Élményméhészetekkel a méztermelés jövőjéért

Kert

Élményméhészetekkel a méztermelés jövőjéért

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete egy rendkívül izgalmas és kreatív projektet hozott el Magyarországra, amelynek célja a méhészet hagyományainak és értékeinek megőrzése, átadása és bemutatása egy új, innovatív megközelítés segítségével. A program középpontjában az élmények, a kapcsolódások és felfedezések állnak – érdemes részletesebben is megismerkednünk vele!

A Kislépték Egyesület alapvető célja a környezetkímélő, a tájak adottságaihoz illeszkedő léptékű gazdálkodási formák, a rövid értékesítési láncok elterjedésének és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésének ösztönzése. Vallják, hogy a kis- és közepes, illetve családi gazdaságok segítése egy új, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból is fenntarthatóbb, megélhetési lehetőségekben növekvő környezetet hozhat létre, aminek (a termelés káros környezeti hatásainak csökkentésével) pozitív hatása lehet a hazai biodiverzitásra, a termőtalajokra és a természetes vizekre is. 

Ebbe az értékrendszerbe tökéletesen illeszkedik az Enforce projekt is, aminek kiemelt feladata a beporzók és a hozzájuk szorosan kötődő méhészetek támogatása.

Egy olyan hálózatot szeretnének kialakítani, ami megteremti a megfelelő képzési programokat, szakmai kapcsolatokat, és segít megküzdeni a klímaváltozás várható hatásaival, mint a szárazság, a szélsőséges időjárás és az invazív fajok okozta problémák.

Fotó: Honey Experience – Enforce project

A program egy újfajta tudás és hozzáállás megteremtésén dolgozik, ami képessé teheti az ágazat résztvevőit a gyors és hatékony reagálásokra, és egy ellenállóbb, kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb méztermeléshez vezethet. A programhoz kapcsolódó tananyag, eszköztár és a jó gyakorlatok gyűjteménye az élményszerzés és méz összekapcsolására alapoz:

megmutatja, hogyan válthat a méhészet az élményszerzés kincsestárává, hogyan kapcsolódjunk érzékszerveinkkel a mézekhez, és hogyan alakítsunk ki élménygazdaságokat, élményméhészeteket. 

A méhek munkájának élményszerű megismerésével, az élőlények ezreinek erőfeszítése során létrejövő mézek megbecsülésével az emberek egy olyan perspektívából tekinthetnek a beporzók életére és az ökoszisztémában betöltött szerepükre, ami segítheti nemcsak az ő megbecsülésüket, hanem a méztermelés felértékelődését, régi hagyományának és értékeinek visszatérését is.

Fotó: kisleptek.hu

A programhoz egy országos felmérés is kapcsolódik, aminek célja, hogy megismerjék a magyar méhészek termelési és értékesítési módszereit és igényeit, különös tekintettel az élmény-méhészettel kapcsolatos elképzelésekre. Ha Ön méhészkedéssel foglalkozik, lehetősége van megosztani tapasztalatait az itt elérhető kérdőív kitöltésével. 

A méhészetek által nyújtott változatos programok megmutatják a laikusoknak mindazt, ami hozzátartozik egy méhész munkájához, és érzékeltetik azt a hosszú és fáradságos utat, ami egy üvegnyi méz előállításához vezet.

A tradicionális alapokra helyezett, élővilág tiszteletét előtérbe helyező méhészetek lehetőséget kapnak az általuk képviselt kiemelkedő értékek bemutatására, ami egyben egy nagyobb volumenű szemléletformáláshoz is vezethet az idő előrehaladtával.

Fotó: Pexels / Wild Images Photography

A kalandos utazások során nemcsak a klasszikus eljárásokat és fajtajellemzéseket ismerhetik meg az érdeklődők, hanem az olyan különlegességeket is, mint a gesztenyeméz, galagonyaméz vagy a selyemfűméz- de azt is megtudhatják, hogy az édesharmat méz egy közvetítő rovarok jelenlétét igénylő mézfajta, ami nemigazán a virágok nektárjából készül. A méhek ugyanis a nektár mellett más cukros-édes nedveket is begyűjtenek (ilyen a mézharmat, ami az élősködő rovarok magas cukortartalmú anyagcsereterméke).

Az élményméhészetekben várhatóan olyan ritkaságokkal is találkozhatunk majd, mind facélia méz, ami mivel kis területen termesztik, fajtamézként nemigen érhető el idehaza.

De említhetnénk a medvehagyma mézet is, ami szintén egy igazi különlegességnek számít: gyógyhatása kiemelkedő.

Mivel idehaza még gyerekcipőben jár az élményméhészetek programja, a Kislépték Egyesület szeretettel vár minden méhészt, méztermelőt, érdeklődőt, aki nyitott egy újfajta megközelítés alkalmazására, egy újfajta szemlélet továbbítására- mindezt ingyenesen. Érdeklődni a Kislépték Egyesület honlapján vagy a Honey experience – Enforce Poject közösségi oldalán lehet.