Ez a finomság egyetlen kertből sem hiányozhat – rózsaszín árnyalatok millióit kínálják a legpompásabb virágok

Kert

Ez a finomság egyetlen kertből sem hiányozhat – rózsaszín árnyalatok millióit kínálják a legpompásabb virágok

Egymás után nyílnak kertünk virágai – a nyár ontja színeit, illatait. Azoknak igyekszünk most segíteni, akik színek szerint – vagy éppen azok hiányában – esztétikai szempontokat figyelembe véve egészítenék ki üresen marad helyeiket a kertben, méghozzá egy különleges, rózsaszín árnyalatokkal teli válogatással. 

Augusztusig gyönyörködhetünk a tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima ’Rose’) rózsaszín virágaiban. Ez az alig 15-20 centiméter magas évelő növény fűszerű sötétzöld leveleivel és felfelé törő, keskeny merev szárain hozott gömbszerű rózsaszín virágaival díszítheti ágyásainkat. Napos fekvést és jó vízelvezetésű talajt igényel. Kiváló szárazságtűrő növény hírében áll, és ha elvirágzott virágait levágjuk, biztosíthatjuk a folyamatos virágzását is.

Tengerparti pázsitszegfű – Fotó: Wikipedia / David J. Stang

Különleges esztétikai élménnyel gazdagíthatja kertünket a kerti tollbuga rózsaszín virágú változata, az Astilbe arendsii ’Astary Rose’. 30-35 cm magas szárain hozza többszörösen szárnyalt, szabálytalanul csipkés-fűrészes szélű, sötétzöld leveleit, amik már önmagukban is díszítő hatásúak. Az élmény tovább fokozódik júliusban, amikor virágzásnak indul a növény, és különleges rózsaszín virágokkal tölti meg a félárnyékos, árnyékos kertszegleteket.

Kerti tollbuga – Fotó: Pixabay / Etienne Gontier

Elérkezett a kasvirágok szezonja: gyönyörű, méltóságteljes virágaikkal magasodnak az ágyások fölébe ezek a fantasztikus gyógynövények. Díszkertek kedvelt rózsaszín virágú változata az Echinacea purpurea ’Baby Swan Pink’, a törpe bíbor kasvirág, amelynek végleges magassága 50 cm. Kedveli a napos helyeket, és minden, jó vízáteresztő képességű talajban megél, ráadásul mésztűrő is.

Törpe bíbor kasvirág – Fotó: Pixabay / Matthias Böckel

Kihagyhatatlan eleme a válogatásnak a Gaura lindheimeri ’Gaudi Red’, az évelő díszgyertyák gyönyörű, sötétrózsaszín virágú változata. Kifejlett korában elérheti a 80 cm-es magasságot is, és ha jól érzi magát, dús habitusúvá fejlődik. Július elejétől egészen októberig virágzik, és szárazság esetén meghálálja az öntözést. A kiemelt figyelmet gazdag virágzásával és sűrű hajtásneveléssel hálálja meg.

Évelő díszgyertya – Fotó: Pixabay / Annette Meyer

Sziklakertek kedvelt faja lehet a Helianthemum hybridum ’Cerise Queen’, a sötétrózsaszín napvirág, amely egy alacsony, párnát képző, bokrosodó, örökzöld félcserje. Májustól augusztusig nyílnak telt virágai, amelyek még a nehezebb körülmények között is pompás látvánnyal örvendeztetnek meg bennünket, a napvirág ugyanis egy rendkívül szívós, szárazságtűrő növény.

Napvirág – Fotó: Wikipedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Nála körülményesebb választás lehet a Hibiscus moscheutos, azaz a mocsári hibiszkusz. Fantasztikus mályvarózsaszín virágaival emeli a kert méltóságát, amit közel másfél méteres termete tesz még előkelőbbé. A virágok átmérője 20- extrém esetben akár 30 centiméter is lehet- és júliustól szeptemberig gyönyörködhetünk bennük. Napos területet és tápdús talajt igényel, és igazán jól csak kifejezetten nedves helyen tud fejlődni.

Mocsári hibiszkusz – Fotó: Unsplash / Mick Haupt

Októberig csodálhatjuk meg a pompás lobélia virágait is (Lobelia speciosa ’Salmon’), ami egy 40-60 cm magas, tövétől ágas, bokor formájú évelő növényünk. A napos, félárnyékos meleg helyeket kedveli, és meghálálja a tápanyagban gazdag talajt. Folyamatosan nedves talajt igényel, ezért csak az vigye haza magával, aki ezt biztosítani tudja számára!

Pompás lobélia – Fotó: Wikipedia / Aleksandrs Balodis

A Platycodon grandiflorus ’Florist Pink’, azaz az őszi hírharang rózsaszín változata egy körülbelül 50 cm magas, bokros növekedésű évelő növényünk. Levelei szürkészöldek: ezek közül emelkednek ki június és augusztus között nyíló közel öt centiméter átmérőjű rózsaszín, harang alakú virágai. A laza, termékeny talajokat és a napos fekvést kedveli, és kiváló lakója lehet a sziklakerteknek.

Platycodon grandiflorus Apoi Pink type (Jacq.) A.DC., Monogr. Ca

Őszi hírharang – Fotó: Wikipedia / sunoochi

Csodálatos látvány a magasba törő rózsaszín pampafű, a Cortaderia selloana ’Rosea’. Levelei akár 250 cm hosszúak is lehetnek, ívesen kihajlók. A növény az akár háromméteres magasságot is elérheti, és rózsaszín bugavirágzata akár egy méteresre is fejlődhet. Igénytelen növénynek számít, jól tűri a szárazságot, szinte bárhol megél, és tollas virágai akár a tél elejéig is virágozhatnak.

Rózsaszín pampafű – Fotó: Unsplash / Cor Gaasbeek

Cserjék közül is számos faj között válogathatunk: belőlük hoztuk most el kedvenc, nyáron virágzó változatainkat:

  • júniustól októberig virágzik az Abelia grandiflora sarabande, azaz a tarka levelű tárnicslonc,
  • most indul virágzásnak, és akár egészen októberig kitart a rózsaszín nyári orgona, a Buddleia davidii 'Pink Delight',
  • már ontja magából virágait a cserjés pimpó, a Potentilla fruticosa ’Pink Queen’,
  • szeptemberig gyönyörködhetünk a rózsaszín levendula virágaiban, a Lavandula angustifolia ’Pink Perfume’ változatnak köszönhetően,
  • már másodvirágzására készül a Weigela hybrida ’Piccolo’, a törpe rózsalonc rózsaszín virágú változata,
  • júliusban öltözik virágba a Spiraea japonica 'Dart's Red', a rózsaszín japán gyöngyvessző,
  • és egész nyáron át ontja babarózsaszín virágait a törpe ágyásrózsa is, a Rosa ’The Fairy’.

Nyitókép: Unsplash / Anastasiya Romanova

Ajánljuk még:

Hallottatok már a parlagfűevő bogárról? Reménysugár lehet az allergiások számára!

Természetes megoldást jelenthet a parlagfű ellen, hogy hazánkban egyre jobban terjed a parlagfű-olajosbogár, jelenleg ugyanis ez a rovar az allergén növény egyik legfontosabb természetes ellensége. A parlagfűszezon milliók életét keseríti az őszi időszakban, így nem véletlen, hogy keresik azokat a megoldásokat, amelyek hathatós segítséget nyújthatnak. Vajon tényleg valódi segítséget nyújthat egy apró bogárka? Sár József entomológussal beszélgettünk a témáról.