Kert

Korallberkenye: a kezdő kertészek kedvenc virága, nem véletlenül

A korallberkenye minden évszakban más arcát mutatja, igazi slágernövény a kertben. Piroslik, amikor más zöldül, zsenge hajtásai, mint a lángcsóvák, ringanak a szélben. Ha egyszer megismered, biztosan meg is szereted!

Közterületeken, parkokban, sétányokon és a kertekben is egyre többször találkozhatunk a korallberkenyével. Nem véletlenül ilyen népszerű, hiszen gondozása könnyű, növekedése gyors, kezdő kertészeknek is ajánlott. Szépsége és díszítőértéke pedig minden várakozást felülmúl.

Milyen a korallberkenye?

A korallberkenye örökzöld, ültetheted szoliterként, szép cserjefoltnak, vagy sövénynek is. Különlegessége, hogy friss hajtásai vörösek, és később váltanak zöldre. Kora tavasszal hajtásainak ragyogó, vöröslő színével varázsolja el a szemet. Május-júniusban hozza tömött bugákban álló, fehér vagy krémszínű virágait, amelyek ékességei a nyár eleji kertnek. Az ősz folyamán a virágok egy részéből piros termések fejlődnek, amelyek sokáig az ágakon maradnak.

A kerti korallberkenyét délkelet-ázsiai fajok keresztezésével hozták létre a növénynemesítők. Örökzöld, a tél hidegének ellenáll, de a kemény fagyok kárt tehetnek benne. Éppen ezért, főként az első években, érdemes a tövének téli takarásáról gondoskodni.

A korallberkenye ültetése

Mielőtt hazaviszel egy korallberkenyét a kertészetből, tudd, hogy legszebben napos, félárnyékos helyen fejlődik. Elviseli az árnyékot is, de akkor jóval szerényebb virágzásra számíthatsz. Olyan helyet keress, amely védett a téli, metsző szelektől.

Jó vízáteresztő-képességű talajba ültesd, az ültetőgödör legyen elég mély, és kerüljön bele érett marhatrágya. Az ültetés utáni hónapokban öntözd rendszeresen. Vízigénye közepes, de a kifejlett cserjék elviselik a szárazságot is.

A metszést jól tűri, ezért sövénynek is alkalmas. Tavasszal, ha az első ragyogó vörös levelek fakulni kezdenek, akkor érdemes visszametszeni a korallberkenyét. Ezzel nemcsak a cserje formáját alakíthatod, hanem újabb friss, színes hajtások fejlesztésére késztetheted a növényt.

Nemrég Borbás Marcsi is megmetszette a nála termő korallberkenyéket, videóban meg is mutatta, pontosan miképp: 

Ha szaporítani szeretnéd, nyár vége felé a legszebb egyedekről vágott hajtásokkal, dugványozva könnyen megteheted.

Minden kerti növénynél felmerül a kérdés: vajon mérgező-e, lehet-e veszélyforrás a házikedvencek vagy a gyermekek számára, mint annyi más növény? A kerti korallberkenye termése, ellentétben más, ehető berkenyékkel, nem ehető. A növény többi része enyhén mérgező. Bőrirritációtól a kerti munka során nem kell tartani, erős allergiás rohamot nem szokott kiváltani. Csodás szépségű dísznövény: gyönyörködjünk benne, és ne akarjuk megkóstolni.

 

Már követem az oldalt

X