Kert

Dézsás növények bárhová: 20 növény a kertbe, teraszra, balkonra

A dézsás növényekben az a legjobb, hogy nem helyhez kötöttek. Mindig ott díszíthetik házunk táját, ahol éppen szeretnénk. Ráadásul nekik köszönhetően olyan növényekben is gyönyörködhetünk a fáradt reggeleken, amelyeket szabadföldben nem tudnánk tartani fagyérzékenységük miatt. A balkonra pedig tökéletesek. A kedvenceinkből válogattunk.

Az árnyékosabb helyek két sztárja

A hortenzia széleskörben kedvelt kerti növény, de csak kevesen tudják, hogy dézsában is kitűnően nevelhető. Szüksége van a napfényre, de csak a délelőtti órákban, mert a délutáni, erősen tűző nap már megviseli. A laza, savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli és rendszeres, sok öntözésre van szüksége. Érdemes legalább 40-50 centiméter átmérőjű cserepet választani az ültetéséhez, és felkészülni arra, hogy dézsában nevelve több törődést igényel.

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-teraszra-hortenzia

 

A fukszia kertben, szobában, dézsában is jól érzi magát. A félárnyékos helyet kedveli, és a földjének mindig egy kicsit nedvesnek kell lennie. A túlöntözést viszont nem szereti, úgyhogy igencsak nagy odafigyelést kíván dézsás gondozása. Ha mindent jól csináltunk, akkor egészen októberig gyönyörködhetünk virágaiban.

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-teraszra-fukszia

 

Az örökzöld királynők

törpe magyal (Ilex x meserveae Little Rascal) egy igazi kis kuriózum: 50-70 centiméter magas, kompakt, lassú növekedésű örökzöld cserje. Ovális levelei kékeszöld-vöröses árnyalattal díszítenek. Nagytestűbb rokona, a kék magyal (Ilex meserveae blue prince vagy princess) is jó választás lehet: levelei sötétzöldek, kékesek és fogazott bőrszerűek. Lassan nő, de kifejlett korában a két métert is elérheti, tehát érdemes nagyobb dézsába ültetni. Mindkettő fehér virágai tavasszal nyílnak, de kétlakiak, ezért termést csak akkor kapunk, ha a termős példányok mellett porzós fajtákat is tartunk. 

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-teraszra-kek-magyal

Fotó: F. D. Richards/flickr.com

A japán dérbabér (Skimmia japonica) régóta ismert kerti növény, de nem mindenhol fagyálló. Viszont, ha a tél nem túl hideg, akár egész évben is a szabadban hagyhatjuk. Babérszerű, örökzöld levelei önmagukban is díszítenek, de a virágokról, bogyókról sem kell lemondanunk. Idővel akár az egy méteres magasságot is elérheti, ezért érdemes nagyobb edénybe helyeznünk. A májusban megjelenő fehér virágainak illata enyhe, és csak több növény esetén számíthatunk beporzásra, így termésre is. Ha szerencsénk van, akkor ősszel a piros bogyók csokraiban gyönyörködhetünk. Világos és levegős helyet igényel, a déli napsütést nem bírja. Mindig mértékkel és csak állott vízzel öntözzük, nyáron érdemes plusz tápanyagot is adnunk neki.

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-japan-derbaber

 

Apró szépségek

Az illatos ternye (Lobularia maritima) vagy közismert nevén mézvirág egy igen bájos külsejű, alacsony, édes illatot árasztó növény, ami jól társítható más dísznövényekkel. Virágai többnyire fehér, ritkábban lila vagy rózsaszín árnyalatúak –beporzóink is kedvelik őket. Kimondottan fényigényes és jó szárazságtűrő növény, érdemes időnként kicsit visszavágnunk, ezzel elkerülhetjük, hogy felkopaszodjon.

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-teraszra-mezvirag

 

A kék legyezővirág (Scaevola aemula) egy szétterülő habitusú, alacsony termetű növény, amit hazánkban egynyáriként nevelünk. Kékeslila árnyalatú, legyező alakú virágai nyáron nyílnak, elhervadva maguktól lehullanak. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetjük, de a laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajt szereti. Rendszeres, de mértéktartó öntözést igényel.

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-teraszra-kek-legyezovirag

 

A verbénafajták (Verbena x hybrida) jól elágazó, kompakt növekedésű növények. Képesek az egész talajt eltakarni, ernyőszerű virágzataikat a hajtásvégeken hozzák. A verbéna késő őszig virágzik, és kifejezetten jól tűri a nyári meleget.

