Hős

Egy héten át mindennap lefutnak egy maratont, hogy beteg gyerekek gyógyulását segítsék: elindult a 4en a Kéken

Dr. Vizi András gyermeksebész Szegedről, Kovács Tibor Orosházáról, Lengyel Róbert Érdről és Milutinovity Adrián ugyancsak Szegedről: ők a 4en a Kéken csapata, akik péntek reggel 6.00-kor Írott-kőről indulva hétnapos kihívást vállaltak a balesetet szenvedett gyermekek gyógyulásáért. A rendkívüli teljesítménnyel nem egyszerűen a sport fontosságára, az egészség védelmére és Magyarország világhírű Kéktúra útvonalára hívják fel a figyelmet, ennél sokkal fontosabb missziójuk van. Az orvoslás „szürke zónájában” kapcsolják fel a villanyt, hogy észrevegyük: a gyermek-traumatológiai ellátás fejlesztése életeket menthet.

4en a Kéken! – ezzel a névvel indult útnak a négy futó, hogy a Kőszegi-hegységben található Írott-kőtől a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig terjedő Kéktúra klasszikus útvonalán végighaladva adományokat gyűjtsenek Magyarország hat gyermek-traumatológiai osztálya számára.

A National Geographic által 2020-ban a világ 25 legjobb utazási célpontja közé beválasztott Kéktúra 1168,3 km-es északi útvonala 27 szakaszból áll és 343 óra és 10 perc alatt teljesíthető túratempóban. A négyfős csapat hatórás váltásokban folyamatos futással teszi meg ezt az utat, 7 nap alatt, május 21-től 28-ig.

A nem hétköznapi vállalás inspiratív előzménye egy háromfős csapat 2016-os vállalása volt: ők Hollóházáról indultak, és 7 nap alatt értek Írott-kőre, először teljesítve futással a több mint 1160 km-es távot. 

„Orvos vagyok, négy munkahelyem van és három gyermekem, de sportfüggőként nagyon keveset vagyok otthon. 2012 óta űzök állóképességi sportokat, futást, triatlont. Eljutottam arra az elhatározásra, hogy abbahagyom a triatlont, mert nem jut elég idő a többi sportra, és terepfutásra adom a fejem, mert gyermekkoromban édesanyámmal nagyon sokat túráztunk a Kéktúra útvonalán. Mindig is vonzott a természet, és ezt a sporttal összekötni nagyon jó ötletnek tűnt. Minden évben valamiféle extra kihívást vállalok, és motoszkált bennem, hogy esetleg végig kellene futni a Kéktúra útvonalát. Ahhoz viszont, hogy egy ember végigfussa, nagyon sokat kell utazni, sok hétvégét kell beáldozni erre.

Az egyik barátomnak elmeséltem, hogy én ezzel a Kéktúrával szeretnék valamit kezdeni, és két napra rá felhívott, hogy ő kitalálta: hét nap alatt négyen tudjuk teljesíteni a távot úgy, hogy minden nap egy maratont futunk. Egy ilyen, Coviddal sújtott, versenymentes időszakban ez egy megfogható célnak tűnt, mert erre nem kell nevezési díj, biztos nem mondják le, az erdő ott lesz. Így jött az ötlet” – mondja dr. Vizi András szegedi gyermeksebész, aki három barátjával alkot egy csapatot az egyhetes maratonban.

A 4en a Kéken jótékonysági futás adománygyűjtő felhívása

Innen már valóban „csak egy lépés” volt a jótékonykodás, hiszen dr. Vizi András sportolóként már 5 évvel ezelőtt létrehozott futótársaival egy futóközösséget Fuss a Szegedi Gyermeksebészetért! néven, és az öt év alatt 15 millió forintot gyűjtöttek saját munkahelyének, a Szegedi Gyermeksebészeti Osztálynak.

