Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék

Kert

Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék

Sok olyan értékes munka és hivatás van körülöttünk, aminek képviselői csendben, sokszor láthatatlanul alkotnak valami nagyot, valami maradandót. Ilyennek képzelem el a növénynemesítők munkáját is, akik a folyamatosan változó környezet igényeihez igazodva igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek képesek helytállni az egyre intenzívebben elénk gördülő akadályok világában. Munkájuk egyedi és megismételhetetlen- ez előtt is tisztelgünk mostani válogatásunkkal. 

„Minden nemzetnek megvan a maga kertkultúrája, és minden nemzet kertkultúrájának jelentős részét képezik a nemzeti fajtáik”– ezzel a felütéssel kezdődik az az egyedülálló kiadvány, a Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek című kötet, amely a hazai nemesítésű dísznövények kincsestárát mutatja be.

Segítségével olyan fajtákkal ismerkedhetünk meg, amelyeket magyar nemesítők hoztak létre, a magyar klímához igazítva.

Ezek a nemesítői remekművek nem kevesebbre lehetnek képesek, mint arra, hogy a hazai klímához tökéletesen alkalmazkodó, nagy teljesítményre képes és kiváló minőséggel jegyzett fajtaválasztást és fajtaalkalmazást tegyenek lehetővé – tovább építve ezzel a hazai kertépítészeti és kertművelői kultúrát.

Bár szívünk szerint mindegyiket bemutatnánk, jelentős számuk miatt ez most nem lehetséges. Így igyekeztünk egy olyan válogatást összeállítani belőlük, ami hűen tudja tükrözni a mögöttük álló nemesítési munka értékét, jelentőségét és jövőre gyakorolt hatásait. Következzenek hát a legjobbak, legszebbek, legígéretesebbek – a teljesség igénye nélkül.

Acer campestre ’Rozi’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek 

Kezdetnek itt van az Acer campestre ’Rozi’, dr. Józsa Miklós nemesítése. A Rozi fajta egy várostűrő, ősszel gyönyörű színárnyalatban pompázó juhar fajta, ami rokonaival ellentétben nem fává, hanem inkább bokorrá fejlődik. Kedveli a napos helyeket, jól alakítható- ültetése pedig szoliterként ajánlott.

Betula pendula ’Bíbor’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek  

Ugyancsak Dr. Józsa Miklós nemesítette a Betula pendula ’Bíbor’ fajtát, ami egy egészen különleges nyír: levelei bíbor színekben pompáznak. Oszlopos növekedésű fa, ami szoliterként mutat igazán, és a napos helyeket kedveli.

Cotinus coggygria ’Kanári’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek 

Domokos János munkáját dicséri a Cotinus coggygria ’Kanári’, ami egy rendkívül élénk, vibráló sárga színű cserszömörce fajta. Szoliterként érvényesül igazán, és a napos helyeket kedveli. Nagy előnye, hogy nemcsak lombjával, hanem termésével is díszít, és őszi levélszíne is változatosságot csempész környezetébe.

Crataegus pinnatifida ’Tahi’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek 

Dr. Ifju Zoltán keze alatt született a Crataegus pinnatifida ’Tahi’, ami egy szeldelt levelű galagonya fajta. Különleges levélformájával, termésével, virágával is díszít, ráadásul jó várostűrő hírében áll, így kiváló fajtája lehet a jövő telepítéseinek. Ugyancsak jól túri az urbanizált területeket a méltóságteljes Fraxinus ornus ’Mecsek’, amit Kett Ferencnek köszönhetünk. Szoliterként és sorfaként is tökéletes, virágzása idején pedig felejthetetlen élményt nyújt.

Fraxinus ornus ’Mecsek’  Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek  

Szinte nem lehet betelni Magyar Gyula Lonicera × tellmanniana fajtájának látványával, ami egy utánozhatatlan ráz-sárga színben virágba boruló kúszó lonc lehetőségeit hozza el nekünk. Csoportosan is ültethető, napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát, és kiválóan ellenáll a városi környezet okozta stresszhatásoknak.

Lonicera × tellmanniana – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek  

Tóth Imre nevéhez fűződik a Malus ’Piroska’, ami a piros díszalmák csüngő koronájú változata. Hasonlóan különleges bokros habitusú rokonának megjelenése: az ifj. Barabits Elemér által életre keltett Malus ’Gyöngyvér’ fajtáé. Szoliterként és csoportosan ültetve is szép látvány, a várost jól tűri, és akár kisebb fa is nevelhető belőle.

Malus ’Piroska’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Malus ’Gyöngyvér’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek   

Ha piros, akkor abban dr. Schmidt Gábor Parrotia persica ’Tüzmadár’ fajtája verhetetlen: egészen elképesztő lombtömegével hívja fel magára a figyelmet. dr. Ifju Zoltánnal közös munkájának köszönhető a Prunus padus ’Rózsaszín Május’, ami egy lágy rózsaszín virágzással díszítő zselnicemeggy. Szoliterként a kert éke lehet, és a madarak is nagyon kedvelik.

Parrotia persica ’Tüzmadár’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Prunus padus ’Rózsaszín Május’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek  

Sipos Endre hozta létre a fantasztikus Sorbus rotundifolia ’’Bükk Szépe’ fajtát, aminél mindegy, hogy milyen évszak van- mindegyikben gyönyörű.

Sorbus rotundifolia ’’Bükk Szépe’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek  

Végül, de nem utolsó sorban női kéz alkotta a különleges hársfát: az oszlopos formájáról ismeretes, ősszel sárga árnyalatokban pompázó Tilia ’Szent István’ fajtát Jámborné Dr. Benczur Erzsébet kezeinek köszönhetjük; és női kéz alkotta a Pyrus pyraster ’Bihar’ fajtát is, ami Tóth Ferencné munkáját dicséri.

Tilia ’Szent István’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Pyrus pyraster ’Bihar’ – Fotó: Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Nyitókép: Pixabay / WikimediaImages

Ajánljuk még:

Őszi csönd a gyógyfüves kertben

Megérkezett a szeptember, vele együtt az enyhülés az úgy várt csapadék. Földanya havában megnyílik a föld méhe, lehet ültetni, hiszen a hosszú őszben meggyökeresednek az örökzöldek. Itt az idő magot fogni, dugványokat készíteni, és begyűjteni még azt, amit az ősz kínál.