Ismeritek a „peremér festvényt”? Hát a „calendula tinctura”-t?

Kert

Ismeritek a „peremér festvényt”? Hát a „calendula tinctura”-t?

Talán az első olyan növények egyike, amit már gyermekként megismerünk, és már életünk első szakaszában megtanuljuk, hogy mire és hogyan használhatjuk – a körömvirág mindannyiunk számára ismerős gyógynövény. Gyakori lakója kertjeinknek, ott van velünk a bőrápolásban, a konyhában és a vegyszermentes kertművelés során is – és még mindig bőven akad olyan tulajdonsága, amiről ezidáig semmit sem hallottunk. Ezidáig...

A körömvirág virágzata karotinoidokat és flavonoidokat tartalmaz –teakeverékekben gyomor- és bélbetegségek gyógyítására, külsőleg pedig sebek borogatására használják. Az élelmiszeriparban is fontos festőanyagnak számít: gyakorta helyettesítik vele a borsos árú sáfrány virágait.

A legtöbben mégis gyógykenőcséről ismerjük: nagyanyáink szinte mindenre ezt ajánlották.

Története során azonban számos más területen is kipróbálták, és a legtöbb szerepben sikeresen helyt is állt. Ezúttal olyan arcait igyekszünk bemutatni, amelyeket kevésbé ismerhetünk az általános leírásokból – hátha egyik-másik kedvet ad ahhoz, hogy magunk is kísérletezzünk eddig nem ismert felhasználási lehetőségeivel.

Fotó: Unsplash / Sudhanshu Chaurasia

Amikor még peremérnek hívták…

Az 1800-as évek végén még kerti peremérként ismert növény a rákos fekélyek és sebek gyógyításának egyik kedvelt gyógynövénye volt, ráadásul még

az orvostudomány is gyakorta alkalmazta antiszeptikus hatása miatt: a karbolsavat váltották ki vele.

Elkészítésének több módja is ismeretes volt – ezeket a kornak megfelelően idézzük

  • „A peremérvizet akként készítjük, hogy a virágok leszedetvén és egy üvegedénybe tétetvén, desztillált vagy esővizzel leöntetnek s egy ideig a nap sugarainak tétetnek ki”.
  • „A peremér festvényt (Calendula Tinctura) úgy készítjük, hogy a növényt virágaival egyetemben összetörjük s hasonló mennyiségű borszeszszel felöntjük. Használják még forrázatnak (Ringelblumen Thee) és flastromnak (tapasznak). A tapasz ugy készíthető, hogy a megszedett növényt virágostól összetörjük, elég mennyiségű disznózsírral összekeverjük s azután egy óráig főzzük. Ennek történtével ritkásabb szöveten átnyomatván, újból a tűzhöz tesszük s annyi sárga viaszszal keverjük, hogy a készítmény tapasz állományúvá sűrűsödjék.”

Virágszirmai mellett leveleit is gyakorta használták gyógyításra: forrázatát belsőleg láz csillapítására és görcsös fájdalmak enyhítésére, külsőleg borogatásként sebkezelésre alkalmazták.

Fotó: Unsplash / Chandan Chaurasia

Kiváló féregűző hírében állt, és a szemproblémák kezelésében betöltött szerepéről is elismerően nyilatkoztak.

Dr. Farkas Mihály az 1880. évre szóló Kertészgazdászati Naptárában így ír róla:

„A calendula tinctura (festmény) sebeknél, legkivált pedig evezedő sebeknél és olyanoknál, melyeknél a vágás nem éles eszközökkel történt, tehát a seb helye roncsolt, p. o. a fűrészvágás, ugyszinte harapásnál is kitűnően működik és sok esetben még a kappanört (Arnica) is felülmúlja, de különben a más vágás vagy hasítás által támadt, sérüléseknél, azt mindenesetre pótolja és igy megérdemli, hogy a házi gyógyszertárban az arnica mellett helyet foglaljon”. 

Fotó: Unsplash / Anastasiya Romanova

A mezőgazdaság felkapott majd eleresztett slágernövénye

Mivel a körömvirág egy viszonylag igénytelen, nagy tűrőképességű növény, ami sokféle talajon megél, a 20. századi mezőgazdaság hamar felfedezte a benne rejlő lehetőségeket. Főleg az osztrák vidékeken volt jellemző, hogy kettős hasznosítás céljából vetették: virágát gyógynövényként használták fel, majd leveleit nyulak takarmányaként alkalmazták- ami a megfigyelések szerint kifejezetten jó hatással volt az állatok emésztésére. 

Az 1930-as évekre népszerű dísznövénnyé is vált: leginkább vágott virágként, vázákba ajánlották.

Ekkor jelentek meg első nemesített változatai is: a teltvirágú Sensatio, a fekete közepű narancssárga Kokárda, a csöves szirmú Radió és a belül világos fodros szirmú Wuschelkopf is.

