GolfÁramlat

Így utazz fenntarthatóan

A klímaválság látható és megtapasztalható hatásai között elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóság szempontja az élet minél több területén megjelenjen, mindennapjaink szerves részévé váljon. A szelektív hulladékgyűjtés, a vászonszatyrok használata vagy az energiatakarékos izzók vásárlása fontos tényezők, ugyanakkor ezek csak a kezdő lépések. A hétköznapi tevékenységeken túl akkor is törekednünk kell a környezet terhelésének minimalizálására, amikor szórakozni vagy épp nyaralni indulunk. Íme néhány példa és gondolatébresztő javaslat a fenntarthatóbb utazáshoz.

Gyakorlati tippek

Ahhoz, hogy az utazásunkat is fenntarthatóvá tegyük, talán a legegyszerűbb lépés, ha az otthoni mindennapokban már megszokott, bevált módszereket továbbvisszük a nyaralásra is. Ezzel persze nem azt akarom javasolni, hogy ha otthon csomagolásmentes boltban vásárolsz, tedd ezt az olasz tengerparton is. Nyilvánvalóan van, amit a pihenés alatt nem tud, vagy nem akar megvalósítani az ember. Én például hiába használtam otthon mosható pelenkát, az utazások alatt zsigeri ellenállást éreztem ezzel kapcsolatban. Tudom, hogy sokan simán megoldják a pelenkamosást az apartmanban vagy a szállodában is, de én a pihenés alatt nem akartam ezzel foglalkozni.

Érdemes mindenkinek megtalálnia azokat a lépéseket, amelyek nem váltanak ki benne ellenérzést. Hiszek abban, hogy minden aprónak tűnő lépésnek is van jelentősége. Sokkal jobb, ha kevesebbet teszel, de azt hosszú távon is fel tudod vállalni, mintha a tökéletességre törekszel, amit lehetetlen elérni, és a frusztráló érzések miatt rövid időn belül feladod.

Elviselhető apróságok

Nálunk az bevált, hogy utazáshoz is mindannyian visszük a saját kulacsunkat. Így nem kell műanyag palackos vizet vásárolnunk, számos helyen újra tudjuk őket tölteni, szinte mindenhol akad mosdó, de akár egy étteremben, kávézóban is meg lehet kérni a pincéreket erre. Rengetegszer kértem már ilyet, és soha senki nem mondott nemet vagy nézett rám furcsán.  Sok helyen vannak az utcákon, parkokban is ivókutak, és egyre több reptéren látok táblákat, amik felhívják a figyelmet, hogy itt töltsd újra a kulacsod, mielőtt felszállsz a gépre.

Ha fesztiválozni indulsz, érdemes magaddal vinni egy többször használatos műanyag- vagy fémpoharat is, amibe csapoltathatod a sört vagy bármilyen italt. Sok helyen működik a repohár rendszer, ami jobb, mint az eldobható verzió, de az én tapasztalatom szerint elég gyakori, hogy az ember a buli végén már lusta kiállni a sort, hogy vissszaváltsa a poharat. Egy idő után csak feleslegesen gyűlnek otthon ezek a poharak, ezt a saját pohárral el tudod kerülni.

Ha a hétköznapokban már vászonszatyrokat használsz a vásárláshoz, ne add alább az utazáson sem. Nem foglalnak sok helyet, és nem kíván sok energiát betenni néhányat belőlük a bőröndbe. Nagyon szeretem mindenhol felfedezni a kis piacokat, kézműves termelőket, megkóstolni a helyi sajtokat, olívabogyót, az épp szezonálisan termő gyümölcsöket. A bevásárláskor jól jön, ha nem kell minden árusnál újabb és újabb műanyag zacskókat kérni, hanem a sajátomat tudom használni. 

