Budapest legfinomabb házai – legendás ízes helyek

Kult

Budapest legfinomabb házai – legendás ízes helyek

Ha meg akarunk ismerni egy várost, akkor az ízek nem maradhatnak ki az élmények csomagjából. Budapest hangulatához hozzátartoznak a vendéglátóhelyek, a legendás cukrászdák, a nagyhírű sörgyárak, a híres hotelek. A város éléskamrái, a vásárcsarnokok, a piacok, a lángosos és a rétesbolt, no meg a többi hely, ahol valami finomat adtak egykor, vagy megkóstolhatunk most is.

Az ételek és italok elkészítése, a menüsorok összeállítása, a tálalás és a felszolgálás pillanatai, a kóstolás és az étkezés mind jeles események lehetnek – legyen szó egy vasárnapi húslevesről otthon, egy exkluzív vacsoráról egy fine dining étteremben, egy pár kiváló virsliről egy monarchiabeli sörházban – ezek a pillanatok is hozzátartoznak a város képéhez, illatához, ízvilágához.

Vegyünk egy térképet, egy útikönyvet, böngésszük végig a világhálót, és keressük meg Budapest ízes ékességeit! Aki egyszerűbben, de annál alaposabban szeretné megismerni a fővárosunkat erről az oldaláról, annak számos gasztroséta kínál felejthetetlen élményeket. Egy ilyen séta során csuda helyekre juthatunk el, és olyan titkokat fedezhetünk fel, amelyekre talán álmunkban sem gondoltunk volna.

Fotó: @imagine

Az Imagine második alkalommal vállalkozik rá, hogy egy hónapba sűrítve olyan rendhagyó programokat szervezzen, melyek fókuszában egy igazi ünnep: a gasztronómia áll. Egy hónapon át több mint 50 alkalommal, 13 tematikában indulnak gasztroséták, kóstoljuk meg Budapest ízeit, legyen meg a város íz-emlékeinkben is.

Így ismerhetjük meg jobban például az egykor Kis-Gerbeaudnak hívott Művész Kávéházat, amely a XIX. század vége óta közkedvelt találkozóhelye az Operaház és a környéke híres művészeinek és közönségének, az írótársadalomnak, a környék lakóinak.

120 év történelmének hangulata lengi be az elegáns kávéházat: a belépőt máris rabul ejti a „boldog békeidők” atmoszférája.

Végigsimíthatjuk Mándy Iván egykori törzsasztalát, akiről már csak azért is érdemes megemlékeznünk, mert Kossuth díjas írónk, a Csutak és a szürke ló szülőatyja tette legendássá a „presszót”, a tündéri presszós lányokat. A levegőbe szimatolva a jó kávé gőze mellett selymes süteményillatot élvezhetünk: az itteni mestercukrászok élen járnak úgy az új süteménykreációk felfedezésében és a hagyományos, eredeti receptek elkészítésében egyaránt.

Fotó: @imagine 

Csodás felfedezéseket tartogató utazásra, távoli óceánok és tengerek meghódítására invitál az Adria-palota.  A hozzá kapcsolódó történetek nyomán a történelem hullámain ringatózva az egykori tengeri utak, óceánjáró hajók és az egzotikus, tengerentúli ínyenc falatokról hallhatunk mesét. A Gasztronómia Hónapja alkalmából nem csupán bejárhatjuk a megújulását váró épületet, hanem belekóstolhatunk az építése óta eltelt 120 év eseményeinek, vállalkozásainak és lakóinak „csemegéibe”, de megismerhetjük az ide kapcsolódó vízi áruforgalom egyik étvágygerjesztő aspektusát is: a messze földről ide érkező gyarmatáruk múltját.

Meglátogathatjuk az nagymúltú Auguszt cukrászdát, az ország legrégebbi cukrászcsaládjának édes birodalmát.

Egy kávé és egy ellenállhatatlan sütemény mellett a családtagok mesélnek öt generáció életéről, szerelmeiről, a cukrászathoz való hűségükről.

Fotó: @imagine  

Kőbánya legizgalmasabb és egyben legismertebb épületében, az egykori Fővárosi Serfőző Rt. falai közt megismerhetjük a sörtörténetet, a Dreher család kalandos életét. Kóstolhatunk kisüzemi söröket és belepillanthatunk abba is, hogyan készül a folyékony kenyér – és miért folyik olykor fölfelé.

Szervezett sétán juthatunk olyan gasztroszentélybe is, mint a Gerbeaud házban működő Onyx. Belekóstolhatunk a fine dining világába, a food-desing titkaiba. Megismerhetjük azt az összetett folyamatot, amelynek eredményeként egy vacsora komplex, minden érzékszervünkre ható, életre szóló és egyedi élmény lesz.

Közben pedig az is kiderül, hogy hogyan kezdődött ez az izgalmas és páratlan történet a Gerbeaud létrejöttével, melynek jelenébe és egy kicsit a jövőjébe is beleleshetünk.

A boldog békeidők ízei után a Ferdinánd Monarchia Étterembe zarándokolhatunk el. Itt a Monarchia időszakának nyomait fedezhetjük fel szinte mindenen – nem kivétel ez alól a gasztronómia sem. A vezetett sétán megismerhetjük, hogy hogyan és mi vált a tradicionálisnak tekintett hazai étkezési kultúra részévé ebből az időszakból, és a kóstolók sem maradnak el! Történeteket hallhatunk az alapanyagokról, a vásárcsarnokokról, a dualista állam polgárainak étkezési szokásairól.

A Zuglói Japánkertben megismerkedhetünk az ehető növényekkel. Meglepő ismeretekkel gazdagodhatunk, mert sok olyan növényre nyitja rá a szemeinket, amelyekről sosem gondoltuk volna, hogy a tányérban a helyük. A Japánkert pedig magában is kis csoda: egy tüneményes oázis a nagyváros rejtekén.

Mire jó egy gasztroséta? Arra, hogy összeérjen lélek és fantázia, szív és a száj öröme, és minél többet megtudjunk a helyről, ahol élünk. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek ezeket a remek programokat!

Ajánljuk még:

49 családtagját elvesztette, de nem gyűlölt senkit, csak megbocsátani nem tudott – Fahidi Évára emlékezünk

Örök felelősségünk marad az emlékezés és az emlékeztetés, ahogy az is, hogy észrevegyük, hová vezethet a gyűlölet, kortól függetlenül. A holokausztot az emberiség szégyenfoltjaként égette bele történelmünkbe a 20. század. Nincs mentség rá, és szavakkal nem is lehet pontosan visszaadni, ami történt. Ezért is olyan értékesek a túlélők, akiktől kérdezhetünk, visszaemlékezéseik a valóság mozaikjaiból rakják össze a sötét korképet. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a buchenwaldi koncentrációs tábort megjárt, tavaly szeptemberben elhunyt Fahidi Évára emlékezünk egy 2021-ben rögzített beszélgetéssel – táncba ölelt szeretete örökké velünk marad.
 

 

Már követem az oldalt

X