Most kell tenned a lenyűgözően szép tavaszi tulipánágyásért!

Kert

Most kell tenned a lenyűgözően szép tavaszi tulipánágyásért!

Szeptembert írunk, a szüret és az iskola izgalma lengi be a napokat. Készülnek a befőttek, a kamrában sorakoznak a savanyúságok, a szőlőben már csattognak az ollók, a kert már kicsit fáradtan néz fel minden reggel. Az indián nyárral együtt elérkezett a tavaszi hagymások ültetésének szezonja is. Bármilyen furcsa is most színpompás ágyások, káprázatos virágládákat tervezgetni, itt az idő, hogy amikor beköszönt majd a kikelet, akkor minden már csak arra várjon, hogy megmutathassa a szépségét.

Amikor az ember kezébe kerül egy szép kertészeti prospektus, szemet gyönyörködtető virágágyásokkal, vagy éppen a kedvenc webáruházunk hirdetéseiből omlik ránk a tulipánözön, akkor nagyot sóhajtunk: jaj, de szép is ez, ilyet szeretnék! A sokadik sóhajnál rájövünk, hogy nincs is akkora kertünk, sem pénztárcánk, sem időnk, tehát ki kell választanunk a nekünk legjobban tetszőt. Azt, amelyik legszebben fog mutatni, ami illik a kert többi részéhez.

Ilyenkor legtöbbször csupán a látvánnyal foglalkozunk, kevéssé kerül előtérbe az, hogy a mi kertünkbe mi való? Mi az, amit nálunk jól fogja érezni magát, tehát örömet szerez, boldogság lesz ránézni?

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A kertszeretők év közben sorra járják a botanikus kerteket, a különböző virágkiállításokat. Ilyenkor újabb és újabb ötleteket szerezhetünk ahhoz, hogyan rendezzük be a kertet. Elleshetünk növénytársításokat, rácsodálkozhatunk olyan szín- és fajtapárosításokra, amiket mi magunk nem is gondoltunk volna. A kerti divatot diktálók évek óta javasolják, hogy a tulipánokat se magukba ültessük, hiszen más növényekkel együtt még mutatósabbak lesznek. Számos ötletet találhatunk, hogyan lehet a tulipán ágyásunk sosem csupasz, hiszen amikor a tulipánok elhullajtják szirmaikat, akkor még a kert előtt az egész nyár.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Jómagam ebben az évben is megfordultam különleges kertekben, és parádés ötleteket találtam magam szemben, amik a tulipánok gyönyörűségét mutatták be. Bevallom, én rácsodálkoztam néhány egyszerű, de zseniális megoldásra, amikből néhányat el is mentettem a kockás füzetembe, hogy most elővegyem őket, és kiválasszam, mit fogok tudni megvalósítani belőle.

A legfontosabb tudnivaló a tulipánok és a tavaszi hagymások ültetéséhez, hogy idejében kell hozzáfogni, szeptembertől novemberig a legideálisabb végezni ezzel a munkával.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tervezhetünk ágyást fák árnyékába, fal mellé, de napos helyre is. Kellően laza, tápanyagban jól ellátott talajra van szükség, csak a pangó vizes terület nem alkalmas tulipánok ültetésére. A tulipán nem szereti a frissen trágyázott földet, a friss komposztot, ő kevesebbel is beéri.

Feltétlenül olyan helyet keressünk, ahová rálátunk az ablakból! Tavasszal nem töltjük az egész napot a kertben, ezért nagyon fontos, hogy bentről is gyönyörködhessünk a virágokban.

A tulipán-katalógusok csodás fajtákat tárnak elénk, a választás nehéz lesz. Választhatunk szín, forma, magasság szerint, játszhatunk színekkel, fodros-extra variációkkal. Itt tudnak segíteni a kiállításon vagy a botanikus kertben látottak, érdemes elővenni az ott készült fotóinkat.

Minél nagyobb, egészséges, sérülésmentes hagymákat válasszunk. Ezeket a gyökérrel lefelé, legalább két-háromszor olyan mélyre ültessük el, mint amekkora a hagyma maga. A hagymák közt tartsunk nagyjából 10-10 cm távolságot, hogy legyen elegendő helyük kitárulkozni. A jól előkészített talajba helyezett hagymákat borítsuk be földdel, öntözzük be jól.

Ennyi lenne az egyszerű tulipánágyás elkészítse, mert ezután már csak várakozni kell, a természet a föld alatt szépen végzi a dolgát. A hagymák körülnéznek, gyökereiket mélyebbre eresztik, megkapaszkodnak és erőt gyűjtenek. Ha nagy hideg jön, kicsit talán dideregnek a földtakaró alatt, és aztán egy szépen tavaszi napon, mintegy varázsszóra, kipattannak a félénk, ám annál erősebb hajtásaik a fényre.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ha azonban nem egy egyszerű tulipános ágyást szeretnénk, annak a varázslatnak is most kell elkészíteni az ugródeszkáját. Tehetünk a tulipánhagymák közé liliomokat, díszhagymákat, nárciszokat, így hosszabb időn át lesz virág az ágyásban.

Szórhatunk a föld tetejére virágmagokat. Akár egynyári virágmag-keveréket, vagy búzavirágot, körömvirágot, szarkalábat, díszpipacsot, borzaskatát, mézontófüvet. Fedjük be mulccsal: levágott fűvel, lombbal, és meglátjuk, milyen különös változás lesz majd: amint a tulipánok elvirágoznak, nyílnak majd sorban a nyári színes virágok.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az árnyékosabb ágyások mellé vagy köré ültethetünk árnyékliliomot, gerániumot, bőrlevelet, ezek szépen elfedik majd a földbe visszahúzódó tulipánok helyét.

A gyümölcsfák alatt is kialakíthatunk szépséges tulipánmezőt. Nekem az almafáim alatt fehér nárciszok nőnek, és annyira szeretek leülni ott a padra, amikor büszke menyasszonyként állnak az almafák, alattuk pedig hófehér nárcisz-szőnyeg terül. Idén Mainau szigetén csodálkoztam rá arra a gyümölcsösre, ahol csoportokba rendezve, hol rózsaszín, hol piros tulipánok erdeje tűnt fel a fák alatt a domboldalon. Épp olyan volt, mint a kedves mesekönyvek rajzaiban! Erősen gondolkodom rajta, hogy egy széles ívben legyenek nálunk is színes társai a nárciszoknak.

Vajon a hagyományos piros, vagy egy halványrózsaszín illene oda legjobban?

Nagyon csábító az az ültetési mód, amikor az ágyásban nem egyféle tulipán jelenik, meg, hanem vagy többféle színű, vagy ugyanakkor nyíló, más fajta virágok. Ez a megoldás pazar látványt tud teremteni. A császárkoronák, a fürtös gyöngyikék, a nefelejcs, a nárcisz, a sáfrány, a jácint jól kombinálhatók egymással.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Lássunk neki idejében a munkának, mert az idő nagyon szalad, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy itt a tél. És akkor már ott kell szunnyadniuk ugrásra készen a hagymácskáknak a föld alatt, jól elhelyezkedve a rögök védelmében, az egész évben felmarkolt munícióval a hagymahéjak között. Hogy amikor megérkezik a tavasz, szinte szempillantás alatt terítsenek virágszőnyeget elénk, gondos munkánkért hála.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Az első fűszernövények, melyeket márciusban vethetünk, ültethetünk

Lestyán, kakukkfű, zsázsa, turbolya és citromfű: a tavaszi ültetési rajt első fűszernövényei. Egyiküket ültetni érdemes, a másik inkább magvetéssel tud kiteljesedni, de közös bennük, hogy a tavaszkezdet első, életet adó és reményt hozó növényeiként hoznak fényt és boldogságot lelkünkbe. Nézzük, hogyan telepítsük őket kertünkbe, és mire figyeljünk!