Néhány éve még nagy rajongója voltam a mini termékeknek. Minden utazásra úgy készülődtem, hogy előtte felkerestem egy drogériát, és minden szükséges szépségápolási vagy higiéniai termékből vettem egy repülő-kompatibilis, helytakarékos verziót. Viszont ezek a mini flakonok, amik tényleg villámgyorsan kiürülnek, rengeteg felesleges szemetet jelentenek. Helyettük érdemes inkább beszerezni néhány újratölthető flakont, amibe csak minden utazás előtt beleöntöd a kedvenc samponod, balzsamod, hazaérve pedig a mosogatógép tökéletesen tisztára mossa őket. Tusfürdő helyett évek óta hazai kézműves szappanokat használok, amit utazáskor csak beteszek a zárható szappantartóba, és azt viszem magammal. A szállodában kikészített kis kiszerelésű testápolókat, krémeket pedig már soha nem használom el. Habár ezek azért vannak kikészítve, hogy a bárki nyugodtan kipróbálja őket, és a költségük bele van építve a szoba árába, de használatukkal ugyanúgy felesleges szemetet termelünk, mintha indulás előtt a boltban vásárolnánk meg a mini termékeket. Felmerülhet benned, hogy ez jár a vendégnek, hiszen fizetett érte. Igen, ez valóban így van: ez a szolgáltatásnak egy olyan része, ami jár a pénzedért. Itt viszont elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami még a gyakorlati tippeknél is fontosabb: az utazásban szükséges szemléletváltáshoz.

Gondolkodj máshogy

A fenntartható utazás legsarkalatosabb pontja az, hogyan gondolkozol erről az egész témáról. Jó lenne, ha egyre inkább háttérbe szorulna a fogyasztói társadalomra jellemző „kifizettem, jár nekem” hozzáállás: például nincs szükség mindennap új törölközőre, és a büféasztalnál sem kell teleraknunk a tányérunkat, ha utána nem tudjuk megenni, és csak a kukába kerül, vagy egy hét múlva otthon fogyókúrába kell fognunk...

Ezenfelül az újabb és újabb tárgyak felhalmozása is felesleges egyfajta bizonyítékként a jólétre: valóban szükségünk van mindenhol egy szuvenírre, amit azután porolni kell a polcon, vagy végül a kukában végzi? Kell a hűtőre a huszadik mágnes?

Azt is érdemes megfontolni, hogy biztosan minden lehetséges programot ki szeretnél-e próbálni vagy inkább keresel egy olyan alternatívát, ami fenntarthatóan is kivitelezhető. Lehet, hogy a dzsip szafari helyett egy gyalogtúra nagyobb élményt fog adni. Biztosan a szálloda által szervezett fakultatív program keretében szeretnél egy külön transzferrel ellátogatni a környékbeli vízeséséhez vagy inkább választod a helyi tömegközlekedést? Lehet, lassabb lesz, mert várni kell a buszcsatlakozásra, de közben sokkal mélyebb bepillantást nyerhetesz a helyi kultúrába, olyan eldugottabb városrészeket is felfedezhetsz, amire a taxiban ülve nem lenne lehetőséged. 

Rómában ahogy a rómaiak

Utazás során nekem mindig fontos, hogy valóban megismerhessem az adott kultúrát, és ne csak a turisták kedvenc helyeire jussak el. Emiatt például a szálláskeresés során a legritkább esetekben választom a szállodákat. Helyette sokkal jobban szeretem az apartmanokat, vagy akár a couchsurfinget. Ez a szállásfoglalásnak az a módja, amikor helyiek ajánlják fel, hogy a lakásuk egyik szobájában vagy ahogy a nevében is van, akár a nappali kanapéján alhass, nyaralhass. Ez az egyik legjobb módja, hogy jófej helyi emberekkel ismerkedj meg, és bennfentes tippeket kaphass a legjobb helyekről a környéken.

Ha úgy érzed, hogy ettől introvertáltabb vagy, érdemes szétnézned az Airbnb-n vagy akár a lakáscserés oldalakon is. Egy alkalommal, amikor Koppenhágában töltöttünk egy hosszú hétvégét, egy dán család házában szálltunk meg, akik akkor épp a nyaralójukban tartózkodtak. A kertvárosi részen elhelyezkedő házban azonnal otthon éreztük magunkat, a gyerekek imádták, hogy mások játékai is ott vártak rájuk, a kertben lehetett grillezni, és még azt is megengedték, hogy a biciklijeikkel járjuk be a várost. Ennél jobb élményt nem is kívánhattunk volna magunknak, ráadásul az ökológiai lábnyomunk is jelentősen kisebb volt így, mintha egy szállodában töltöttük volna a hétvégét.

