Kert

Nekünk is sokat kell tennünk azért, hogy kitavaszodjon a kertünkben

Bár a minap az egykori kukoricagóré felújítása során még negyven centi mélyen is csak vésővel tudtuk a fagyott talajt feltörni, a felszínen mégis egyre-másra bukkannak ki a legelső tavaszi virágok hajtásai. Morgolódik, keménykedik még egy kicsit az idei tél, napjai azonban minden kétséget kizáróan meg vannak számlálva! Természetes, hogy várjuk a frissességgel teli tavaszt, de azért a sok örömet és csodát rejtő téltől se haraggal búcsúzzunk.

 

A kertben nem lehet már sokat tétlenkedni, a téli hónapok csendes időszakát heteken belül feladatokkal teli tavaszi napok váltják. Javában benne vagyunk az oltóvesszők gyűjtésének időszakában! A hideg elmúltával a gyümölcsfák nedvkeringése is beindul, az előző nyáron kiszemelt fákról érdemes még ezt megelőzően vesszőket gyűjteni! Az éles késsel vágott, lehetőleg egyéves ágacskákat nedves homokba dugva hűvös pincében vagy akár hűtőszekrényben is tárolhatjuk, amíg vad alanyra nem tudjuk oltani őket.

Bár az általunk nevelt régi tájfajták esetében metszést csak a legszükségesebb esetben, főleg az első években (koronaformálásra) alkalmazunk, ennek is most van itt az ideje. Fontos eszünkbe vésni, hogy fáinkat alapvetően nem kell metszeni! Kivételt jelenthet ugyanakkor egy letört ág roncsolt sérüléseinek szakszerű ellátása, amivel segíthetjük a növényt. Az ilyen beavatkozások során mi, emberek szeretnénk valamit elérni azzal, hogy a fákat így vagy úgy visszavágjuk.

Ha bármi okból mégis metszeni készülünk, nem árt sietni vele! A metszéssel, oltóvesszőgyűjtéssel egy időben érdemes a fán esetlegesen tavalyról fenn maradt „gyümölcsmúmiákat” eltávolítani, így a bennük esetleg áttelelt kártevők számát is csökkenthetjük.

Mivel kertünk évelő növényei nagyon rövid időn belül ismét új hajtásokat kezdenek majd növeszteni, érdemes a parcellákban az előző évről esetlegesen fenn maradt kórókat még gyorsan levágni. Egy tiszta kultúrából sokkal könnyebb lesz később az új növényeket betakarítani!

Az egyre jobb idő ellenére még nem érdemes kitakarni a mulccsal vagy szénával takart növényeinket, mivel az esetleges éjszakai fagyok még komoly kárt tehetnek bennük. A fagymentes helyen átteleltetett növényeket sem célszerű még kihelyezni a szabadba, várjuk meg vele a stabilan melegebb időszakot!

A melegedő időben könnyebben romlásnak indulhatnak a tavalyról betárolt zöldségek, gyümölcsök. Ezek ellenőrzésére, a romlás jeleit mutató darabok kiválogatására ilyenkor még inkább oda kell figyelni!

Az elsőnek kibújt kis virágoknak minden évben örülünk, főleg, ahogy aztán napról napra egyre több bújik elő közülük. Az itt-ott kibúvó kicsi növénykéknek még van időnk örvendeni, azonban idén is lesz egy pillanat, mikor a tavasszal együtt hirtelen minden egyszerre robban majd, s kertünk minden szegletében teljes erejével burjánzani kezd az új élet. Kerti szerszámainkat, eszközeinket – ha eddig még nem tettük – érdemes még hamar átnézni, megélezni, olajozni, hogy ezzel a nagy munka idején ne kelljen már vesződnünk.

Melegebb télikertben, üvegházban, csíráztató helységben elkezdhetjük a zöldségpalánták alapját jelentő magok elvetését, csíráztatását is. Üvegházakban megkezdhetjük a borsó és a levélzöldségek vetését. Kedvező időjárás esetén nekiláthatunk a hagymafélék szabadföldi duggatásának, a mák, sárgarépa, retek, borsó vetésének.

Bár sajnos az idei télen (is) viszonylag kevés volt a havas napok száma, a madarak etetését még nem szabad abbahagyni. Amennyiben a korábban biztos élelemszerzési helyet jelentő etetők éppen a tél legvégén maradnak üresen, az amúgy is legyengült kismadarak könnyen az utolsó fagyos éjszakák áldozatául eshetnek! Vigyázzunk rájuk!

 

Már követem az oldalt

X