Különleges, ősszel virágzó növények

Kert

Különleges, ősszel virágzó növények

A jól megszokott fajokon kívül szinte megszámlálhatatlan azon növények sora, amelyekkel őszi ágyásainkat díszíthetjük, és alkalomadtán érdemes is megpróbálkoznunk egy-egy újítással. Van még bőven felfedeznivaló az őshonos fajok és a különféle kertészeti változatok között is – ezekből mutatunk be most négy, szeptemberben virágzó fajtát.

Völgycsillag (Astrantia)

A völgycsillag Magyarországon honos vad évelő, aminek nemesített változatai kaphatóak a kertészetekben. Félárnyékos évelőágyások kedvelt növénye: 30-60 centiméter magasra nő, bokrosodó habitusú és terjedő gyöktörzsű faj. Júniustól augusztusig virágzik, de ha jól érzi magát, akkor egészen októberig gyönyörködhetünk virágaiban, sőt: száraz virágai még télen is díszítenek. A félárnyékos helyeket és a tápdús, közepesen nedves, savanyú talajt kedveli, helyeket kedveli.

Fotó: 123RF

Kedvelt fajtái a rózsaszín virágú Astrantia major ‘Roma’, a fehér és halvány rózsaszín árnyalataiban úszó Astrantia major ‘Florence’ és a gyönyörű fehérben pompázó Astrantia major ‘Snow Star’.

Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari)

Egy rendkívüli ellenállóképességgel rendelkező örökzöld növény, amely ráadásul az árnyékban is jól érzi magát. Alacsony, így az egyik legjobb talajtakaró lehet a kert mélyárnyékos területein, ráadásul a lila különböző árnyalataiban elérhető virágait nyár végén, az ősz beköszöntével hozza. A gyepen fűszerű növényszőnyeget képez, de vigyázni kell, hova ülteti az ember, mert a napon levelei hamar megégnek. Talajjal szemben nem válogat, nagyon jól viseli a szárazabb körülményeket és a cserjék okozta konkurenciát is, és bár lassan terjeszkedik, gyakorlatilag gondozásmentesen tartható fenn.

Fotó: Pixabay / 영인 하 

Legkedveltebb fajtái az erős lila virágot hozó Liriope muscari ‘Moneymaker’ , a közepesen erős lila Liriope muscari ‘Big Blue’ és az egészen halvány lilában tündöklő Liriope muscari ‘Ingwersen’.

Sédkender (Eupatorium)

A hazai piacon két fajtája ismert: az Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ és az Eupatorium dubium ‘Baby Joe’. A Chocolate sédkender körülbelül egyméteresre megnővő, apró, fehér virágokat hozó növény, ami igen szép lombot növeszt, és szeptember-októberben nyíló virágain túl széles, bronzos-barnás leveleivel is díszít. Észak-Amerikában őshonos faj, ami szoliterként és évelőágyások háttérnövényeként alkalmazható, közepes fényigényű, de rendszeres öntözést igénylő növény. Mielőtt kertünkbe ültetünk belőle, fontos tudnunk, hogy tejnedve bőr- és szemirritációt okozhat, ezért a vele történő munka során kesztyű viselése szükséges!

Blossoming Hemp-agrimony from close

Fotó: 123RF

A Baby Joe hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint rokona, azonban virágzása kissé előbbre tehető: nyár közepétől ősz elejéig gyönyörködhetünk lilás-rózsaszínes virágaiban. Miután elvirágzott, a száradt magfejek a száron maradnak, így egész télen át díszítheti kertünket.  

Csinos gerlefej (Chelone obliqua)

Egy körülbelül 40-70 cm magasra nővő, bokros növekedésű évelő növényünk, ami fénylő sötétzöld leveleivel és rózsaszín virágaival is díszíti kertünket. Észak-Amerika nedves talajú rétjeiről és erdőszéleiről származik, ezért jó vízelvezetésű, üde, nedves talajt igényel a megfelelő fejlődéshez. Fényigénye közepes, a félárnyékos vagy kissé árnyékosabb, hűvösebb helyeket kedveli, és a magas páratartalmú élőhelyeken tartható sikerrel.

Fotó: Pixabay / Annette Meyer

Kissé sajátos igénye ellenére könnyen nevelhető, és szerencsés esetben júliustól egészen szeptember végéig gyönyörködhetünk benne.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

A narancs és árnyalatai a kora őszi kertben

Az ősz kezdetének virágzó kínálatában a színskála minden árnyalata megtalálható, de a boltokban járva azért feltűnhet, hogy a fehér, a lila és a rózsaszín mellett a klasszikus narancssárga igencsak háttérbe szorul. Tény és való, hogy nem divatszín, viszont annál inkább éke az őszi kertnek, ezért most olyan növényeket igyekszünk bemutatni, amelyekkel a narancs és a sárga legkülönfélébb árnyalatait csempészhetjük be kertünkbe.