Alapvetések az esszenciális illóolajokról

Gyógyító természet

Alapvetések az esszenciális illóolajokról

Az illatok az agyunk limbikus részét stimulálják és amellett, hogy ez is fontos szerepe az esszenciális illóolajoknak, a terápiás erejüket érdemes globálisan vizsgálni. A kiváló minőségű, 100 százalékos tisztaságú esszenciális illóolajok azonban azért is érdemelnek még több figyelmet, mert némely esetben tudományos gyógynövényterápiát kutató háttérrel, modern laboratóriumokkal, peszticidmentes ültetvényekkel törnek utat az egyre zajosabb piacon. Színtiszta fitoterápia amit nyújtanak, de mi is ez pontosan?

Ősi tudáson alapuló, jelenben használt csúcstechnológia

5000 éves hagyományról beszélünk, babiloni agyagtáblákon is gyógynövényekkel való gyógyítás jeleneteit ismerték fel az archeológusok. Gondolhatunk a kínai medicinára, az indiai Ayurvéda integrált egészségmegőrző szerepére, esetleg a Hippokrates által használt 240 gyógynövény erejére is.

Fotó: Aromax

A gyógyfüvek ősidők óta az ember egészségét, jóllétét segítik.

Henri Leclerc francia orvosnak köszönhetjük a fitoterápia szót, ami összefoglalja a gyógynövények ismeretét, betegségekre való megalapozott ajánlását, az aromaterápiát, és a méhészeti termékek ismeretét, az ún. apiterápiát is.

Muskotályzsálya ültetvény – Fotó: Aromax

A palántától a lepárlásig

A magyar illetőségű, már több mint 30 éve ismert Aromax márka például gyakorlatilag teljes életszakaszon át óvja a gyógynövényeit: a vegyszermentes földbe ültetett palánta állapottól a kíméletes vízgőz-desztillációs lepárlásig. A márka laboratóriumában az esszenciális illóolajok szerkezetét, összetevőit, kemotípusait molekuláris szinten vizsgálják, hogy büszkén jelenthessék ki, biztonságos, tiszta és a legmagasabb minőségű illóolajokat jellemző, mindhárom dimenziót tartalmazó termékek kerüljenek a felhasználókhoz. 

Oregano – Fotó: Aromax

A tiszta illóolajok 3 dimenziója

Más élő vagy mesterséges anyagok sem tartalmaznak ennyire sok adatot, mint az esszenciális illóolajok. A 3 dimenzió magát az anyagot (kémiai összetevők), az élő energiát és az információt jelenti.

Az élő molekuláknak energiájuk van, a szintetikus vegyületek ennek híján vannak. Lehet illatuk, de a gyógyhatás, a terápiás profil elmarad.

Ezért is ennyire komplex az esszenciális illóolajok kérdése és ezért nem mindegy, hogy milyen háttértudású és minőségi sztenderdekben gondolkodó gyártót választunk a harsány, ám tudományos hátteret nélkülöző illóolajos cégek közül.

Koriander mező – Fotó: Aromax 

A kemotípusok jelentősége

Az illóolajok magas minősége és pontos hatásmechanizmusa tehát úgynevezett kemotípusokból eredeztethető.

A kemotípus egy adott növényfaj azon altípusaira vonatkozik, amelyek kémiai összetételükben különböznek egymástól.

A kémiai összetevő egy specifikus molekula vagy vegyület, amely jelen van a növényben vagy anyagban, illetve ami felelős azért, hogy az adott növényből nyert esszenciális illóolaj milyen gyógyító hatással bír majd az adott tünetre, esetleg megbetegedésre.

Kamilla – Fotó: Aromax 

Fontos tudni még, hogy a gyümölcshéj, a virág, a levél, a mag, a kéreg és a gyökér is más információt és hatást hordoz, így az a tényező, hogy a növény mely részéből készül az illóolaj, az is hatással van egyes problémák célzott kezelésére. 

A csodálatos levendula több arca

A levendula jó példa a kemotípusok megkülönböztetésére. A növény fajainak kémiai összetevői majdnem megegyeznek, mégis különböző tünetekre használhatjuk őket, annak nyomán, hogy mely kémiai összetevőből van bennük több.

Az orvosi levendula például görcsoldó, nyugtató, gombás fertőzésekre kiváló, míg a vad levendula mérges rovarcsípések gyors gyógyítására javallott. A super levendula stresszoldó, szorongásgátló, álmatlanságra is bevethető, a francia/füzéres társa pedig hámosító, baktériumölő, bőrregeneráló csodaszer.

Fotó: Aromax

100 százalékos tisztaságú, bekategorizált kemotípusú illóolajokkal segíthetjük az egészségmegőrzést, túlmutatván azon a téves vélekedésen, hogy az illóolajok kizárólag wellness termékek.