Kult

Borbás Marcsi: Ez a birtok a mindenem

Sokáig azt mondtam, nem szeretnék mást csinálni, csak az Őrségben lekvárt főzni” – mesélte Borbás Marcsi a Mandinernek adott interjújában. Szemlénk. 

„Lassan húsz éve ismeri az Őrséget, így talán már tudja a választ: mi a titkuk az itt élő embereknek?

Még Szent István telepítette ide őket. A nagy elődök székely határvédők voltak, a maiak is kemény, egyenes emberek, akik ragaszkodnak a tradíciókhoz. Anno a telket is úgy vettük, hogy Vili bácsi már odaígérte egy holland házaspárnak, mikor azonban megtudta, hogy az épületet, amelyet még a dédapja húzott fel, mi nem lebontani akarjuk, hanem restaurálni, kevesebb pénzért is inkább nekünk adta. Húsz évünk van abban, hogy ma így néz ki a terület.

Mit jelent önnek ez a birtok?

Mindent. A férjemmel pont akkoriban találtunk egymásra, ez a közös szerelem­projektünk.

Madarason, a szerb határ menti kis faluban volt gyerek. Gondolom, nem tévedek, hogy ott szerette meg a földet.

Ebbe nőttem bele. Mindent termesztettünk a gyógynövényektől kezdve a csemege­kukoricán és a paprikán át a paradicsomig. Lehetett negyven fok vagy éppen eső, menni kellett. Kisgyerekként én is ott voltam a kukoricásban, hajnali öttől sötétedésig szedtük. A többi gyerek ment a Sugovicára fürödni, én pedig naphosszat szedtem a kukoricát a szüleimmel és a bátyámmal. Ez volt a természetes. Persze megesett, hogy azt mondtam édesapámnak, ha nagy leszek, nekem csemegekukoricám biztosan nem lesz, meg hogy nekem egy tenyérnyi föld sem kell.”

Marcsi egy videóban mutatta meg a Mandiner stábjának, hogy néz ki most őrségi kertje: 

Nyitókép és szöveg: Mandiner
A teljes interjút ITT, vagy a Mandiner e heti lapszámában olvashatjátok

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X