A Kéktúrán végighaladva most 3 vidéki – Pécs, Miskolc, Szeged – és 3 fővárosi kórház – Heim Pál Gyermekkórház, János Kórház, Péterfy utcai Kórház – gyermek-traumatológiai osztálya számára várnak pénzadományokat, a befolyt összeget pedig a balesetet szenvedett gyermekek korszerű ellátásához szükséges orvostechnikai eszközök megvásárlására fordítják. Laikusként nem is tudjuk felmérni, mennyire kritikus és sokszor hajszálon múlhat egy balesetet szenvedett gyermek megmentése, ha nem állnak rendelkezésre gyorsan a megfelelő eszközök.

„Egyre több olyan innováció jön be a gyermek-traumatológiába is, ami elengedhetetlen a korszerű orvoslásban. Például felszívódó implantátumok vannak már, így, ha operálni kell egy csonttörést, abba olyan implantátumot tudunk behelyezni, amit később nem kell kivenni, mert egyesül a szervezetünkkel és felszívódik. Ezek jelenleg nem támogatott gyógyászati eszközök: mindig vagy alapítvány, vagy a szülő segítségével tudjuk megvásárolni. Ha ebbe tudnánk beleforgatni a befolyt összeget, az egy óriási siker lenne, mert azt hiszem, hogy ez az innováció forradalmasítani fogja az egész gyermek-traumatológiát. Lehet, hogy öt év múlva már csak ilyet fogunk használni.

Szintén nagyon fontosak a súlyos, kritikus állapotú gyermekek ellátásához szükséges speciális eszközök.  Amikor beérkezik egy ilyen gyermek a kórházba, sokszor csak fél óra óránk van arra, hogy »csodát tegyünk« egy súlyos sérülttel, és ott mindenféle rögzítő eszköz, gerincrögzítő, nyakmerevítő, vákuumágy szükséges. Ezekből mindenhová több kellene” – avat be dr. Vizi András az orvosszakmai igényekbe.

Nem meglepő, hogy keveset tudunk a gyermek-traumatológusok munkájáról, hiszen Magyarországon nincs is ilyen szakmakód, vagyis nincs olyan önálló szakma, hogy gyermek-traumatológus. Többek között arra is szeretné ráirányítani a figyelmet a 4en a Kéken csapata, hogy megérett az idő a változásra, hiszen ma már a korszerű gyermekgyógyászatnak ez egy különálló, speciális ellátást igénylő területe.

A 0-24-ben futó csapat logisztikájában természetesen a családtagok is részt vesznek az ellátmány biztosításával, a szállást pedig egy bérelt lakóbusszal, jó idő esetén pedig sátorral oldják meg. Igazi örömfutásra készültek, és vállalásukat, kitartásukat egy ország követi figyelemmel. Reméljük, az időjárás is megszelídül, hogy valóban élvezetes útjuk lehessen. Kovács Tibor indult ma reggel Írott-kőről.

 

A csapat haladását a Facebook-oldalukon és a maraboo.hu interaktív térképen követhetjük. 

Az indulás pillanataiban készült élőképekkel máris történelmet írtak.

Szurkolunk nektek!

Nyitókép: Fotó: Colour b’Art Film&Photo

Ajánljuk még:

„Az élmény nem gyógyít, de lendületet ad” – évente 300 beteg gyerek álmát valósítja meg a Csodalámpa

Találkozni Johnny Depp-pel, Supermanként repülni a város felett, vagy saját játszótéren csúszdázni a kertben – lehetetlennek tűnő vágyak, főleg, ha a kitalálójuk súlyos, életveszélyes betegséggel küzd. Mégis megvalósulhattak, mert egy maroknyi felnőtt a Csodalámpa Alapítványnál arra teszi fel az egész életét, hogy minden akadályon áttörve teljesíthesse őket. Szilvágyi Erzsébettel, az alapítvány kommunikációs és marketing vezetőjével beszélgettünk.

 

Már követem az oldalt

X