Kert

Gyógyítsd magad rügyekkel: tanuljunk a népi gyógyászatból!

Gyermekként sosem értettem, hogy tavasszal miért nem szabadott nagyapám kertjében fára mászni, miközben alig néhány hónappal később a cseresznyeszedő vödörrel a kezünkben már küldtek bennünket ugyanazon fák tetejére... A rügyek és hajtások éppenséggel alig foglalkoztattak akkoriban, bezzeg a gyümölcs! Eszembe nem jutott volna akkor, hogy néhány évtizeddel később, régi tájfajta gyümölcsökkel foglalkozó emberként, mennyi időt és figyelmet fogok szentelni a tavaszi rügyeknek, apró hajtásoknak…

Sokszor már decemberben nézem, figyelem, sőt kóstolgatom gyümölcsfáink apró rügykezdeményeit, hogy aztán a még alvó rügyekkel vágott, friss vesszőket Gyümölcsoltó Boldogasszony idején vad alanyra olthassam. Áprilisban aztán naponta látogatom, biztatom a faiskola legújabb lakóit, mert a faoltás sikerességét elsőként bizony a kipattanó rügyek mutatják! Egyetlen rügyben benne van az oltóvesszőt adó anyafa minden tudása és képessége, ott van a jövő, ott van maga az Élet…

Mire való a rügy?

A rügyek és friss hajtások kirobbanó életerejét és megújító képességét őseink már évezredekkel előttünk felismerték. A tavasszal gyűjtött rügyeket az azonnali fogyasztás mellett különféle kivonatolási eljárásokkal olyan, egész éven át fogyasztható természetes gyógyszerekké formálták, amelyeket akár magunk is elkészíthetünk.

Míg a levélrügyek a fák hajtásrendszerének kialakításáért, a virágrügyek a növény gyümölccsel való szaporodásáért felelősek. Nem csoda, ha ezek érdekében maga a növény is igyekszik minden szükséges tápanyagot, hormont, enzimet és ásványi anyagot belezsúfolni a rügynek nevezett, pirinyó kis részletbe! Ezen anyagok egy része ráadásul kizárólag itt található meg a növényekben, így aztán mi is csak a tavaszi időszakban juthatunk hozzájuk.

Gyógyítás rügyekkel

Bár a népi gyógyászatban évezredek óta használják a rügyekben rejlő, hatalmas életerőt, a bennük található, osztódó szövetekkel alig fél évszázada kezdett el újkori kísérleteket végezni egy belga származású orvos, bizonyos Pol Henry. A rügyekkel való gyógyítás (idegen szóval gemmoterápia) során a növények embrionális részeit (csírák, magvak, rügyek) használta fel olyan kivonatok készítéséhez, amelyeket aztán a rügyeket szolgáló növények fajától függően különféle betegségek megelőzésére és kezelésére javasoltak és javasolnak mind a mai napig.

Különféle rügykivonatokat ma már gyógyszertárakban is beszerezhetünk, de tinktúrát, azaz alkoholos kivonatot akár magunk is készíthetünk belőlük. A kiválasztott növény rügyeit legegyszerűbb jó minőségű, tiszta gyümölcspálinkával felönteni, majd az így elkészült keveréket legalább egy hónapon keresztül tartsuk hűvös, fénytől védett helyen. A hatékonyabb kivonatolás érdekében néhány naponta érdemes a készülő tinktúrát felrázni, megkeverni. A kész tinktúrát hagyjuk állni, majd normál légköri nyomás alatt szűrjük le. Terápiás felhasználás esetén napi rendszerességgel, csepegtetve fogyasszuk.

Különlegesen erős és hatékony gyógyerővel bír, ha a rügyeket alkohol helyett mézzel kivonatoljuk. Ez esetben a méz alapvető gyógyerejét, fertőtlenítő hatását a rügyek tovább erősítik.

Ökölszabályként elmondható, hogy az egyes növényfajokról gyűjtött rügyek hatásterülete jórészt megegyezik az adott növény ismert hatóterületeivel, azonban mint a legtöbb természetes terápia esetében, úgy a rügyterápiát is csak szakaszosan, legfeljebb 2-3 hónapon keresztül folytassuk, majd hagyjunk szünetet. Bár a rügyterápia az egyik legszelídebb kezelési eljárás, a készítmények felhasználása esetén mindenképpen kérjük ki a kezelőorvos véleményét!

Tudd meg azt is, miként hasznosíthatod gyógynövényeidet! Vajákos technikák: így készülnek a főzetek, macerátumok, tinktúrák és a többiek

Ajánljuk még:

Suhajda Szilárd tiszta mászása: a hegy előtti tisztelgés és alázat egy formája

Suhajda Szilárd idén március 23-án indult útnak Nepálba, hogy a Kyocera Everest 2023 Expedíció során tiszta mászással jusson fel a világ legmagasabb csúcsára, 8 848 méterre. Ma már rengetegen próbálkoznak a Mount Everest megmászásával, akár (szinte) teljesen laikusként is befizethetünk egy utazási iroda szervezett túrájára, hogy eljussunk az alaptáborba vagy még feljebb. Mindez azonban össze sem hasonlítható azzal, amire Szilárd vállalkozott.

 

Már követem az oldalt

X