Tejes bableves
Olvasási idő: 1 perc

Tejes bableves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 20 dkg bab
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 szem paradicsom
  • 1 szem paprika
  • 3 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 1 ek sertészsír
  • 1/2 ek pirospaprika
  • 2-3 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés

A jól beáztatott babot feltesszük főni egy kis vízben, sóval, babérlevéllel. Nem kell rá sok víz, hiszen alapvetően tejjel készül majd a leves. Főzés közben adunk hozzá felaprított paradicsomot és paprikát, és meg is borsozzuk. Amikor háromnegyedéig megfőtt a bab, belerakhatjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Sertészsíron rántást készítünk a liszttel, majd beletesszük a fűszerpaprikát. Máris felengedjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk. Ezután öntjük fel a tejjel. Végül zúzott fokhagymával is ízesítjük. Petrezselyemzölddel tálalhatjuk.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Kapcsolódó tartalom
A birsalmasajton túl is van világ
Halmos Monika | 2025. szeptember 24

A birsalmasajton túl is van világ

Birs-bőségben nem csak a dióval gazdagon megrakott birsalmasajtra gondolhatunk. Ha a kamrában már sorakoznak a birsbefőttek, felcímkéztünk jó néhány üveg birslekvárt, jusson eszünkbe, hogy a birs más szerepet is kaphat. Lehet sós, lehet csípős, egybekelhet hússal, keleti fűszerekkel, válhat levessé, sülhet desszertté. Különleges zamata az őszi, sőt, a téli konyha gyümölcsparádéjában érvényesül igazán.