Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Kert

Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Mindent a szemnek, semmit a szájnak: a hortenzia nem ehető virág, ám annál pompázatosabb fürtökben vonzza tekintetünket, ezért sokunk szívesen látott kerti vendége. Víz- és munkaigényes cserje, de bőven meghálálja a törődést.

A hortenzia is egy bevándorló növény, Japánból került az öreg kontinensre a XIX. században. Először Nagy-Britanniában terjedt el, ahol az éghajlat és a kertkultúra is segítette e szépséges növényeket. Magam diákként jártam Cornwallban, és a kis angol vidéki porták előtt hintázó óriási hortenziabokrok lenyűgöztek. Az a páratlan pasztell színkavalkád, amit addig elképzelni sem tudtam, hosszú időre a hortenziák csodálójává tett.

Később sok mindent tanultam erről a növényről is. Például, hogy a latin neve, a Hydragenae, arra utal, hogy sok vízre van szüksége. Jó tápanyagellátottságú, savanyú talajban érzi jól magát, az árnyékos-félárnyékos helyet kedveli. Ebből is lehet érzékelni, miért díszlenek olyan szépen a szigetországban, és miért nem lesznek pompásak nálunk minden kertben.

Fotó: Pixabay / Jamie Nakamura

Hogy gyönyörködhessünk benne, a megfelelő helyet kell kiválasztani számukra, lehetőleg olyat, ahol reggel, kora délelőtt éri csak nap. Igazi árnyékkedvelő! A téli időszakban is gondoskodnunk kell róluk:

egyes fajtákat be kell menekíteni a fagyok elől, míg mások jól elvannak odakint is.

Bár a fiatal növények megkívánják a törődést: a töveket takarjuk be, vagy kupacoljuk fel, sosem tudhatjuk előre, mit hoz a tél.

Fotó: Unsplash / Atil Vinayak

Azok a kerti növények terjedtek el legszélesebb körben, amelyek változatos fajtákkal büszkélkedhetnek. A hortenzia is ilyen, hiszen sokféle színárnyalatban, különféle megjelenési formákban ölt testet. A kerti katalógusokban sorra csodálhatjuk meg a hibrid változatok pompás virágait. Ám érdemes gondolni arra, hogy nekünk is kell tennünk azért, hogy a virágok a szép színüket – főleg a kékek! – megőrizzék. Ha hortenzia ültetésben gondolkodunk, vizsgáljuk meg a kert talajának kémhatását – a kertészeti árudákban lehet kapni ehhez útmutató segítséget. Gondoskodjunk a megfelelően savanyú ültetőközegről, és később a folyamatos utánpótlásról. Ha nincs esővíz az öntözéshez, a vezetékes vizet néhány napig „szellőztessük”, mielőtt kijuttatnánk a tövekhez, időnként pedig érdemes egy-egy kanálnyi timsót adagolni hozzá.

Bugás hortenzia – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A bugás hortenzia az utóbbi időkben hódított igazén teret hazánkban. A Délkelet-Kínából és Japánból származó dekoratív növények hamar népszerűek lettek a kertkedvelők körében. A hosszú szárvégeken bókoló hatalmas virágbugák nem véletlenül lettek a díszkertek emblematikus elemei. Ezt a lombhullató fajtát a tél végén érdemes alaposan visszavágni.

A tölgylevelű változat nem csupán a virágaival, hanem érdekes formájú leveleivel is díszít. És mivel a levél hosszabb ideig látható a növényen, mint a virág, így az évelőágyás ékessége lehet egész szezonban. A kert karakteréhez, a rendelkezésre álló hely szerint választhatunk cserjés-, lombhullató, kúszó fajtákat is.

A levágott virágokból koszorúkat készíthetünk, amelyek megszáradva kedves, hosszan tartó, szép díszei lehetnek a lakásnak.

Fotó: Pixabay / Jan Blaniczky 

A hortenziával dolgozva jó tudni, hogy a növény minden része enyhén mérgező anyagot tartalmaz: a leveleket megdörzsölve, a szárakat lemetszve érezhetjük is a kesernyés illatát a ciántartalmú vegyületnek. Épp ezért kell óvatosan bánni vele!

Sajnos, az utóbbi időben több olyan fotót is lehet látni közösségi oldalakon, ahol esküvői tortákat is díszítenek a hortenzia virágával, nem csak a vázákba kerül a szép dekoráció. Bízom benne, hogy eljön az idő, amikor trend lesz az is, hogy tisztában legyünk a mérgező növényekkel, és amikor nem kerül az ételre a látvány kedvéért semmi oda nem való.

Ha pedig ehető virágokra vágynánk, érdemes inkább megismerkedni a dáliával, a margarétával vagy a búzavirággal – mind gyönyörűek és finomak is.

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X