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-verbena

 

A bojtocska (Ageratum houstonianum) egy dús elágazású, kis termetű növény. Levelei élénkzöldek, csipkés szélűek és szőrösek. Középkék színű virágait májustól egészen a fagyokig hozza, az új virágzatok a régi, elnyílott részeket eltakarják. Jól tűri a tűző napot, a túlöntözést viszont kerüljük el!

dezsas-novenyek-balkonra-erkelyre-kertbe-teraszra-bojtocska

 

Csüngő kedvencek

A csüngő lobélia (Lobelia erinus Laguna) egy sűrűn elágazó, alacsony növekedésű balkonnövény. Az alapfaj Dél-Afrikából származik, ezért jól viseli a nyári meleget. Apró, kék virágai májustól októberig nyílnak. Rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel, ne hagyjuk kiszáradni a talaját! Ha júliusban visszavágjuk, megújul, így bőségesebb virágzást érhetünk el.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A kanálajak (Diascia barberae) szintén Dél-Afrikából származó csüngő hajtású balkonnövény-különlegesség. Pajzs alakú levelei aprók és világoszöldek. Nyitott, tölcsér alakú virágai kicsik, de nagy cimpájúak, füzérvirágzatban nyílnak. Vegyes beültetésekben igazi kuriózum.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A lila azték borostyán egy buja növekedésű növény, ami valójában egy édesburgonya fajta (Ipomea batatas ’Trailing Purple’). Más balkonnövénnyel együtt is bátran lehet ültetni, különösebb gondozást nem igényel, de az öntözés rendszeressége és a tápanyagutánpótlás fontos.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

Levelükkel díszítők

A szúnyogűzőként is ismert illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) egy erőteljes növekedésű, fehértarka, jellegzetes illatú levelével díszítő balkonnövény. Halvány lila virágai jelentéktelenek, hajtásai gyorsan nőnek, hosszan lefutnak, és a kámforhoz hasonlító illatával távol tartja a szúnyogokat.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A pázsitszulák (Dichondra argentea Silver Falls) a levelükkel díszítők közül talán a legszebb növény. Apró, kerek, molyhos levelei sűrűn állnak, hajtásai hosszan lecsüngenek. Vegyes beültetésekben nagyon mutatós, de szoliternek is felhasználható. Igénytelen, napos helyen érzi igazán jól magát.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A mindent kibírók

Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) egy alacsony termetű, egynyári dísznövény, ami tökéletes választás azok számára, akik hely szűkében vannak, de szeretnék színesíteni a környezetüket. Bírja a szárazságot, de meghálálja a rendszeres öntözést. A pangó vizet nem szereti. Akkor érzi magát legjobban, ha tűző napon van. Talajigénye nem nagy, rosszabb minőségű talajokban is megél. Mindenféle színben elérhető: sárga, lila, fehér, narancs.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A csupros harangvirág (Campanula medium) kétnyári, hidegtűrő növényünk. Erős szálakat terem, bátran vágható is, mert új szárakat hoz az oldalhajtásokon. A növénynemesítőknek köszönhetően sok változata létezik, a legnépszerűbbek a cup-and-saucer (csésze és csészealj) változatok. Levelei élénkzöldek, apró szőrökkel, amíg a kecses harang alakú virágok a kék, a fehér, a rózsaszín és az ibolya-lila számos árnyalatában pompázhatnak. Gondozása viszonylag egyszerű, a második évben meleg és napos helyet, illetve sok vizet igényel. Bögrevirágnak is nevezik.

Fotó: filckr.com

Abszolút favoritok

A Gaura Freefolk Rosy az évelő díszgyertyák egyik legszebbike. A Mexikóból származó, idehaza az átlagos teleken már jól áttelelő, évelő dísznövény egy igazi kuriózum: egész nyáron át virágzik. Körülbelül 60-70 cm magasságú lesz, sötétzöld levelei sárga-piros csíkozottak, pillangószerű virágai pedig fehér-rózsaszín árnyalatban pompáznak.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A vörösbegyvirág (Nemesia Sunsatia Up ’Mirabelle’) egy Dél-Afrikából származó, idehaza egynyári növény. Növekedése kezdetben felálló, majd később kissé lefutó. Csillogó színű virágai termetéhez képest nagyra nőnek. Egyike a legkorábban nyíló balkonvirágoknak, és a nagy nyári hőség beálltáig folyamatosan virágzik. Ha visszavágjuk, még egy második virágzást is nyerhetünk.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A foltos árvacsalán (Lamium Pink Chablis) a legszebb árvacsalán, amit valaha láttam. Alapfaja Magyarországon is honos évelőnk. Levelei ezüstös-szürkés árnyalatban csillognak, felettük nyár közepén jelennek meg az orgona-lila virágok. Áttelelhet, de keményebb teleken a levelei károsodhatnak.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

A mekardónia vagy sárga bakopa (Mecardonia Gold Dust) apró, sárga virágait egymás után hozza, és nyár közepére egy nagy, sárga virággömbbé fejlődik. Kitűnő választás vegyes balkonládákba, fehér virágokkal vagy levelükkel díszítő fajokkal kombinálva igazi színfoltja a teraszoknak.

dezsas-novenyek-balkonra-teraszra-erkelyre-kertbe

 

Ajánljuk még:

Angliából importált államalkotó faj, ami megmentette az új-zélandi lóherét

Világszerte több, mint 20 000 különböző méhfaj dongja körül növényeinket, köztük dongók, mézelő, magányos és fullánktalan méhek sokaságai. Magyarországon mintegy 6-800 vadméhfaj segíti ökoszisztémáink fenntartását többségük magányosan. Akadnak azonban olyan képviselőik is, akik csapatban tudnak hatékonyan működni: ilyenek a fullánktalan méhek és sok poszméh faj is. Közülük most a poszméhek csodálatos világával ismerkedünk meg.