Már a hatvanas években bebizonyították a kutatók, hogy egyike a zenére érzékeny növényeknek.

Ez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy gyakori zenei élmény hatására nagyobbra és dúsabbra nő, mint akkor, ha nem részesül a hangok nyújtotta élményben. És bár ez igen bizarrul hangzik, tudományos ténynek tekintendő. 

Fotó: Pixabay / Silvia Rita

Az elmúlt évtizedekben a gyógynövénytermesztés fő irányvonalai mellett számtalan formában hasznosították még a körömvirágot, és számtalan nézet szerint álltak hozzá termesztéséhez is. Több évezredes története a nyolcvanas évek végén kezdett két irány felé haladni:

az egyik oldalon gyomosító hatása miatt óvatosságra intettek vele kapcsolatban, a másik oldalon viszont nem győzték hangsúlyozni a természet rendszereiben betöltött fontos szerepét.

Utóbbira jó példa a méhek etetésében betöltött szerepe: a serkentő etetéseket gyakorta egészítették ki gyógyteával, aminek az orbáncfű, a cickafark és a menta mellett a körömvirág is fontos összetevője volt. 

Fotó: Pixabay / Mareefe

Alkalmazták még sorköz növényként, és a nyolcvanas évek közepére ismertté vált féregűző hatásáról is: riasztó hatásúnak bizonyult a fonálférgekre (a Meloidogyne és a Pratylenchus sp. fajokra). Növényi ázalékát lombtrágyaként is alkalmazták: főleg csalánnal, fekete nadálytővel keverve serkentette a növekedést és javította az ellenállóképességet. Ekkor még az exportáruk piacán is igen jól szerepelt:

egyike volt a legkeresettebb kiviteli gyógynövényeknek – Európa-szerte nagy volt rá a kereslet.

Idővel, az újabb és újabb slágerfajok megjelenésével sokat veszített népszerűségéből, és nagymértékben visszaszorult a vidéki porták előkertjeibe, növényágyásaiba. Használata és annak előnyei azonban nem vesztek ki a mindennapokból: anyáról gyermekre szállt az évszázadok tudása, és a mai napig egyike a házi patikák legkedveltebb alapanyagainak.

Fotó: Pixabay / Silvia Rita

Rövid időutazásunk egyértelműen bebizonyította, hogy egy-egy növényünk mekkora kincset rejt magában, és mennyi mindenben lehet a segítségünkre, ha szánunk időt arra, hogy egy kicsit alaposabban utána járjunk. Hogy még többet tudjunk segíteni a körömvirágról összegyűjtött tudás gyarapításában, összegyűjtöttük korábbi írásainkat is a témában, amihez jó olvasást és eredményes ötletelést kívánunk:

5 nyári, gyógynövényes kenőcs recept, hiszen a vaj nem csak a kenyérre kenhető!
Ha valaki gyógykenőcs készítésére adja a fejét, általában a klasszikus zsír vivőanyaggal kezd, majd átevickél a modernebb korok kedvenceihez: a shea-, kakaó- vagy mangóvajhoz. Ritkán találkozom olyannal, aki vajban áztatja a gyógynövényeket, pedig a vaj nemcsak kiváló alap, de hasznos összetevőinek köszönhetően igazán tápláló kenőcs is készíthető belőle. Ezúttal öt kedvelt recepttel készültem.

5 gyógynövény, ami segít a napégés ellen
A nyári időszaknak velejárói a rovarcsípések és a nagyon erős UV-sugárzásnak köszönhető napégés, ami ilyenkor sok bosszúságot és fájdalmat tud okozni. A jó hír az, hogy természetes módon is csillapíthatjuk a kellemetlen tüneteket. 

Bőrápolás a párkányról: frissítő nyári natúrkozmetikumok lakásban is nevelhető gyógynövényekből
Nem mindenkinek van kertje, ahol madárcsicsergés és pillangószárnycsapások közepette nevelgetheti kedvenc virágait, és bizony a városokban kertészkedőknek igencsak fel van adva a lecke. Sokszor úgy érezhetik, hogy komoly hátrányban vannak – de most a „mit nem lehet” helyett koncentráljunk arra, hogy mennyi mindent tudunk kihozni az ablakpárkányok vagy az erkélyek adta lehetőségekből. Készítsünk frissítő nyári arcvizeket olyan növényekből, amelyeket lakásunkban is életben tarthatunk!

Körömvirágos receptek: házi sajt és pogácsa
A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény. Napsütésben csodásan mosolyognak a virágok, este és esőben becsukódnak. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a virág aromás, csöppet kesernyés szirmai. Megszárítva a frissel azonos módon használhatjuk fel.

Nyitókép: Pixabay / Christine Sponchia