Kert

Ha látni szeretnéd az újjászületés csodáját, nézz végig egy lótuszvirágzást

A lótuszvirág képes mindennap a vízből újjászületni. Szinte megrázza magát, kibontja szépséges szirmait, akármi történik körülötte. Keleti kultúrákban a felvilágosodás és az újjászületés szimbóluma, virágzásának pedig több helyen is tanúi lehetünk a napokban.

A lótuszok vízi-mocsári növények, de a tündérrózsákkal nem állnak rokonságban, bármennyire is hasonlónak vélnénk őket. Az iszapba kapaszkodó gyökereik segítségével minden éjszaka elmerülnek a vízbe, majd az egész éjszakán át tartó elzártság után, a következő reggelen újra kivirágzanak. Egész nap csodálatos pompájukban tündökölnek, hogy este újra a sötét vízfenéken térjenek nyugovóra. A szirmok viaszos védőrétegüknek köszönhetően a lótusz szépsége nem változik, teljes virágzása alatt gyönyörű.

 

Vietnám és India nemzeti virága, az egyik legszentebb, sorsa több ezer éves keleti kultúrát ölel fel. Már az ókori szövegek megegyeznek abban, hogy a lótusz a szellemi felvilágosodást és az újjászületést szimbolizálja. Színei különleges jelentéssel bírnak: a legnépszerűbb a rózsaszín, az Buddha igazi lótusza. A kék szimbolizálja a lélek győzelmét a bölcsesség, az intelligencia és a tudás segítségével. A fehér a mentális tisztaság és a szellemi tökéletesség állapotának jelképe, a piros jelentése a szeretethez és az együttérzéshez kapcsolódik.

Mire jó a lótusz termése, gyökere?

A lótusz megszárított termése a locsolókanna rózsájához hasonlítható leginkább. Virágkötészeti alapanyagként használják különleges megjelenése miatt. Bár valójában ez nem a termése, hanem a megszáradt virágtengely, amelyből a magok kihullottak.

 

A lótusz gyökere az ázsiai konyhák kedvelt alapanyaga. Speciális keleti üzletekben friss lótuszgyökérre is bukkanhatunk, de konzerv, vagy fagyasztott biztosan akad egy jól felszerelt helyen. Az én ázsiai pirított zöldségembe belekerül, amikor csak lehet. A gyömbérrel, fokhagymával, chilivel, csillagánizzsal és szójaszósszal ízesített, wokban rázott gyönyörűségtől szinte újjászülethetünk!

Hol láthatunk lótuszvirágzást?

Lótuszvirágzás Szegeden

Távol-keleti hangulatú rendezvényt szerveznek minden év júliusának utolsó napjaiban Szegeden, idén immár 15. alkalommal. Az esemény központjában minden évben a tavakban megújuló indiai lótuszvirág áll. A Füvészkertben július 30-31. között távol-keleti hangulatot teremtenek; zenékkel, táncokkal, ízekkel és illatokkal elevenítik fel kelet varázsát a látogatók előtt.

Megtekinthető a japánkert legcsodásabb eleme, a lótuszos tó, pompás virágaival. Lesz tradicionális indiai táncbemutató, meditációs koncertek a legismertebb művészekkel. Megismerkedhetünk Ázsia növényvilágával egy kerti séta keretein belül, részt vehetünk jóga-, és harcművészeti bemutatókon.

Budapesten

Gyönyörű lótuszvirágzásba gyönyörködhetünk a budapesti Füvészkertben is. Tematikus szakvezetéssel járhatjuk be a kertet, ha nem szeretnénk egyedül bóklászni. Hétvégén a gyerekeké is a terep: mesehősökkel kertészkedhetnek, miközben a szülők a lótuszvirágzás csodájában mélyednek el.

Vácrátóton 

A Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton a Nagy tóban fedezhetjük fel a két éve telepített és ma már virágzó indiai lótuszokat. A nyári mozipiknik remek alkalom a lótusz-látogatásra is.

Sáregresi lótuszvirágzás

Sáregres mellet Rétimajorban egy pompás Lótusz- és rózsakert várja a látogatókat. A Halászcsárdától száz métert kell csak sétálni, hogy gyönyörködhessünk a természet eme nem mindennapi csodájában.

Miként élhet meg a lótuszvirág a Fejér megyei Rétimajorban? Azért, mert az életben maradásukhoz elengedhetetlenül szükséges körülményeket biztosítani tudják a hidegebb évszakokban is. A tavat termálvízzel töltik, így télen sem fagy be.

Arról pedig talán senkit nem kell győzködni, miért érdemes ellátogatni egy gyönyörű kertbe lótuszvirágzást csodálni. Aki egyszer látta, garantáltan keresi a lehetőséget, hol csodálhatná meg újra és újra...

Fotók: Halmos Monika, Rózsakunyhó

Ajánljuk még:

Harapható sokszínűség – húszezer hazai tájfajta paradicsompalánta várja gazdáját

Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld Napjához kapcsolódva. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hatodik éve munkálkodnak azon, hogy tavasszal minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó juthasson hozzá a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákhoz. Idén húszezer, négy különböző tájfajtájú palánta nevelkedett ökológiai művelésben Zsámbokon, az Orsiherba Biokertben, hogy hamarosan elültethessék őket az irántuk rajongó hobbikertészek. De vajon hogyan járulnak hozzá a tájfajták a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Miért olyannyira népszerűek és jelentősek manapság a mezőgazdaság és a fogyasztók szempontjából egyaránt?

 

 

Már követem az oldalt

X