Nagyon fontos a nyitottság is, ha fenntarthatóan szeretnél utazni. Érdemes elrugaszkodni az itthoni megszokásoktól, és kipróbálni a helyi specialitásokat. Jó példa erre a gasztronómia: részesítsd előnyben a helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből készült fogásokat, a kis görög halászfaluban egyél a helyben fogott halakból, ahelyett, hogy a már jól ismert, de importált termékeket keresed. Tartsd szem előtt a szezonalitást: edd azt, ami az adott időszakban a helyi piacokon is megtalálható. Ha épp Görögországban nyaralsz, itt az ideje, hogy gránátalmát egyél vagy Erdélyben megkóstold a hegyekben termő vadáfonyát ahelyett, hogy itthon vásárolnád meg ezeket a termékeket a szupermarketekben.

A nyitottság akkor is jól jön, amikor a programlehetőségek közül választasz. Gondold át, hogy valóban arra a kilátópontra kell-e neked is elmenned, ahonnan ugyan mindenki feltesz egy fotót instagramra, de épp ezért már tele van emberekkel, és túlterheli a helyi erdőt. Ehelyett kereshetsz olyan alternatívát, ami legalább ugyanannyira szép, de kevésbé felkapott. A természetvédelmi előírásokat pedig vedd komolyan. Hiába gyönyörű az öböl, amit véletlenül fedeztél fel Pugliában, ha ki van írva, hogy természetvédelmi terület, ahol nem engedélyezett a strandolás, tényleg ne fürödj ott! Ha egy gyönyörű sziklamászó paradicsomban épp nem lehet júniusban mászni, mert az a helyi védett madarak költési időszaka, és zavarnád őket a sporttevékenységeddel, vedd ezt figyelembe. Tekints úgy a helyre, a természetre, hogy te oda vendégként érkeztél, akinek illik betartani a vendéglátó által lefektetett írott és íratlan szabályokat. Ne pedig úgy, hogy ez jár neked, sokat költöttél az utazásra.

Tervezés a nulladik perctől

Ha teheted, az ökológiai lábnyomod nagyságát gondold át már az utazás tervezésekor is. A már említett, alternatív lehetőségek igénybevételét érdemes megfontolni a szállás kiválasztásakor, de akár az utazás módját illetően is. Köztudott, hogy a repülés a legkörnyezetszennyezőbb közlekedési mód, mégis vannak olyan helyek, ahová csak így tudsz eljutni. Nem azt mondom, hogy mondj le ezekről. Viszont ha van egyéb lehetőséged is, érdemes átgondolnod, mit választasz.

Még inkább igaz ez a helyi közlekedésre. Érdemes a tömegközlekedési eszközöket, bringát preferálni a kocsi helyett. Sőt, ha városlátogatásról van szó, én gyalogolni szeretek a legjobban. Imádom, amikor véletlenszerűen bukkanok rá hangulatos kávézókra, filmbeillő könyvesboltokra, ahol a plafonig érő polcokon sorakoznak a könyvek, vagy varázslatos kis parkokra, terekre.

Ha már tudod, hová szeretnél utazni, és körülbelül hogyan fogsz oda eljutni, ki kell választanod a megfelelő időpontot is. Ha teheted, ne főszezonban utazz. Ilyenkor elárasztják a hegyeket, erdőket, tengerpartokat a turisták tömegei, ami óriási környezeti terhelést jelent. Letapossák a növényzetet, kijárják a talajt, hangosak, ami megterhelő a vadon élő állatoknak. Adj esélyt a természetnek a regenerálódásra, és segítsd azzal, hogy kevésbé telített időszakot választasz. Ráadásul így megspórolsz magadnak egy csomó időt, amit sorban állással kellene töltened, és lehetőséged lesz meghittebb közegben, akár egyedül felfedezni a természet szépségeit vagy rátalálni olyan partszakaszra, ami egy rövid időre csak a tiéd lehet. Szerintem megéri!

Ha ezek közül akár csak egy-egy javaslatot is megvalósítasz vagy találsz rájuk olyan alternatívákat, amelyek hozzád közelebb állnak, már jó úton jársz. Ne ragaszkodj a végletekhez, de tedd meg azokat a lépéseket, amiket még ellenérzés nélkül fel tudsz vállalni. Mindannyiunk közös érdeke a fenntartható életmód.

 

Már követem az oldalt

X