Kult

10 filmes étel, amit bármikor megkóstolnánk

Enni mindenkinek kell, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy mit és hogyan. Az étel mindig is megkülönböztetett szerepet töltött be a vizuális művészetekben, mivel általa megfogható és fogyasztható formába önthetők az érzések és gondolatok mélyebb rétegei. Olyan ételeket (és italokat) gyűjtöttünk össze, amik önmagukban, vagy az elfogyasztásuk által ikonikus részeivé váltak a popkultúrának!

 1. Spagetti – Susi és Tekergő

Mi lehetne romantikusabb egy gyertyafényes, zenei aláfestéssel kísért vacsoránál a sikátorban?  Pontosan tudta ezt a társadalmi elvárásokra fittyet hányó Susi is, akit tökéletesen elbűvölt a züllött háttérrel rendelkező Tekergő személyisége és kalandos élete.

Hiába az eltérő neveltetés és anyagi háttér, a törzskönyvezett, fajtiszta spániel-lány és a rosszfiúként is aranyszívű kóbor kutya szerelme nem ismert lehetetlent. Ahhoz azonban, hogy a tettek mezejére merjenek lépni, szükségük volt annak a bizonyos spagettiszálnak mindkét végére.  

2. Velőscsont – Szindbád

Se szeri, se száma az „eredeti” Krúdy-recepteknek, bár valójában az író nem közölt soha ilyeneket, sőt talán nem is főzött hasonlót se. Annál többet fogyasztott viszont, és írt is róla. Huszárik Zoltán pedig Szindbád című filmjében tökéletesen jelenítette meg Latinovits Zoltánnal a címszerepben, hogy

az evés nem egyszerűen táplálékbevitel, hanem szinte szakrális tevékenység.

Mindez pedig a velőscsontban csúcsosodik ki. Amit semmiképpen nem zsemlyével illik fogyasztani, hanem kenyérszelettel. És természetesen olyan forrón, mint a babánk szíve.

3. Ötdolláros shake – Ponyvaregény

Rögtön felismerhetjük, ha Tarantino filmet nézünk, többnyire főleg a töménytelen mennyiségű vérről, erőszakról, idézhető szövegekről, random női lábakról, stílusos zenéről és nem utolsó sorban az ételekről. A rendező előszeretettel ülteti asztalhoz karaktereit, hogy a cselekmény és az egymáshoz való viszonyuk aztán italozás vagy evés közben bontakozzon ki.

Calvin Candy süteményezés közben idézi fel, hogyan tépték szét kutyái szökött rabszolgáját (Django elszabadul), Shosannának kiszolgáltatva kell várnia a krémre, mielőtt belekóstolhatna a rétesébe (Becstelen Brigantyk), a menyasszony pedig csak akkor ülhet a mesterével egy asztalhoz, ha képes pálcikával enni (Kill Bill). Vincent Vega és Mia Wallace kapcsolatát pedig az ötdolláros shake alapozza meg, amiről nem derül ki, miért kerül ennyibe és hogy megéri-e, de azt megtudjuk, hogy iszonyú finom.

4. Lecsó – L’ecsó

Az általában kissé sablonos, de mégis számtalan főzéssel kapcsolatos mozi közül kiemelkedik ez a hagyományos szakácstörténeteken egyet csavaró animációs mese.  A film eredeti címe szójáték a főszereplő patkány mivoltával (angolul rat) és a francia ratatouille nevű étellel, ami egyébként valóban hasonlít az itthoni lecsóhoz, de cukkinit is tartalmaz. Viszont ha hallgatunk a mese üzenetére, akkor nem a pontos recept a lényeg – hiszen a kőszívű kritikust sem az étel ínyencsége bűvölte el, hanem a gyerekkori ízek és elfelejtett emlékek közös elegye, amit a fogások idéztek benne.

5. Twinkie – Zombieland

A Twinkie a civilizáció utolsó morzsája – legalábbis a Zombieland című filmben. Valójában Amerika kultikus édessége, ami tulajdonképpen egy egyszerű (és nagyon hosszú szavatossági idejű) vaníliakrémes piskótaszelet. Itthon leginkább a filmből lehet ismerős, ahol az isteni Woody Harrelson által játszott Tallahassee karaktere mindent megtesz a zombi-apokalipszis közepette, hogy találjon magának pár darabot. Bár 2012-ben csődeljárást indítottak a népszerű süteményt a harmincas évek óta gyártó cég ellen, és emiatt majdnem egy évre eltűntek a polcokról az édességek, 2013-tól újra kaphatók.

6. Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé – Harry Potter 

A J. K. Rowling által teremtett varázsvilágból sok mindent lehet irigyelni egyszeri mugliként. A láthatatlanná tévő köpenyt, a hopponálást, a bagolypostát és még ezer dolgot. Az életet megkönnyítő vagy izgalmasabbá tevő varázspraktikák mellett azonban az ételek és italok világából sem spórolta ki a mágiát az írónő.

A sütőtöklevet vagy a vajsört még csak-csak reprodukálhatjuk valahogy, és a csokibékáról sem olyan nehéz lemondani (hiszen csak elvarázsolt csoki), a Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé (egyes darabjai) azonban elérhetetlen álmok maradnak. Mert, bár a zselés cukorkához hasonlító édesség megszokott, elképzelhető – és már legyártott – ízei mellett akadnak reprodukálhatatlanok is. Legalábbis addig, míg valaki ki nem találja, milyen a kísértetízű cukor... 

7. Cseresznyés pite kávéval – Twin Peaks

A Twin Peaks univerzumában szinte semmi sem az, aminek látszik. Az örök kérdés mellett, hogy ki ölte meg Laura Palmert, David Lynch a történet számos más karakterével kapcsolatban is bizonytalanságban hagy minket. Az óriások, törpék, félkarú emberek és tuskóval mászkáló hölgyek között csak egy valamiben lehetünk biztosak. Hogy az RR kávézó cseresznyés pitéje annyira jó, hogy az már bűn, és hogy kávéval kell fogyasztani.

8. Az, amit Sally kapott – Harry és Sally

Férfi és nő találkozik, érezhetően megvan köztük a szikra, de a nehezítő tényezők miatt hosszú évekbe telik, míg egymásra találnak, miközben próbálják cáfolni az állítást, hogy a nemek között nem létezik barátság.

Nem a Harry és Sally találta ki a romkom műfaját, de kétség kívül megreformálta azt,

olyan elemeket behozva, amiket azóta már szintén közhellyé koptattak. A legemlékezetesebb (és legtöbbször idézett) jelenet mégis az, amikor Meg Ryan orgazmust színlel az étterembe, hogy ezzel bizonyítsa Harrynek, mennyire könnyen átverhetők a férfiak. A performansz után a pincér megkérdezi a főszereplőink közelében ülő idősebb nőt, mit szeretne. Ezt követően hangzik az ikonikus mondat, miszerint „azt kérem, amit ő kapott”. (Az egysoros szereplőt egyébként a rendező, Rob Reiner anyukája alakította.)

9. Lembas – A Gyűrűk Ura

Köztudott, hogy a hobbitok naponta legalább hatszor, de inkább hétszer étkeznek, ha tudnak. Reggeli, második reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, estebéd és vacsora. Nemcsak a könyvekben, de a Tolkien művei alapján készült filmekben is fontos szerepet kap az aprónépek jó étvágya.

Az evés sokszor válik a bonyodalmak okozójává, de van, hogy éppen a közös étkezés alapozza meg a karakterek közötti kapcsolatot.

Mégsem egy tipikus hobbit étel a legklasszikusabb fogás Középföldjéről, hanem a tündék kenyere, a lembas. Elméletileg „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse.” Az ízét viszont (sajnos) csak elképzelni tudjuk.

10. Spárgaleves – Bridget Jones naplója

Az ezredfordulós filmek és sorozatok női főszereplői ugyan már feszegették a hagyományos nemi szerepek határait, de többnyire csak odáig jutottak, hogy fel merték vállalni a harminc feletti szingli nők létjogosultságát. Persze könnyen lehet, hogy a Szex és New York vagy Bridget Jones-korszak csak egy kezdeti (de kihagyhatatlan) lépcsőfok volt a Marvel kapitányhoz, a me too-hoz vagy a női Star Wars főhőshöz vezető rögös úton. Akár így van, akár nem, Renée Zellweger karaktere kék levesével vette le végleg a lábáról Mr. Darcyt, aki aztán úgy szerette, ahogy van...

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.