Kert

Ajtódísz, viráglétra, kis üvegcsében apró csokor: díszek kora tavaszi virágokból

Friss, kora tavaszi virágokkal is lehet ám díszíteni és színesíteni az ajtót, a falakat, az ablakot, a szekrény oldalát vagy bármit! Igazi, tavaszváró díszeket mutatok, szép függesztéseket, amelyekbe virágokat lehet tenni: aranyvesszőt, téli jázmint, mimózát, árvácskát.

A tavasz színe: a sárga

Tenyérnyi nagyságú színes kartonból csavarj tölcsért. Ehhez jó egy színes irattartófedél, egy ajándéktasak oldala vagy egy szép, színes papírdoboz fedele is. Ragaszd össze, esetleg hozzá illő színű szalagból köss rá bokrétát. Apró csipeszekkel rögzítheted a függönyre vagy egy kifeszített zsinórra. A kis tölcsérek így készen állnak arra, hogy egy-egy mini csokor vázájaként a legszebb arcukat mutassák az ünnepi alkalmon. A kis virágokat, virágos ágakat vágd megfelelő nagyságúra, a szárukat tekerd be nedves papírtörlővel és egy darab fóliával, hogy kapjanak nedvességet és minél tovább lehessen gyönyörködni bennük. Nálunk márciusban majdnem minden napra esik egy születésnap, imádom ilyenkor a sárga tónusú dekorációt. Érdemes téli jázmint vagy aranyvesszőt választani.

Viráglétra a falon

Ha a kertészetekben farkasszemet néznek velünk a kis árvácskák, nehéz ellenállni nekik! Azért, hogy a bejárati ajtó mellett se szomorkodjon kopáran a fal, néhány faágból és egy színes zsinórból összekötöztem egy hágcsót. Olyasmit, mint egy létra, amelynek csak a fokai vannak fából, madzag köti őket össze. A három létrafok mindegyikére kötöttem egy kis vödröcskét, ebbe kerültek a lila árvácskák. Hetekig kedves tavaszi díszei lesznek a bejáratnak, ha nem felejtem el megöntözni őket.

fuggo-viragdiszek

 

Ajtódísz az újrahasznosítás jegyében

Szeretem az újrahasznosítással készült dekorációkat. Bizonyára nektek is vannak kicsi üvegcséitek, amelyek egykor valami ínyencséget rejtettek. Mielőtt a kukába kerülnének, érdemes átgondolni, új életre kelhetnének-e? Például egy drót vállfával együtt, ajtódíszként. Ehhez a vállfát néhány mozdulattal kerekítsd el, majd a kis üvegeket egyenként, vékony drót segítségével erősítsd rá. Érdemes fogóval is nyomatékot adni a kézi erőnek. Az így elkészült kis virágtartóba a kert apró virágaiból összefogott csokrocskák kerülhetnek. Akár hetente is cserélhetjük őket, váltakozó színekben, formákban, mindig új hangulatot teremtve.

fuggo-viragdiszek

 

Gyümölcskosárkák egy mediterrán csokorban

Ugyanígy sajnálom kidobni a gyümölcsök fel nem használt részeit. A citrusfélék héjából télen mécsestartó készült, tavasszal pici virágkosárrá változnak. A fél citromhéjakon lyukasztó segítségével 3-3 lyukat ejtettem, ebbe fűztem bele vékony szalagot, zsinórt. A három szálat összefogva elkészült a kis függő kosárka, amelyet a vázába állított, rügyező ágakra aggattam. A kis „gyümölcskosárba” pici vizet töltöttem, és apró virágokkal raktam tele. Ez a kompozíció is a sárga bűvöletében készült, és ideidézi a mediterrán vidéket is a mimóza sárgájával, a maracuja héjából alkotott kosárkával: a születésnapomra kapott virágot és gyümölcsöt is szerettem volna az utolsó cseppig kiélvezni.

fuggo-viragdiszek

 

Plusz egy tipp a szárított vagy megszáradt virágokhoz

Ha csokrot kapsz, és vannak benne megszárítható virágok vagy néhány szál szárazvirág őszről, azokból is készíthetsz egyszerű díszt. Nem kell hozzá más, mint egy faág meg némi spárga. Az ilyen díszek visszafogottak, csöndesek, kellemesek, a tiszta természet hangján szólalnak meg. Nem harsányak, színesek, éppen a halk húrokon megpendülő nemes egyszerűségükben rejlik szépségük.

fuggo-viragdiszek

 

 

Már követem az oldalt

X