A paprika útja a termőföldtől a Piros Aranyig és az Erős Pistáig

Kult

A paprika útja a termőföldtől a Piros Aranyig és az Erős Pistáig

100 magyar család mindennapi megélhetése és mindannyiunk konyhai sikerei múlnak a legnépszerűbb magyar fűszerzöldség, a paprika, és további 200 családé az Univer hetényegyházi üzemében feldolgozott egyéb zöldségek – mint például a fokhagyma, a vöröshagyma és a torma – termőföldtől az asztalig megtett útján. Hungarikumaink – a Piros Arany és az Erős Pista – bölcsőjében azt is kiderítettük, milyen paprikából készülnek kedvenceink, és hogyan kerülnek asztalunkra. 

Az Univer hetényegyházi gyárában évente 5-6 ezer tonnányi, kizárólag Magyarországon termesztett paprikát dolgoznak fel. „Ennek a százalékos aránya körülbelül úgy áll össze, hogy

kétharmada fűszerpaprika, egyharmada pritamin- és kápia paprika szelet”

– mondja Gábor Tamás, az Univer hetényegyházi telephelyének nyersanyag-beszerzője, aki maga is paprikatermesztő családból származik, és akitől azt is megtudjuk, milyen utat jár be a paprika a termőföldtől az asztalig.

Ízelítő az idei paprikaszállítmányból az Univer hetényegyházi telephelyének udvarán – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

A természet éves ciklusaihoz igazodva a paprika útja is a termesztési igények felmérésével és összehangolásával kezdődik. „Február közepén, amikor már látjuk, milyen volumenben szeretnénk paprikát feldolgozni az idei évben, összehívjuk a 100 paprikatermelőt, és egy szakmai program keretében megkötjük az éves termeltetési szerződéseket. Így

partnereink már februárban pontosan tudják, hogy milyen fajta paprikát mekkora mennyiségben fogunk átvenni tőlük, milyen áron

– ez mindkét fél számára magas fokú biztonságot jelent, hiszen a termelő pontosan tudja tervezni a szezonját, mi pedig biztosak lehetünk benne, hogy ismét kiváló alapanyagokból dolgozhatunk” – mondja Gábor Tamás. 

Gábor Tamás, az Univer hetényegyházi telephelyének nyersanyag-beszerzője – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

A februári találkozón nemcsak az igények tisztázására kerül sor: „Ugyanekkor a termelők vetőmag igényét is felmérjük, hogy biztosítani tudjuk a gazdák számára a termesztéshez szükséges minőségi vetőmag mennyiséget, melyet az Univer leányvállalata, az Univeragro Kft. telephelyein előzetesen tesztelünk. Erre azért van szükség, hogy úgy termelő, mint feldolgozói oldalról garantálhassuk, hogy a megtermelt paprika nemcsak mennyiségi, de minőségi szempontok szerint is eleget tesz igényeinknek, és kellő termésbiztonságra számíthassunk. A szelektált fajtalistából kiválasztott vetőmagot pedig odaadjuk a gazdáknak, technológiai útmutatóval együtt, illetve év közben is szaktanácsokkal látjuk el őket, amikor szükséges.

Óriási segítség a termelők számára, hogy a vetőmagot előfinanszírozzuk,

tehát nekik nem kell kifizetniük, hanem a beszállított paprika árából lekompenzáljuk. Évek, évtizedek óta stabil partnereink vannak, és a kölcsönös bizalom jegyében akár előleggel is tudunk segíteni nekik, ha év közben anyagi nehézségeik támadnak” – magyarázza a szakember.

Konyhakerti tapasztalataink alapján ugyan lehet elképzelésünk arról, hogyan terem a paprika, ilyen hatalmas volumen sikeres termesztéséhez azonban precíz technológiára és komoly óvintézkedésekre is szükség van a termés megfelelő minőségének és hozamának biztosítása érdekében.

Az idei paprikaszállítmány az Univer hetényegyházi telephelyének udvarán – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet   

„A pritamin- és a kápia paprikánk 100 százalékát intenzív technológiával termelik a partnerek, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy húznak a talajból egy bakhátat, azt lefóliázzák fekete fóliával. A fekete fólia alatt csepegtető szalag van, hogy az öntözést is minél hatékonyabban tudják megoldani, és csökkentsék a párolgást , de ez a fekete fólia nagyon hatékony a gyomszabályozásban is. Ebbe a bakhátba rendezett talajba beleültetik a paprikát,  majd letakarják lélegző fóliával, amely megvédi a fejlődő növényt a széltől, az erős napsugárzás káros hatásaitól és a kártevőktől is. Ez a védő fátyolfólia júniusban kerül le a növényekről, amikor már elég erősek és ellenállóak a paprikák, amelyek az intenzív termesztési technológiának köszönhetően sokkal nagyobbra is meg tudnak nőni, mint konyhakerti körülmények között. Éppen ezért támrendszerrel segítik tovább a gazdák a növények fejlődését, illetve biztosítják számukra a megfelelő tápanyag-utánpótlást a szezon végi betakarításig” – kísér tovább a paprika útján Gábor Tamás.

A fűszerpaprika „sorsa” az Univer üzemében többek között az Erős Pista – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet   

A szüret augusztustól szeptember végéig, október elejéig tart – évjárattól, időjárási körülményektől függően.

Az Univer feldolgozóüzemében ez az év legintenzívebb időszaka, hiszen ekkor érkezik be az a nyersanyagmennyiség, amit az év folyamán fokozatosan feldolgoznak.

„A paprikafélék nagy része a Duna-Tisza közéből érkezik be ide, az Univerhez. Rengeteg termelőnk van 50 kilométeres körzetben,

például a pritamin paprika 90 százaléka Kunadacsról származik – ez 40 kilométerre van tőlünk. Így a nyersanyag valóban minimális távolságot utazik a termőföldtől a feldolgozóüzemig” – mondja Gábor Tamás.

