Itt az idő gyógyító gyökereket gyűjteni

Kert

Itt az idő gyógyító gyökereket gyűjteni

Kíméletesen, mértékkel, biztos növényismerettel és szelíd jósággal állj neki gyökereket gyűjteni! Adj hálát a természetnek, hogy vehetsz magadnak a kincseiből, és soha ne élj vissza vele. A természet nincs ingyen, de ha okosan élsz vele, akkor nem csak a te javadat szolgálják a föld alatt duzzadó gyökerek.

A gyűjtésnek számos szabálya van, amit jó szem előtt tartani, vagy feleleveníteni.

Csak tiszta, megbízható helyről gyűjtsünk, és mindenképpen alapos növényismerettel felvértezve fogjunk hozzá!

Legyen megfelelő eszközünk, amivel a gyökeret a legkönnyebben és a növény legkisebb roncsolásával tudjuk kiemelni. Figyeljünk arra, hogy mindig hagyjunk a növénynek elegendő gyökeret a további életéhez! Gondoskodjunk dobozról, papírral bélelt kosárról, amiben hazavisszük a kincseinket! Csak annyit szedjünk, amennyire biztosan szükségünk van, sose vigyünk haza többet azért, „mert van”! Olyan növényeket gyűjtsünk, amelyeknek tisztában vagyunk elkészítési módjával, és már előre előkészítettük a tisztításukhoz, szárításukhoz, feldolgozásukhoz szükséges eszközöket, alapanyagokat! Minél frissebb növényanyaggal dolgozunk, annál jobb lesz a végeredmény is.

Frissen kiásott angyalgyökér – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A begyűjtött gyökereket alaposan meg kell tisztítani, lekefélni, megmosni, és azután dolgozhatjuk fel a megfelelő módon: száríthatjuk teának, készülhet belőle alkoholos kivonat (tinktúra), feldarabolva megszáríthatjuk, egyes szárítmányokat aprítógép segítségével porrá őrölhetünk, a felhasználási mód szerint.

A tinktúra készítés azt jelenti, hogy alkohollal vonjuk ki a hatóanyagot a növényből. Ehhez a felhasználni kívánt növényt, gyökeret felaprítjuk, jól záródó üvegbe tesszük. Az üvegbe annyi alkoholt – pálinkát, vodkát, gyógyszertári alkoholt – öntünk, amennyi ellepi. Több héten át tartó érlelés után leszűrjük, sötét, hűvös helyen tároljuk.

Mit érdemes gyűjteni?

Pongyola pitypang avagy gyermekláncfű

A szárított gyökér teája emésztési panaszok, étvágytalanság vagy csökkent epeműködés esetén hatékony, inulintartalma miatt cukorbeteg teája is lehet. A gyökérből készült tinktúrát tavasszal friss virágokkal is érdemes gazdagítani

Fekete nadálytő

A frissen felaprított gyökérből tinktúra készülhet vagy meg is száríthatjuk későbbi felhasználáshoz. Izületi fájdalmak, rándulások, ficamok esetén a legjobb háziszer a tinktúra, vagy a belőle olajjal és méhviassszal készült krém, borogatás.

Gyökerek tisztítása – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Mezei katáng

A gyökeréből készül a cikória kávé. A népi gyógyászat étvágytalanság, rossz emésztés esetén ajánlja a teát, de inulintartalma miatt cukorbetegeknek is ajánlott.

Angyalgyökér

Főzete gyomorerősítő, emésztőszervi görcsoldó, felfúvódást oldó. Emésztést segítő, jóízű keserűlikőrt készíthetünk belőle.

Gyökerek feldolgozása – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Orvosi kálmos

Egyes vidékeken úgy tartják, a gyökér rágcsálása segít a dohányzásról való leszokásban. Gyökere aromás, illóolajokat, keserűanyagot, cseranyagot tartalmaz, étvágygerjesztő, emésztést serkentő, hurutos köhögést csillapító.

Nagy bojtorján

Az első éves, még nem virágzó növény gyökerét gyűjtsük, amelynek főzete keléseket, bőrgyulladást kezel, táplálja a hajhagymákat. A lisztté őrölt száraz gyökérből pépes pakolást készíthetünk pattanásos, gyulladt bőrre.

Fehér mályva

Teája száraz köhögés, a torok és a gyomor nyálkahártyájának gyulladás esetén hatékony. Mályvacukor készítéséhez is felhasználhatjuk.

Tinktúra készítése gyökerekből – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Csalán

Készíthetünk belőle tinktúrát, ami jóindulatú prosztatanagyobbodás, vizelettartási panaszok kezelésére kiváló. Teája gyulladást csökkent, antibakteriális, hurutos betegségek esetén is segít, főzetének a hajápolásban is nagy hasznát vesszük.

Ez csak egy kis betekintés abba, hogy a természet milyen gyógyerőket rejtett a gyökerekbe, ám a választék sokkal, de sokkal nagyobb. Ismerjük meg, használjuk őket tudatosan és szelíden!

Nyitókép: tinktúrák – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyh

Ajánljuk még: