Egyik első tavaszi gyógynövényünk, ami nemcsak szép és egészséges, de finom is – hamarosan nyílik a kankalin

Kert

Egyik első tavaszi gyógynövényünk, ami nemcsak szép és egészséges, de finom is – hamarosan nyílik a kankalin

Farsang farkán, tavasz elején fel-felbukkan otthonunkban a kankalin – és ha megfelelően gondozzuk, sokkal többre hivatott néhány napi tündöklésnél. Ha megismered ezt az ezerarcú növényt, lehet, hogy még új kedvenc desszertet is választasz magadnak!

Lehet cifra, szártalan, sudár, de legtöbbször csak színes. A kankalint tél vége felé cserépben, primula néven találhatjuk meg a szupermarketek polcain is. A latin nevének első fele arra utal, hogy tavasszal ő az első – olykor még a tavaszhírnök hóvirágot is beelőzi.

Ezek a kis cserepes változatok színesek, ragyogók, tényleg színt és vidámságot hoznak a télbe. A farsangi asztaldíszítésnél gondoljunk rájuk, mert két-három különböző színű kankalin már magában megalapozza a remek hangulatot. Ajándékba is vihetjük – ilyenkor érdemes a virággal megegyező színű kaspót vagy papírcsomagolást választani hozzá.

A fűtött, meleg lakásban ezek a kis virágok a gondos öntözés ellenére is hamar elszomorodnak. A legtöbben emiatt hamar megválnak tőlük, és a kukában végzik szegények, pedig a kankalin évelő növény, és sok örömünk lehet bennük a kertben! Ha elvirágoztak, tegyük őket hűvös helyre, majd, amikor az időjárás engedi, ültessük ki a kertbe! Olyan helyet válasszunk nekik, ami nyáron árnyékos, télen pedig odasüt a nap – lombhullató bokrok alja tökéletes választás hozzá! Ha a növény megszereti a helyét, kora tavasszal előbújnak majd bimbói. Nálunk egész kis kankalinültetvény van a vadszilvafa alatt, az ajándékba kapott kankalinok „gyűjtőhelyén”.

 
Tarka farsangi asztal // Fotó: Rózsakunyhó
A természetben található kankalinok többsége védett.

Ezek csak nyomokban hasonlítanak a hibrid változatokhoz, viráguk a sárga árnyalataiban pompázik, fajtától függően. Mivel ezeket az avatatlan szem könnyen összetévesztheti, így kankalint ne, legfeljebb a fotóját vigyük haza a kirándulásról! A védett és fokozottan védett kankalinok eszmei értéke öt- és kétszázötvenezer forint között mozog, tehát tetemes büntetésre számíthat, aki letépi.

A tavaszi kankalin, mint oly sok dísznövényünk, gyógyhatással is bír.Több évszázaddal ezelőtti füveskönyvek már dicsérik a növény különböző részeiben rejlő gyógyerőt. Gyökere aszpirinszerű hatóanyagot tartalmaz, nyákoldó, köptető hatású: köhögés ellen vethető be. Levelei és virágai is hasonló hatásúak, ezekből teát, gyógybort, tinktúrát készíthetünk. Az aprított gyökér olajba téve, kenegetve alkalmazva néhány hónap elteltével enyhülést hozhat a reumás panaszokra.

A gasztronómiai értéke sem elhanyagolható, mert kora tavasszal színt és ízeket hoz az ehető virágok ilyenkor még nem túl széles palettájára. Virágaival tavaszi salátákat bájolhatunk el – és ha a kertünkben nő, akkor a saláta is adott tyúkhúr, salátaboglárka, zsenge pitypanglevél formájában! A magas C-vitamin-tartalmú leveleket is az ételbe apríthatjuk.

 
Kankalinsaláta ibolyával // Fotó: Rózsakunyhó

Az illatos kis virágok pompásak palacsintába sütve is: a forró zsiradékkal, a serpenyővel érintkezve mennyei aromák mutatják meg magukat már sülés közben is. Nekem nagy kedvencem a narancsos-kankalinos palacsinta, amiben a színek összhangját az aromák egysége teljesíti ki: a mediterrán nyár ölelkezik a hazai kert tavaszával: oly bódító, oly meseszerű! A virágokat lehet kandírozni is, szépséges díszt alkotnak majd egy kikeleti desszert tetején.

 
Narancsos-kankalinos palacsinta // Fotó: Rózsakunyhó

Amint enged a tél szorítása, bújnak is elő a kis kankalinjaim – már jelezték! – és idén egy Norvégiából kapott receptet szeretnék kipróbálni: lazacos rizottó kankalinnal. Már alig várom!

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X