A feldolgozásra váró paprikaszállítmány egy része az Univer hetényegyházi telephelyének udvarán – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet   

A közel 6 ezer tonnányi paprika egyharmada szeletelve érkezik be: a jellemzően augusztusban szüretelt pritamin- és a kápia paprikákat kicsumázva, az esetleges hibákat kivágva félbevágják vagy negyedelik – ez kerül majd a darálóba.

Az üzem egyszerre 200-250 tonnát tud feldolgozni – kápia paprikából többet, mint fűszerpaprikából, ugyanis a fűszerpaprikának bár kisebb a tömege, nagyobb a térfogata, mint a kápia paprikának. 

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet   

„Amikor a termelő leszállítja a szerződés szerinti paprikamennyiséget, egyrészt megtörténik a termény minőség-ellenőrzése, másrészt a gazda kap egy elismervényt, amelyen szerepel, hogy 15 napon belül pontosan mekkora összeg érkezik a számlájára. Ezzel zárul számára az éves szezon” – mondja az Univer hetényegyházi üzemének nyersanyag-beszerzője, Gábor Tamás.

Az Univer által feldolgozott fűszerpaprikának nemcsak az a különlegessége, hogy a legkiválóbb hazai alapanyag, hanem az is, hogy az üzem számára megtermelt erős fűszerpaprika fajták szaporítóanyagát 100 százalékban az Univer kutatóbázisán fejlesztették ki: „10 évvel ezelőtt az Univernél nem voltak megfelelő erős fűszerpaprika fajták, ezekből ugyanis hiány volt a piacon. Az állami intézmények teljesen leálltak a paprikanemesítéssel, az erős fűszerpaprika beltartalmi értékei és minősége nem volt megfelelő. Ekkor a kollégák úgy döntöttek, hogy akkor saját kézbe veszik az Univer erős fűszerpaprika szaporítóanyagának az előállítását, és elindult egy paprikanemesítési program.

Ma ott tartunk, hogy az Univer erős fűszerpaprikája 100 százalékban Univeres nemesítésű erős fűszerpaprika fajtákból származik.

Egyetlen szezonban közel 400 fő dolgozik a fűszerpaprika-szüreten: a szártól, a kocsánytól és a csészelevelektől megtisztított paprika érkezik be hozzánk, a telepre. A teljes beszállított mennyiség betakarításán pedig összesen közel ezren dolgoznak a szezon idején” – mondja Gábor Tamás.

Csomagolásra váró Erős Pista az Univer hetényegyházi üzemében – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

A legnagyobb magyar paprikakrémeket gyártó vállalat által feldolgozott paprikák gyártósorig tartó útja teljes mértékben kézi munkára alapszik: a növények gondozása, szüretelése és szállításra való előkészítése is manufakturális körülmények között történik – többek között ez is az egyik minőségi garancia az Univer termékeire.

Milyen paprika fajtákat dolgoznak fel az Univer hetényegyházi üzemében? Erre Tímár Zoltántól, az Univer paprikanemesítésért felelős vezetőjétől vártunk választ. „Fűszerpaprikából jellemzően kétfélét ismernek az emberek: a csípőset és a csípősségmenteset, amit a köznyelvben édesnek hívunk – a szakmában röviden csípmentesként emlegetjük. 2010-ben egyetlen csípős fűszerpaprika fajta állt rendelkezésünkre, amelynek kapszaicin-tartalma és szárazanyag-tartalma nem felelt meg az Univer igényeinek –

ezért döntöttünk úgy, hogy nemesítési programot indítunk új fajták kifejlesztésére, hagyományos nemesítési módszerekkel”

– mondja Tímár Zoltán.

Tímár Zoltán, az Univer paprikanemesítésért felelős vezetője – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

A nemesítés eredményeként az Univer jelenleg saját maga számára állítja elő a termesztéshez szükséges vetőmag jelentős mennyiségét: Csípős fűszerpaprika fajtából jelen pillanatban két szabad elvirágzású fajtánk van, hibridből pedig három. Termesztésünkben van csípős, és van egy csípősségmentes fűszerpaprika fajtánk is – ez utóbbi a legutolsó nemesítési munkánk eredménye: magas színanyag-tartalommal, illetve olyan rezisztenciával rendelkezik, ami a termelését is megkönnyíti” – teszi hozzá az Univer paprikanemesítésért felelős vezetője, Tímár Zoltán.

A különleges alapanyagokból különleges gonddal készült Univer termékek gyártóbázisán tett látogatásunk ezzel nem ért véget. Hamarosan a paprika feldolgozásának folyamatával folytatjuk. Bemutatjuk, hogyan készülnek kedvenceink, a Piros Arany, az Erős Pista és a többi finomság – Édes Anna, Gulyáskrém, Fokhagymakrém, Vöröshagymakrém, Reszelt Torma, Haragos Pista –, amelyek nélkül ma már el sem tudnánk képzelni a családi asztalt és a magyar konyhát.

Az Erős Pistának immár második éve saját fesztiválja is van: Az Erős Pista Feszt idén is gazdag programkínálattal vonzotta a fűszeres ízek szerelmeseit. A népszerű rendezvénysorozat keretében az érdeklődők többek között Rákóczi Ferivel együtt kóstolhatták meg a különböző, Erős Pista-ízesítésű szószokat, illetve vetélkedőkön, gyerekprogramokon és koncerten is részt vehettek. Az előző napok tapasztalatai alapján idén is sikerült megpistázni a hangulatot!

A cikk megjelenését az Univer támogatta.

Ajánljuk még: