Pünkösd

Kínai gyógyszer és a kert ünnepi dísze – mindent a pünkösdi rózsáról

Pünkösdi rózsa, bazsarózsa vagy peónia – hasonló és mégsem ugyanaz. A Távol-keletről érkezett kultúrnövény kedvelt kerti virág, annak ellenére, hogy virágzása rövid ideig tart. Sokan szívesen alkalmaznák az illatos, szép színű szirmokat a konyhában – ezt azonban nagyon kérem, ne tegyék.

Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Lágyszárú évelő, vagy fásszárú, lombhullató cserje – a legtöbb kerttulajdonosnak ez az információ nem sokat jelent, megelégednek azzal, hogy a hatalmas virágok egyaránt erősen illatoznak pünkösd környékén. Ezért is kapta a virágkeresztségben a pünkösdi nevet, hiszen az időjárástól és a pünkösd napjától függően – mert ez utóbbi, ugye változó ünnep – nagyjából akkor pompázik.

Valójában a virágzása nem tart sokáig, olyan, mint a pünkösdi királyság

– pedig e népi szokás nem a virágról kapta a nevét. A gömb alakú bimbóval szívesen lövöldöznek a kertben a rosszcsont apróságok, puskagolyóként vagy más harci fegyverként bevetve – a nagymamák bosszúságára. A napsütés hatására hamar felfeslik a bimbó, és csodás sziromrózsával örvendeztet. Vannak fajták, amelyek megszámlálhatatlanul sok szirmot bontanak. A szél, az eső hamar letarolja őket, de az évelő fajták virágai vágott virágként is megállják a helyüket.

Napsütötte helyre érdemes ültetni őket, és az elvirágzás után is gondoskodni megfelelő vízellátásukról. Az őszi kerti munkák idején a pünkösdi rózsák tövénél a talajt lazítsuk fel, és pótoljuk a felhasznált tápanyagokat, ezzel biztosítva a következő évi bőséges virágzást. A fás szárú pünkösdi rózsának kell jó néhány év, mire virágzásba fog, türelemmel kell hát lenni – nem az unokánknak ültetjük, mint a diófát, de ha azonnali virágpompát szeretnénk, akkor inkább a lágyszárú fajtákat válasszuk.

Az idei tavasz nem kedvezett felénk a pünkösdi rózsáknak, pedig május vége felé rózsaszín és bordó, teltvirágú változatai pompáznak legtöbbször végig a főút mellett. A szárazság és a kiszámíthatatlan időjárás megtépázta lombjukat, és ahogy virágba borultak, elvesztették erejüket, és egy nap alatt elszomorodtak. A lombjuk kifakult, a kóró szárak alatt színes sziromtengert hordott a szél, a hirtelen jött zivatar után a sziromtenger haragos folyóként hömpölygött tova… az idei virágzás méltatlan pünkösdi királyság volt.

Egyes vidékeken a szirmokat gondos kezek összegyűjtik, a pünkösdöt rövidesen követő úrnapi körmenetek virágszőnyegeinek megalkotásához használják. Ennek egyik legszebb példája évek óta Budapest mellett, Csömörön látható.

Van hazánkban egy növényritkaság, a bánáti bazsarózsa,

mely szintén rokonságot ápol a pünkösdi rózsákkal. Ez a fokozottan védett növény a Mecsekben, a Zengő környékén őshonos, ott bontja szépséges virágát, amelynek eszmei értéke 250.000 Ft. Pécsi gyermekkorom szép emlékei közt ott őrzöm a Mecsek-béli túrákat, amikor kora tavasszal az illatos hunyorban, később a medvehagyma-virágzásban, aztán a bánáti bazsarózsákban gyönyörködtünk a város felett.

A pünkösdi rózsa Kínából érkezett Európába,

a hagyományos kínai gyógyászat előszeretettel használja a mai napig is gyógynövényként a virágát, és ősszel kiásott gyökerét.

Itt, az öreg kontinensen is gyógyerőt tiszteltek benne, az antik korok nagy orvosai női bajok vagy epilepszia estén alkalmas gyógynövényként ajánlották. A népi gyógyászat régebben bélbántalmak esetén javallotta a virágszirmokat, a szárított gyökeret.

A mai, modern fitoterápia már tudja, hogy növény minden része – beleértve a gyönyörűséges színes szirmokat – alkaloidokat és glikozidokat tartalmaz, erős hasmenést és egyéb bajokat okozhatnak. Szóval bármennyire is csábító, el a kezekkel tőle, ha a konyhába igyekszünk.

Akárcsak a pipacsot, a pünkösdi rózsát is a szemnek és az orrnak hagyjuk meg gyönyörűségnek. Egy-két szirmot felhasználhatunk díszítésként, de azt senkinek sem ajánlom, hogy a reggeli pünkösdi turmixát e növény szirmaival pirosítsa!

***

Pünkösd rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

 Ajánljuk még:

Sokkal több mint gyógytea – Mindent a kamilláról
A kamilla hallatán valamiféle betegség okán főzött kamillatea ugrik be a legtöbbeknek, pedig e kedves kis virág ennél többre is hivatott! Széleskörűen használható házi patikaszer, de szép és illatos a kertben, és akár finoman fűszerezhetünk is vele!

Aranyló élet teában, szörpben, pesztóban – becsüljük többre az ezerarcú pitypangot!
Idén korábban csörgött a természet ébresztőórája, ezért hamarosan itt a pitypangszezon, és megtelnek a kertek, rétek élénksárga virágokkal. Utálatos, makacs gyom, gyerekek játéka, értékes gyógynövény vagy egy ehető virág? Földrajzi környezet és megítélés kérdése, hogy ki mit gondol a pitypangról. Egy kis pitypang-marketinggel megkísérlem most szalonképessé tenni nagyobb közönség számára is a gyermekláncfüvet, amely e hetekben pöttyözi sárgával a gyepet.

 

Már követem az oldalt

X