Felismered a gyümölcsfákat virágaik alapján?

Kert

Felismered a gyümölcsfákat virágaik alapján?

A saját kertjét és annak tavaszi színeit bizonyára mindenki ismeri, de nem biztos, hogy minden kertben elfér minden fajta gyümölcsfa. Gránátalmája, naspolyája, fügefája valószínű, hogy nincs mindenkinek, pedig nemcsak gyümölcsüket élvezhetnénk, de tavaszi virulásuk is pompázatos. 

A gyümölcsfák virágzásának sorrendje

A tavasz első virágba boruló gyümölcsöseiből nyáron kajszibarackot szüretelhetünk. A korai fajták már kibontották szirmaikat – a kertészkedők pedig aggódva figyelik, lesz-e fagy, ami megálljt parancsolhat nekik. Ezt követi majd az őszibarack, a szilva, a cseresznye és a meggy. A körte és az alma később borul virágba, a sort pedig a dió zárja.

Még el sem rugaszkodott a tavasz, de sokan már csengő, mosolygó barackokról álmodunk. Egyelőre be kell érnünk a nemsoká virágzó fák látványával, és ha van a közelünkben barackültetvény, érdemes bekérezkednünk egy sétára – közben ne mulasszunk el fotózni sem!

A szilváról kevesen tudják, hogy az egytelen gyümölcs, amiből ha eleget fogyasztunk, képes megóvi, sőt visszaépíteni csontjainkat csontritkulás esetén. Tudományos kutatásokra sincs szükségünk azonban ahhoz, hogy a frissen és ezerféle feldolgozott formában népszerű gyümölcsért rajongjunk. Íme tavaszi virágai!

 

Egyik első, fáról szedhető gyümölcsünk, a cseresznye csokorban érik és csokorban virágzik. Jellegzetes látvány a tavasszal virágba boruló terebélyes cseresznyefa – ha aláállunk enyhe szellő idején, virágeső hullhat ránk. 

 

Leginkább fajtagazdag és fogyasztásunkban is legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk az alma. A tavaszi almafavirágzás nemcsak gyönyörű látvány, de illata és a szél hordozta szirmok már az egyre melegebb idő és a majdani gyümölcs zamatának ígéretével is kecsegtetnek.

Lédús nyári, aranysárga koraőszi, keményhúsú téli – a körte hazai őshonos fajtáiból 109-et jegyez Kovács Gyula pórszombati génbankja. A sokféle körte közül talán nem mindegyiket ismerjük, de bizonyára mindannyiunknak megvannak a kedvencei. Virágja nem különben pompázatos!

A gyümölcsök királynője virágában is pompázatos. A gránátalma milliónyi zamatos magja önmagában, de salátákban is, a belőle nyert gyümölcslé pedig üdítőként is ínyencségnek számít. Virágja a tavaszi kert látványos ékessége, igazi különlegességnek számít.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a régen elfeledett naspolya új reneszánszát éli hazánkban. Ismét felfedezzük, egyre több kiskertben jelenik meg a jellegzetes gyümölcs, ami hajdanán királyi konyhák ínyencségei között is szerepelt. A hagyományos magyar gyümölcsösökbe nemcsak gyümölcséért, hanem a naspolyafa keménységéért is szívesen ültették.

 

Mi jut eszünkbe a mandulavirágzásról? Talán a Tisza partján mandulafa virágzik kezdetű népdal, esetleg van Gogh Mandulavirágzás című festménye vagy Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról című epigrammája. nem véletlen, hogy a népköltészet és a művészet is ihletre lelt e páratlan természeti jelenségben, hiszen a mandulavirágzás valóban csodálatos. 

 

Hosszú, vékony szőlőfürtökben függnek a diófa virágai: méltán csodálkozunk rajta, vajon hogyan lesz ezekből kemény burokba zárt fenséges csemege őszire. Nem színével varázsol el a dió virága, inkább titokzatos formájával, metamorfózisával. 

 

A tavaszi gyümölcsöskert gyógyír a léleknek, kényeztetés a szemnek. Szépséggel és a bőség ígéretével kecsegtet, egyben azt is jelzi, hogy elérkezett az intenzív kertészkedés ideje. Rajtunk is múlik, hogy nyárelőtől késő őszig milyen hozamnak örülhetünk. A gondos és okos kertész úgy válogatja össze a különböző gyümölcsfajtákat, hogy egész évben legyen mit szüretelnie – így volt ez a bölcsességéért sokat emlegetett paraszti kultúrában is. A gyümölcs értéke a marháéval, azaz a jószágéval vetekedett, hiszen ha húst nem is ettek mindennap, de a frissen termő gyümölcsök laktató, tápanyagdús étekként adtak erőt az emberpróbáló munkához. 

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X