GolfÁramlat

Népi időjóslás - Működnek a régi megfigyelések?

Február másodikán nagy örömmel vettem észre, hogy gyakorlatilag a közösségi oldalak mindegyikét ellepték a medvék, akik az árnyékukat bámulták. Na meg a 2020.02.02.-t visszafelé olvasó lelkes ismerősök. Remek ötlet! Mármint időnként nem árt, ha egy kicsit más irányból nézzük meg a megszokott dolgokat. Erre teszek most kísérletet a népi időjóslás kapcsán. Ki tudja, talán beigazolódik, hogy a jóslatok még ma is működnek, csak máshogy kell nézni őket.

Két irányt fogok mutatni, melyek közül az első alapját egy szenzációs tanulmány adja. Ebben a kutatásban összesen ötven népi időjóslást, megfigyelést vetettek össze az elmúlt 60 év (!) adott időintervallumra vonatkozó meteorológiai jelentéseivel, magyarországi és erdélyi adatokra támaszkodva:

„Minden jövendölés két részből áll: egy feltétel: »Ha Katalinkor kopog« – azaz ha november 25-én az átlagosnál hidegebb az idő, és egy jóslat: »Karácsonykor locsog« – azaz a december 24-27-i periódusban az átlagosnál melegebb idő várható.  Persze sok mindent meg lehetne vizsgálni az adatok longitudinális (időbeli) változását illetően – például, hogy mekkora szerepet játszik a klímaváltozás – de összességében azt mondhatjuk el, hogy a magyar népi időjóslatok sajnos csak egy kicsit jobbak a pénzfeldobásnál: az átlagos találati arány 56%. Természetesen a hagyományos tavasz- vagy őszkezdő napok jóslatai jönnek be a legnagyobb arányban, de a januári fagyjövendölések is 70% fölött teljesítenek. Az ismertebb mondások az átlag fölött teljesítenek: Sándor, József, Benedek 65%-ot kap, Medárd 66%-ot, László 79%-ot, Szent Anna 75%-ot, Péter 68%-ot, Márton 62%-ot, Katalin 67%-ot” – írja ez a cikk.

Személyes észrevételem, hogy amikor ez a téma felmerül egy-egy beszélgetésben,

a népi megfigyelések hívei mindig a „megbolondult” mai időjárásban látják a tévedések hátterét.

A változó időjárási, majdhogynem éghajlati viszonyokkal magam is egyetértek, azonban az időjóslással kapcsolatban van egy egészen más, személyes tapasztalatom.

Egyetemi éveim során, a néprajzi tanulmányaim ihletésével magam is vezettem egy naplót, éppen a fenti céllal, azaz, hogy megnézzem, az adott évben mennyire válnak be a régi megfigyelések.

Nagyjából a kutatásnak megfelelő eredményeket kaptam, egészen addig, míg rá nem ébredtem valami egészen érdekes dologra, ami – visszagondolva – rendkívüli hatással van a mostani életemre.

Ugye 2020.02.02. visszafelé is ugyanezt a dátumot adja, csak más tagolásban. Nos,

az időjóslásnak is van egy másik nézőpontja,

csupán annyi kell hozzá, hogy a megfigyelt természet fogalmát kiterjesszük az emberi természetre. Azt vettem észre, hogy az adott jóslatok nagyon sokszor nem a külső természetben valósultak meg, hanem a belső lelkiállapotomban… itt viszont majdnem minden esetben tökéletes pontossággal.

Mondok egy példát: „Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja” . Azaz, ha február 6-án fagy, akkor az még tartós lesz 10 napig, ott viszont engedni fog. Vagyis, ha ezen a napon hirtelen, váratlan negatív hatás éri az embert (amire egy sor szólás-mondás utal: „fagyos a hangulat”, „megfagy a levegő”, „megfagy az emberben a vér”), akkor bizony ennek a hatása alól majd csak 10 nap múltán tudunk átlendülni és feloldódni.

Észrevettem, hogy majd’ minden, idővel kapcsolatos esemény jelen van a lelkemben is.

Az eső mindig kicsorduló érzelmeket fejez ki, a szárazság viszont éppen érzéketlenséget.

A jégeső a legpusztítóbb, dühvel járó sírást, a szél a veszteséggel, elengedéssel, változással járó tisztulást jelenti. A hó is tisztulást, felszabadulást „tiszta lapot”. 

Ahogy ezeket a megfeleltetéseket vizsgáztattam, ráébredtem, hogy az adott időjósló nap többi szokása – merthogy az időjóslás általában csak egy a sok közül – miként igazodik a természet asztrológiai változásrendjéhez. De ez már egy másik történet.

A népi időjóslással kapcsolatban azt remélem, hogy sikerült mutatnom egy nézőpontot, ahonnét figyelve a külső és belső természetünket, a jelenlétet tudjuk megélni, térben és időben is. Ahonnét a hagyományaink és a régiek bölcsessége nem a „színes és érdekes” rovatba kerül, hanem az életünk szerves részeként belülre, ahol a helye van.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.