Kert

Pünkösd

Pünkösdi dekor: Variációk virágcserépre, tartalmas társításokra

Egy cserép növény ajándékba van olyan szép, mint egy csokor. És tovább tart! Egy pompás növény-összeültetéssel személyre szabhatjuk, abban benne van a lelkünk, a munkánk. Kis figyelmességgel örömet szerezhetünk, vagy csak úgy, a magunk gyönyörűségére is elkészíthetjük Itália üzenetét, egy pizzafűszer-cserepet vagy egy gyógyító minikertet.

Talán a pünkösdi hétvégén végre néhány órára kisüt majd a nap, így a fázósabbak is kedvet kaphatnak egy kis kertészkedéshez. Ezúttal olyan ötleteket szeretnénk adni, amiket bárki megvalósíthat akár egy panelház erkélyén, akár a konyhaasztalon. 

Az ültetéshez néhány egyszerű eszközre lesz szükség, kis lapátra, késre, öntözőkannára. Készítsünk elő mindent, így szépen és pontosan tudunk dolgozni. Válogassuk össze a növényeket, legyen kéznél az ültetéshez megfelelő föld, kavics, érett marhatrágya. Húzzunk kesztyűt a munkához, hogy a kezünket megóvjuk a későbbi körömkefézéstől.

A cserépbe szórjunk egy réteg sódert vagy apró kavicsot. Terítsünk rá egyenletesen egy réteg érett marhatrágyát. Töltsük fel kerti virágfölddel és kezdődhet az ültetés!

A kis palántákat óvatosan emeljük ki a földből, hogy gyökerük ne sérüljön meg, és vigyázva helyezzük egy megfelelő nagyságú mélyedésbe, amit kis lapáttal kerekítettünk a földbe. Ujjunkkal finoman nyomkodjuk le a földet a tő körül, ezzel biztosítva, hogy szépen álljon. Tegyünk így a többi növénnyel is, majd a földet pótoljuk és egyengessük el. Finom vízpermettel alaposan öntözzük be.

Nagyon fontos, hogy hasonló körülményeket kedvelő növényeket ültessünk egybe!

Meleg balkonra, Itália ízeit kedvelőknek „pizzafűszer”-cserepet állíthatunk össze. Oregano, bazsalikom, esetleg rozmaring kerülhet bele. A bazsalikom mellett szépen fejlődik a paradicsom, egy törpe koktélparadicsom is lehet társ, vagy „tűzimádóknak” egy mini csili. Napsütésben gazdag balkonon szépen virít, sőt, ajándékba is adható!


Aki többször küszködik emésztési problémákkal, szívesen kortyol gyógyteát, egy cserépbe költöztetheti az enyhülést hozó növényeket. A hűsítő és epeműködést segítő borsmenta, a „minden bajra jó” zsálya és a rozmaring hű társak lesznek együtt. Napos, meleg balkonon, tápanyagban gazdag földben jól megélnek.

Aki légúti problémákkal küszködik, vagy érzékeny a torka, annak a kakukkfű-szurokfű-lándzsás útifű kombó egész évben hasznos társ lehet! Ha ez a növény megszereti a helyét, bőven hozza hajtásait. Illata kellemes, és akár mindennap szedhetünk belőle teának valót, vagy tehetünk egy pici kakukkfüvet a gombalevesbe, szurokfüvet a paradicsomszószba. 

A virág+fűszer+zöldség összeállítások is pompásan mutatnak! A kertészetekben többféle törpe paradicsomot, paprikát vásárolhatunk, ezek jól megélnek a balkonon, ládában vagy cserépben. Terméseik igazán dekoratívak! Büdöskével, körömvirággal, begóniával társítva mutatós díszek, tehát szépek és hasznosak egyszerre. 

 

A sarkantyúka szintén jó választás a balkonra, akár magában, akár társnövénynek: szép, kevés gondoskodással is beéri, és minden része fogyasztható!

Az ehető virágok kedvelői mutatós parányi virágoskertet hozhatnak létre egy nagyobb cserépben, ládában, egy régi lábosban vagy akár más, konyhai eszközökben is. Ezek a kis élő kompozíciók színt hoznak a mindennapokba, gyönyörködtetik a szemet, és később a tányérban végezhetik be küldetésüket.

És ha mégis inkább vágott virágra, és azok közül is egy igazi pünkösdire vágynánk, szépítsük otthonunkat a kínai gyógyászatban is használt bazsarózsával!  

A cikket a Turisztikai Marketing Ügynökség támogatta

Ajánljuk még:

7 tanács, ha buja balkonkertet szeretnél

Úgy tízéves lehettem, amikor a kertészetből megmentett néhány növénnyel a belvárosi udvar sarkában lévő ablakpárkányunkon városi kertészkedésbe fogtam. Hiányzott a kert, a nagyanyám kertje, az udvarba legfeljebb a nyári napéjegyenlőségkor kukkantott be a nap, az én zöldjeim mégis meghálálták a gondoskodást. Ez a párkánykert a balkonkertészkedés csírája volt bennem.

 

Már követem az oldalt

X