemény és -térkép született. Ezek anyaga ma már olvasható és nézhető formában is hozzáférhető a Székelyföldi Legendárium oldalán.

 

A legendárium sikere nem maradt el, annak folytatásaként született meg a Mini Erdély Park amelyet Orbán Balázs író egykori birtokára terveztek. Itt ma már nemcsak emlékhely őrzi a 19. század egyik legnagyobb székely honismereti írójának, közéleti személyiségének emlékét, de az Orbán Balázs Látogatóközpont is, ahol többet megtudhatunk munkásságáról. A Mini Erdély Park nemcsak helyi, de országos és európai kuriózum is, ugyanis ez az első olyan makettpark és történelmi játszótér, amely nem egy etnikum, hanem egy történelmi régió építészeti örökségét rekonstruálja.

„A Mini Erdély Parkban az együtt élő nemzetiségeket szeretnénk bemutatni – ez a párbeszéd parkja.

Hozzánk rengeteg román látogató is betér, és látjuk, hogy meglepődnek, amikor a saját kulturális értékeiket is viszontlátják, amellett, hogy rácsodálkoznak, milyen gazdag magyar és szász kulturális örökség van ezen a területen. Most nagyjából 110 épületnél tartunk és legalább 200 kastély hiányzik még, de hely híján nem fogunk tudni mindent megépíteni, csak a történetileg legjelentősebbeket” – mondja Szabolcs. A park fejlődése pedig nemcsak a történeti hitelességgel megépített makettek gyarapításával folytatódik, de a gyermekek örömére egy különleges bogárpark kezdeményeit is láthatjuk már a terepen. A felnagyított lényekkel való találkozás újabb szórakozási és tanulási lehetőséget ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  

Honnan ez a széleskörű ismeretanyag az épített örökségről? Szabolcsnak operatőri munkája révén lehetősége volt beutazni Erdélyt és a környező vidékeket, így rengeteg helyszínt maga is felkeresett, majd szakember segítségével dolgozták fel a kiállítandó anyagot. Ma Orbán Balázs korabeli állapotokat tükröznek a kiállított makettek.

Képgalériánk a helyszínről: 

„Gyöngyösi János történeti grafikus segítségével válogattuk ki azokat az épületeket, amelyek végül elkészültek, közöttük olyanokat is, amelyek kissé kívül esnek Erdély határain, de történelmi vonatkozásban ide is kapcsolódnak. A történeti forrásanyag mellett sok esetben maguktól a kastélytulajdonosoktól is kaptunk információkat, fotóanyagot. Az egyik cél az volt, hogy aki ide ellátogat, azt is láthassa, amit eredeti formájában már nem láthat, mert a háborúk és az idő átrendezte a viszonyokat. Másrészt azt reméltük, hogy a Mini Erdély Parkkal megállíthatjuk a Szejkefürdőn áthaladó idegenforgalmat, és talán többen keresik fel ezt a helyet úticélként is. Európában több ponton is létezik hasonló látványosság: a szarvasi Mini Magyarország makettpark, Brüsszelben a Mini Európa makettpark, Klagenfurban a Minimundus, Olaszországban, Riminiben az Italia in MiniaturaLengyelországban több miniatűr park is van, és Szlovákiában is akad hasonló. Most mi is felzárkóztunk az európai közegbe” – mondja Fazakas Szabolcs. 

Ősszel látogattuk meg a Mini Erdélyt, családostul, de hamarosan visszatérünk, mert az itt kiállított anyag olyan impozáns, hogy lehetetlen részleteiben mindent szemügyre venni egyetlen nap alatt, ráadásul a park területén közlekedő kisvasútra sem volt alkalmunk felülni. Valóban nem rövid látogatásra való helyszín, annyira informatív és olyan sokféle lehetőséget tartogat.  Pedagógus vénával megáldott felnőttek számára az első élmény, hogy ide egész történelem- és irodalomórákat lehet szervezni, de néprajzos és építészmérnök hallgatók számára is kiváló terep ez a szakmai fejlődésre. A nagy kaland számomra mégis az volt, hogy némely kiállított makett nyomán emlékeztem az eredeti épületekre is, hiszen ebben a kulturális miliőben nőttem fel, sok helyszín gyermekkorom kedvencei között épült be saját élettörténetembe.

Visszafelé aztán Vajdahunyad vára felé kanyarodtunk, és bejártuk a felújítás alatt álló várkastély látogatható részeit. Érdekes volt látni belülről azt, amit a maketten egészében tudtunk szemügyre venni. Sétánk a budapesti Vajdahunyad-várnál ért véget, itt beszélgettünk a Mini Erdély Park értelmi szerzőjével, Szabolccsal. 

 Fotó: Roggs Fényképészet

És hogy mire jó egy minipark?

Azon túl, hogy lehengerlő élményt nyújt, valamit felébreszt az emberekben: a történelem iránti nosztalgikus vonzalmat, múltunkkal kapcsolatos tudásvágyunkat és az érzelmi, szellemi tőkénk gyarapításához elengedhetetlen kalandvágyat, hogy ezeket a helyeket magunk is felkeressük, végigjárjuk.

Mára a Kéktúra útvonalaihoz hasonló terv született bennünk: egy-egy régiót fogunk bejárni a családdal nyaranként, hogy végiglátogassuk a megmaradt kastélyokat, udvarházakat, és lefotózzuk őket csak úgy, a magunk örömére, remélve, hogy az így készülő családi élményalbum szorosabban összekapcsol bennünket régi, elfeledettnek hitt történetekkel is.

Galériafotók: Gáspár Kinga

Ajánljuk még:

A Bodeni-tó a róla szóló útikönyv szerzőjének szemével – Bagó Tündével beszélgettünk

Álmaim (egyik) utazására készülve beszereztem az egyetlen magyar nyelvű útikönyvet a Bodeni-tóról. Alig vártam, hogy kézbe vehessem és megtervezzem vele az utat. A könyv nem is hagyományos útikönyv, jóval több annál. Olyan színes, olyan élvezetes, hogy nem tudtam letenni. Faltam a betűket, és máris ott éreztem magam, a nagy hegyek ölelte tó partján. Képzeletem bejárta az évszázados utcákat, házakat. Követtem a fejezeteket a térképen, újabb és újabb látnivalók kerültek fel a bakancslistára. Mire a könyv végére értem, úgy éreztem, végigjártam, ismerek már mindent! Mindenképpen szerettem volna megismerni Bagó Tündét, a Bodeni-tó útikönyv szerzőjét. Mi sem volt egyszerűbb ennél, hiszen oda készültem, Tünde pedig bő tíz éve él a tó közelében. A könyvvel a hátizsákomban felültem a vonatra, és egynapi felejthetetlen vonatozás után ott álltam, az oly áhított tó partján.

 

Már követem az oldalt

X