GolfÁramlat

Vedd a kezedbe a sorsod! – Könyvajánló profi zöldítőknek

Bolygónk közös örökségünk, otthonunk, örök inspirációnk. Megóvása magunk és az utódaink számára egy olyan misszió, amely néha nehezen összeegyeztethető fogyasztói, ipari, globalizált, digitális jelenünkkel. Ennek megértése kulcs ahhoz, hogy úgy alakíthassuk ki mindennapjainkat, és úgy határozzuk meg céljainkat, hogy e nagy közös célt tudjuk szolgálni. Szerencsére szakirodalomban sem szűkölködünk.  

Több olyan részletes és átfogó alkotást is találhatunk a témában, amelyek egyfajta „szentírásként” gazdagíthatják tudatos mindennapjainkat. Szinte alapműnek számít Bea Johnson Zero waste otthon című könyve, de egy idehaza is ismert és kedvelt szerző, Tóth Andi Dobd ki a szemetest! útmutatója is rendkívül hasznos a kezdők és közel sem kezdők számára egyaránt.

Kovács Róbert kitűnően megtalálja az arany középutat pánik és tagadás között, Klímaváltozás című kötete egy igazi felüdülés a mai információdömping közepette. Daniel Goleman szerint a tudatos vásárlás mindent megváltoztathat, és ezzel teljes mértékben egyet is értek. Zöld út a jövőbe című könyvében ezzel kapcsolatban oszt meg hasznos információkat.

Külön szeretnék kiemelni egy nem mai, de annál inkább időszerű és fontos művet: Rachel Carson Néma tavasz című alkotását. Carson biológusként hatalmas vitát robbantott ki, amikor felhívta a figyelmet a tudomány felelősségére a környezetvédelemmel kapcsolatban. Többen e könyv kiadásától számítják az állami környezetvédelem és a civilszervezetek megalakulását. Rendkívül mély és elgondolkodtató alkotás.

Hasonló határokat feszeget Charles Eisenstein Klíma című könyvében, Katie Patrick pedig arra keresi a választ, hogy hogyan mentsük meg a világot, és felteszi az egyik legizgalmasabb kérdést: Mi lenne, ha a Föld megmentését csak játszanánk? És nemcsak egy játék lenne a sok közül, hanem a legnagyszerűbb, amit valaha játszottunk? (Hogyan mentsük meg a világot? címmel.)

Helen Fewsternek köszönhetjük Az ökológia nagykönyvét, ami jól áttekinthető ábrákkal, időrendi táblákkal és csodálatos képekkel illusztrálva bizonyítja, hogy miért kell mielőbb gyakorlatias válaszokat adnunk földi életünk megóvására, és mit tehetünk mi magunk mindezért.

Hasonlóan átfogó, részletes és vaskos olvasmányok a Paul Hawken által szerkesztett Visszafordítható – 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához és a Föld Napja Alapítvány által kiadott 7köznapi kalauz. Mindkét könyvet ajánlom a kezdőtől egészen a profi szintig, mert egyszerre mutatják be az elméleti hátteret a gyakorlati megvalósulásokkal, mindezt érthetően, követhetően, és átvehetően. 

Természetesen a sor itt nem ér véget, hiszen egyre több a témában fellelhető hasznos irodalom. Olvasni öröm, a life-long-learning pedig szinte kötelesség. Hálásan fogadjuk az Önök tapasztalatait is olyan művekről, amelyeket szívesen ajánlanának másoknak, és amelyek segítségükre voltak abban, hogy kicsit más szemüvegen keresztül nézzenek a világra.

Ajánljuk még:

Ingyen fűtés: használd a komposztod!

A komposzt hőjének kiaknázása korántsem újkeletű megoldás, már a régi templomos lovagok is hasznosították épületeikben. Az energia kincs, ez most már talán mindenki számára világos: így aztán korántsem mindegy, hogyan bánunk vele, vagy éppen hogyan állítjuk elő! A modern technológiák mellett a jól kipróbált, sokat bizonyított régi megoldásokat is érdemes használni.

 

Már követem az oldalt

X