Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Kert

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.

Így jártunk mi is a hétvégi kirándulás alkalmával, amikor egy olyan élőhelyre tévedtünk, amin jól látszódott az érintetlenség pozitív értelemben vett vadsága. Apróbojtorján, szappanfű, ökörfarkkóró és orbáncfű mindenfelé, itt-ott egy-egy csokornyi orvosi székfű, és a nap fénypontja, a természetes élőhelyein már-már csak nagyritkán látható halvány mályvarózsa.

A mályvarózsákat talán senkinek sem kell bemutatni: nemesített rokonai kedvelt díszei kertjeinknek- sövénynövényként, de látványos szoliterként is gyakran alkalmazzák. A szakemberek szerint ezeknek a modern változatoknak őse az általunk is felfedezett Alcea biennis, azaz a halvány mályvarózsa, ami a száraz rétek és bozótosok ritka, ám annál becsesebb növénye, és amit nem mellesleg idehaza, a Kertészeti Kutatóintézet munkatársai kezdtek el nemesíteni, létrehozva számos, ma is használatos kertészeti változatot. 

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka 

Egy kifejezetten nagy termetű, akár kétméteres magasságot is elérő faj, aminek virágai akár tíz centiméter átmérőjűek is lehetnek. A halvány rózsaszínű virágkolosszusok csak úgy ragyognak a rétek kuszasága felett, ellenállhatatlanul oda csábítva az éppen arra járó felfedezőket. Egyenes, felálló szárain csak úgy sokasodnak a bimbók, így ha jókor érkezünk meg, egy egészen különleges virágzási élményben lehet részünk.

És ami még ennél is jobb hír: az egész növény ehető. Gyökere édeskés ízű – a mályvacukrok kedvelt alapanyaga. Fiatal leveleiből és szirmaiból ízletes saláta készíthető, de a szirmok egy kellemes nyári tea hozzávalójaként is megállják helyüket.  A mályvarózsa szirmai és a levelei is száríthatók és tárolhatók, így későbbi felhasználásra is bátran gyűjthetünk belőle.

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

Ha gyógyhatását is szeretnénk élvezni, akkor hideg vízben áztassuk hat órán keresztül, és ezt a vizes kivonatot főzzük fel teának. Kiváló köhögés elleni teaként, és nyálka tartalma miatt emésztési problémák esetén is alkalmazhatjuk. Külsőleg sebek, fekélyek kezelésére alkalmazták, de egy kellemes fürdőnek is kiváló hozzávalója lehet.

A legújabb kutatások is gyakran foglalkoznak az Alcea biennis-ben rejlő lehetőségekkel: azt vizsgálják, hogy a növényben található vegyületek felhasználhatók-e az elhízás és az oxidatív stressz megelőzésére és enyhítésére. Az eddigi vizsgálatok bizakodásra adnak okot: igen ígéretes növénynek bizonyul az egészségügyi alkalmazás területén is. 

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

A halvány mályvarózsa természetes körülmények között szereti a lösztalajokat, de szinte valamennyi talajtípushoz jól alkalmazkodik, így kertünkben is meghonosíthatjuk. Bár vetőmagjához nem könnyű hozzájutni, vannak még olyan beszerzési források idehaza, ahol szerencsés esetben megvásárolhatjuk. Kertünkbe költöztetését kifejezetten ajánljuk, mert szívós növény lévén kiválóan megbirkózik a szárazsággal, nehezebb körülményekkel, és emellett igen hasznos a beporzók számára is. Madárbarát kertek, permakultúrára vagy ökológiai gazdálkodásra alapozó területek sokhasznú növénye lehet – érdemes megismerkednünk vele.

Nyitókép: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

 

Ajánljuk még:

Boldogasszony csipkéje termi a nyár legzamatosabbikát – de vártuk már a málnaszezont!

A kis dunakanyari falu határában sok-sok málna termett gyermekkoromban. Ha csak tehettük, kijártunk málnázni, később kötelezően szüretelni. Hiába karistolta össze kezünket-lábunkat a Boldogasszony csipkéje, a málnaág. Azt mesélték, egykor hajók indultak délutánonként Bécsbe, málnával megrakodva. Mára szinte mind eltűntek a nagy, összefüggő málna-ültetvények. Ám a kertünkbe sikerült megmenteni néhány régi, zamatos fajtát, amelyek minden egyes piros szemében ott rejtőzik a letűnt gyermekkor íze, időtlenül. Télire pedig szörp és dzsem formájában mesél a nyári napsütésről, dunai hullámokról.