Kert

Magaságyás vagy magasított ágyás? – Ez itt a kérdés!

Mit nekünk cukorborsó vagy csintalan Bajuszka cica, Borbás Marcsi egyik legutóbbi videóbejegyzése alatt az első világégés állófrontjait megszégyenítő kommentháború alakult ki – magaságyás témakörében… A magaságyásokkal, azok előnyeivel és hátrányaival, elkészítésük lehetséges módjaival nem is olyan régen egy külön írásban részletesen is foglalkoztunk. Olvasóink érdeklődését jelző hozzászólások okán mégis úgy gondoltuk, érdemes lehet a bevezetőben vázolt kérdéskört is tisztázni! Magas vagy magasított, ez itt a kérdés! Járjunk utána, van-e lényegi különbség!

A veteményesek kialakításának legegyszerűbb módja kétségkívül az, ha az ágyásokat rögtön a termőtalajon alakítjuk ki. Bizonyos esetekben azonban ez egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lenne kivitelezhető. Gondolhatunk például egy teljesen leburkolt iskolaudvarra, ahol a gyermekek számára kialakított oktatókertet kizárólag csak mesterségesen létrehozott, gondosan keretbe foglalt ágyásokkal, odaszállított föld és ültetőközeg segítségével lehet kialakítani. Példaként említhetjük továbbá azokat a területeket is, ahol az erősen sziklás-köves, vagy éppen agyagos talaj nagyon megnehezítené a kertészkedést – mint ahogyan az Marcsi őrségi kertjében is előfordult!

Ha ilyen területeken valami oknál fogva mégis kertészkedésre adnánk a fejünket, a termesztőközeg (termőföld) talajszinttől való megemelése, kedvezőbb adottságú ágyások kialakítása valóban jó megoldást jelenthet. Itt érünk el az eredeti kérdés lényegi részéhez: mit jelent a „magasított”, és mit a „magas” ágyás?

A magasított ágyások alapvető jellemzője, hogy a kialakított ágyás nem szakad el egészen az alatta található termőföldtől, környezetéből sok esetben mindössze csupán 15-20 centiméterre emelkedik ki. Ezek célja a termőtalaj összetételének kedvezőbbé tétele mellett sok esetben a kert művelhetőségének, öntözhetőségének és tisztántartásának megkönnyítése is lehet. A környezetéből minimálisan kiemelt, valamilyen markáns határoló elemmel (deszka, téglasor, stb.) elválasztott ágyások közét például sokkal könnyebb fűnyíróval bejárni, mintha az ágyások szélénél folyton figyelni kellene arra, nehogy a fű mellett a fűszerbe is belenyírjunk.

A magasított ágyásokat jellemzően olyan területeken alakíthatjuk ki, ahol nem jelent gondot, ha a termesztett zöldségeink elérik az eredeti termőtalajt. Ha a terület szilárd burkolata (iskolaudvar, panel-erkély, stb.), esetleg a talaj korábbi helytelen használatából fakadó erős szennyezettsége okán ez nem valósulhat meg, akkor érdemes a környezetétől szinte teljesen független, önálló élőhelyként is értelmezhető magaságyásokat kialakítani.

Ezek belső rétegrendjének legalsó szintjét – ahogyan korábbi cikkünkben részletesen is leírtuk – sokszor vakondháló, geotextil, esetleg fóliaréteg jelenti, amely az ágyás felsőbb részeit fizikailag is elválasztja környezetétől. Ezt követően különféle anyagok rétegei következhetnek, melyek mibenlétét a gazda szándéka és lehetőségei mellett a növények igényei is befolyásolhatják.

A magaságyások oldalfala jellemzően nagyobb, 80-120 centi közötti magasságuk miatt a művelhetőségi előnyök mellett érdemes esztétikai szempontoknak is megfeleltetni őket!

Mindent összevetve azonban mégis azt gondolom, hogy a kert formája bizony csak másodlagos kérdés. Mert a legtökéletesebben kialakított parcellák is csak akkor teremnek igazán, ha örömmel és hálával tudunk foglalkozni a bennük megbúvó növényekkel! A forma pedig csak ezután következik…

A bevezetőben említett, a magaságyások rejtelmeivel foglalkozó cikkünket itt tudjátok elolvasni! 

Ajánljuk még:

Kerttervezésre fel: ezek idén a kedvenc oszlopos örökzöldjeink

Pillanatok alatt beköszöntött az ősz, egyben az ültetési szezon tervezésének kezdete. Érdemes már most elgondolkodnunk azon, hogy idén milyen növényekkel gazdagítjuk kertünket. Szerintem adjunk nagyobb hangsúlyt az örökzöldek telepítésének, hogy a természetadta előnyöket minél jobban kiélvezhessük a téli hónapokban is. Az őszi ültetési szezonra elsőként egy oszlopos válogatással készültünk.

 

Már követem az oldalt

X