Kert

Így éli túl a medve a téli álmot – csodaszámba megy az összetett folyamat

Tudtad, hogy a téli álom során a medvék nem alszanak feltétlenül olyan mélyen, hanem néha ki-kijárnak élelmet szerezni? Sőt, az anyamedvék ilyenkor szülnek! De mégis hogyan képesek hónapokon át túlélni élelem és víz nélkül?

A téli álomra való igényt akár magunkon is érzékelhetjük, ahogy jön az ősz, majd közeledik a tél: a kevesebb fény hatására ugyanis megnő a szervezetünkben a melatonin szintje, és ennek következtében nő az alvásigényünk. Számunkra adott a meleg hely és a táplálék. Azok az állatok azonban, akiknek kint, a hidegben élelem nélkül kell átvészelniük a telet, sokkal rosszabb helyzetben vannak. A kisebb állatok raktároznak, de a nagyobbak téli álommal vészelik át ezt a nehéz pár hónapot.

Ugyanakkor a medvék azért különlegesek, mert a téli álom során más állatokkal ellentétben viszonylag éberek maradnak, külső inger hatására könnyen felébrednek. Sőt, az anyamedvék ekkor szülnek – noha nem vizelnek és nem ürítenek, szülni mégis képesek, és a bocsok tejjel való ellátását is meg tudják oldani. Erre egyébként azért van szükség, hogy a kismedvéknek legyen ideje megerősödni a következő télre. 

A medvék saját odúkat alakítanak ki az alváshoz, aminek elkészítése nagyjából egy hétig tart. Általában egy barlangot vagy egy vastag fa törzsét választják erre a célra. Ágakkal és levelekkel hordják tele a vackot, így biztosítva, hogy testük ne hűlhessen ki az elkövetkező időszakban.

A téli álomra képes élőlényeket hormonok szabályozzák a hibernáció megkezdésében és menetében: az első fázis az evés, ugyanis ahhoz, hogy túléljék a telet, nagy zsírtömegre van szükségük, amit az alvási időszakban lebontanak, és energiává, illetve hővé alakítanak. A testhőmérséklet lehűtése azonban korántsem elég a túléléshez, a téli álmot alvó állatok emésztőrendszere táplálkozás hiányában leáll, nincs ürüléktermelődés, azonban karbamid mindig keletkezik, ami a vizelet fő alkotórésze). Egyes állatok emiatt rövid időre felébrednek és vizeletet ürítenek, viszont a medvék tovább alszanak, és

fehérjévé alakítják a húgysavat, amit a szervezetük „alvás” közben hasznosíthat. 

A kiszáradás ellen pedig úgy védekeznek, hogy a szervezetük a tárolt zsír egy részéből vizet állít elő. Tehát a hibernáció alatt a medve anyagcseréje minimalizálódik, továbbá percenként csak négyszer vesz levegőt, és szívverése is ritkább lesz: percenként csupán egyszer ver, miközben bizonyos agyi tevékenységei is leállnak.

Ahhoz azonban, hogy a tél végén egészségesen ébredhessen fel, szükség van arra, hogy a medve inzulinérzékenysége nagyobb legyen, hiszen egy ekkora hízásnál, amit a hibernáció igényel, óhatatlanul nagy esély van a cukorbetegség kialakulására: a medvék 25-30 százalékkal növelik testsúlyukat a téli álom előtt. Egy elhízott állapotnál ugyanis a szervezet érzéketlen az inzulinra, és ettől alakulhat ki cukorbetegség. A téli álom esetében azonban a medvék érzékenyebbé válnak erre a hormonra. 

Bár a medvék valamelyest elgémberedve térnek magukhoz tavasz elején, sem izmaik, sem csontjaik nem sínylik meg a telet, amiért bizonyos gének a felelősek, amelyek fenntartják a tél folyamán az egészséges csontokat. Sőt, a hibernáció gyógyít is: amerikai egyetemek kutatói figyelték meg, hogyha a medvéknek voltak balesetben vagy egymással való harcban szerzett sebeik, amelyek elfertőződtek vagy begyulladtak, a tél álom során meggyógyultak, és tavasszal már tökéletes állapotban voltak.

Medvék esetében azonban a téli álom inkább lehetőség, mint szükséglet, így jellemzően csak akkor alakítanak ki maguknak alvóhelyet, ha nem megfelelőek a körülmények a tél átvészeléséhez. A téli álom oka ugyanis elsősorban nem a hideg, hanem a kevés élelem. Ezért

az állatkertekben, ahol van táplálék, az állatok nem alszanak téli álmot.

A vadonban is hasonló a helyzet: télen a medvék sokszor meglátogatják a vadak számára készített etetőket, ahol gyümölcsök, széna és különböző magvak választéka várja őket. Így ha nem esik nagy hó, és rá tudnak járni a táplálékra, sok esetben átvészelik a telet alvás nélkül: vagyis a téli álom csak a rossz körülmények elől való menekülési mód.

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X