Segítsük kertünk beporzóit! – Építsünk méhecskehotelt!

Kert

Segítsük kertünk beporzóit! – Építsünk méhecskehotelt!

Az európai beporzó rovarfajok többsége a méhek, ezen belül a magányosan élő méhek közül kerül ki, munkájuk nélkülözhetetlen. Helyzetük viszont kétségbeejtő. Egy 2017 októberében megjelent tanulmány szerint például Németország védett területein több mint 75 százalékkal csökkent a repülő rovarok száma. A helyzet javulására nem sok remény ígérkezik, de fontos megtennünk, amit lehet. 

Miért van egyre kevesebb beporzó?

A beporzók életének egyik legnagyobb veszélyeztetője az emberek által olyannyira vágyott szúnyogirtás. A – Magyarországon leggyakrabban alkalmazott – melegködös irtási módszer sokkal nagyobb mértékben pusztítja beporzóinkat, mint a célkeresztbe vett szúnyogfajokat: a kutatási eredmények szerint minden

száz elpusztított rovarból csak kettő szúnyog,

a többi áldozat között pedig nagy számban találhatunk hasznos beporzókat. Mivel ezek a fajok nem húzódnak kaptárak vagy odúk védelmébe az esti órákban sem, hamar utoléri őket a halálos méreg. 

A pusztulásban szerepet játszik az is, hogy a méhek immunrendszere nagymértékben legyengült. Ebben szerepe volt a különböző növényvédőszerek (különösen a neonikotinoidok) használatának és a változatos virágos növényekből álló méhlegelők helyét felváltó monokultúráknak, az egyoldalú táplálkozásnak is. Mindezek eredményeképpen az állatok egyre kevésbé ellenállóak a globális méh-kereskedelem által a világ minden tájára villámgyorsan eljuttatott élősködőkkel és az általuk terjesztett betegségekkel szemben.

 

Ha a magányos harcosok pusztulásához hozzáadjuk a vadon élő méhek világállományának drámai csökkenését, a házi méhkaptárak teljes elnéptelenedésével járó kaptárelhagyás tünetegyüttest (Colony Collapse Disorder – CCD), akkor a helyzet igencsak aggasztóvá válik.  

A világméretű veszélyek, a növénytermesztés és élelmiszerellátás veszélyeztetettségének felfoghatatlan méretei és következményei miatt az Magyar Madártani Egyesület Madárbarát programja külön fejezeteket szentel a nem madár állatcsoportok, így a beporzó magányos méhek védelmének is. Az egyesület évek óta igyekszik megismertetni a lakossággal a rovarhotelekben rejlő lehetőségeket. A szakemberek kiemelten fontosnak tartják a méhecskehotelek kihelyezését és alkalmazását, hiszen ezekkel a könnyen elkészíthető, és szinte bárhova kihelyezhető eszközökkel

hatékonyan segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását és életben maradását.

A magányos méhek sajátosságai

A magányosan élő méhek és darazsak állandó lakói kertjeinknek – parkokban, iskolákban, óvodákban, lakótelepeken, akár több emeletnyi magasságban is találkozhatunk velük – sokszor észrevétlenül. Láthatatlanságuk fő oka, hogy a családokban élő rokonaikkal ellentétben ők nem támadnak, nem keresik társaságunkat, magányos utazókként látogatják virágainkat.  

A szorgalmukról és hihetetlen munkájukról ismeretes magányos méhfajok egy ujjnyinál vékonyabb járatokban keresnek menedéket.

Ezekbe a szűk résekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre rakják petéiket, majd a bölcsőket sárdugóval zárják el, így biztosítva utódjaik biztonságos fejlődését. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, majd a kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi felnőtt életét.

Az ember térhódításával, a természetes élőhelyek szűkülésével magányos segítőink is nagy bajba kerültek: egyre kevesebb olyan helyet találnak, ami alkalmas az otthon kialakítására. Mára odáig jutottunk, hogy a megfelelő populáció fenntartásához elengedhetetlen az emberi segítség: a mesterséges rovar- és méhecskehotelek egyre nagyobb szerepet töltenek be túlélésükben

Jó hír, hogy bölcsőkamrákat bárki könnyedén készíthet, akár az erkélyre, ablakpárkányra vagy a virágos balkonládák mellé is. Legegyszerűbb megoldás, ha egy kugli fába 10-14 mm átmérőjű furatokat készítünk, de a növénykarókból, bambuszrudakból összekötött méhecskehotel is könnyen elkészíthető.

A méhecskehotel vagy darázsgarázs készítése nem csak a magányos rovarok számára hasznos. Gyermekeink környezeti nevelése szempontjából is rendkívül értékes foglalatosság, nem utolsósorban kiváló családi program. A hozzávalók gyűjtögetése remek alkalom a természettel történő kapcsolódásra, a hotelek megépítése közben pedig beszélgethetünk a beporzók természetben és emberi élelmiszerellátási láncban betöltött kiemelkedően fontos szerepéről is.

De lássuk, mennyi mindent használhatunk fel méhecskehoteleink elkészítéséhez:

  • bambuszkarók, üreges növénytámaszok
  • kifúrt fakuglik, megmaradt téglák
  • termések, faágak, tobozok
  • kémcső, parafadugó
  • cserepek, cserépedények, kis kaspók
  • fadarabok, nyesedékek, rönk- és kéregdarabok

Kertünk, párkányaink újonnan kihelyezett hoteleit érdemes február második felében, március elején elkészítenünk, és esőtől védett helyre kihelyeznünk. Ha kíváncsiak vagyunk arra is, hogy miféle csodálatos fejlődési folyamatok zajlanak egy-egy üregben, akkor pár egyszerű trükkel látványhotelt is építhetünk. 

Nálunk az utóbbi években ilyen méhecskehotelek készültek: 

És ilyen boldog méhekkel találkoztam a kertben a nyár során: 

Ajánljuk még:

Sokkhatás a kertben: ezért lesz az esővíz az aranynál is értékesebb

Nem is igazán emlékszem, mikor volt utoljára fehér karácsonyunk, vagy hány éve történt utoljára, hogy a hóember néhány napnál többet állt volna a talpán. De hogy is jön ez ide így a tavasz legvégén, mikor már a nyár is szinte kopogtat az ajtón? Sora van annak, ráadásul olyan, ami sokkal többünket érint, mintsem azt gondolnánk!

 

Már követem az oldalt

X