Életmentő tudomány – egy aprócska robot fogja megmenteni a Földet?

GolfÁramlat

Életmentő tudomány – egy aprócska robot fogja megmenteni a Földet?

A természet zsenialitását ember sosem lesz képes felülmúlni, de rengeteget tanulhatunk tőle – többek között azt is, hogy tudjuk jóvátenni az okozott károkat. Egy szerény virág aprócska magjának viselkedése szolgált „okításul” a tudósok számára, amikor kifejlesztették azt a pici „robotot”, mellyel vissza lehetne erdősíteni a letarolt területeket, kipusztult vidékeket. A Morphing Matter Lab mérnökei a bürökgémorr (Erodium cicutarium) magjának mozgását megfigyelve jöttek rá, hogyan lehet csemetekert nélkül fákat nevelni és erdőt telepíteni. Mutatjuk.

A növekvő ökológiai kihívások közepette egy figyelemre méltó innováció, az „Erodium Copy” nevű robot reménysugárként jelent meg bolygónk ostromlott ökoszisztémái számára.

A Morphing Matter Lab zseniális szakemberei által kifejlesztett találmány képes újraerdősíteni a Földet, megóvni a veszélyeztetett fajokat és pótolni létfontosságú természeti erőforrásainkat.

A természet saját mechanizmusaiból merítve ihletet, meghökkentő egyszerűséggel működik: a földre helyezve és egy maggal összekapcsolva mélyen a föld alá temetkezik, és a természet ihlette megoldást kínál az emberiség egyik legégetőbb kihívására, a nagyobb területek légi vetéssel történő újraerdősítésére.

A légi vetés a nagy kiterjedésű és egyébként megközelíthetetlen területek lefedésének kulcsfontosságú módja: megkönnyítheti a tűz utáni erdőtelepítést vagy a vadon élő területek helyreállítását. Ha azonban a vetőmag a felszínen fekszik, az időjárási körülmények miatt megsérülhet, vagy a vadon élő állatok megehetik, ami alacsony csírázási arányt eredményez.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányban egy új, biológiailag lebomló maghordozó kialakítását írják le, amelyet a bürökgémorr (Erodium cicutarium) magok önfúró viselkedése ihletett. A vetőmaghordozónak nagyobb a beültetési sikeraránya, mint a bürökgémorr magoké. Ez a technológia javíthatja a légi vetés hatékonyságát.

Így működik a bürökgémorr magja a természetben:

A Morphing Matter Lab csapata olyan faalapú, biológiailag lebomló maghordozót tervezett, amely utánozza a bürökgémorr magjait – egy olyan növénynemzetségét, amelynek magjai feltekeredő farkukkal fúróként működnek a talajba ültetéskor.

A maghordozóhoz három tekercselt farkat csatoltak, amelyek nedvesség hatására kitekerednek, így olyan nagy magokat képesek szállítani, mint a fehértörzsű fenyők magjai, melyek hossza 11 mm, súlyuk pedig körülbelül 72 mg.

A kitekeredő farkak számának növelése biztosítja, hogy a fúrószár jobban hajlik a beásáshoz. A tesztek során a maghordozók 80 százalékos sikerrel juttatták a magokat a talajba sík terepen, csökkentve annak kockázatát, hogy elfújja őket a szél vagy az állatok megeszik. Ugyanilyen terepviszonyok mellett a természetes bürökgémorr magok sikerességi aránya értékelhetetlen eredményt mutatott. A hordozókat növényvédő szerek vagy más anyagok (például érzékelők) kijuttatására is fel lehetne használni, amelyek hasznosak lehetnek a mezőgazdasági és természetvédelmi alkalmazásokban – állapítják meg a szerzők.

Bürökgémorr (Erodium cicutarium) – Fotó: Pixabay / Wikimedia

Ez az önbeásó vetőmaghordozó „robot” várhatóan javítja a légi vetés hatékonyságát a mezőgazdasági és környezeti stressz enyhítése érdekében.

Ami ezt a robotot megkülönbözteti a többitől, az a természetes folyamatok utánzása.

Figyelemre méltó, hogy

az építéséhez használt elsődleges anyag a szilárdságáról és környezetbarátságáról ismert tölgyfa.

A további szintetikus anyagok mellőzésével minimalizálja a környezeti ártalmakat, így valóban fenntartható megoldás az újraerdősítéshez. 

Így működik az Erodium Copy: 

A bürökgémorr önbeásó maghajtási mechanizmusa által inspirált innováció kritikus lépést jelent a globális újraerdősítés felé, új életet lehelve törékeny ökoszisztémáinkba, és újjáélesztve a zöldebb, fenntarthatóbb jövő reményét. Ez a forradalmi módszer nem csupán a szántóföldek klasszikus beszórását képes forradalmasítani, hanem olyan mikroorganizmusok kiültetését is lehetővé teszi, mint a gombák vagy a ragadozó fonálférgek, amelyek létfontosságúak egy egészséges talajművelés szempontjából. 

A módszer további előnye, hogy az elérhetetlen, például meredek hegyoldalakat is be lehet vele ültetni.

Ez a gyakorlat nem csak zöldít, hanem megelőzheti a földcsuszamlásokat, illetve kordában tarthatja az inváziós fajok terjeszkedését is. Csak képzeljünk el egy drónt, amely ezeket az önbeásó magokat pontosan, gyorsan és nehézségek nélkül juttatja ki, megkönnyítve ezzel a nehéz terepekre történő ültetést.

De a technológia nem áll meg itt! Elképzelhető, hogy a közeljövőben hasonló eszközökkel olyan szenzorokat helyeznek ki a szántóföldekre, amelyek valós időben mérhetik a környezeti viszonyokat, segítve ezzel a mezőgazdaság fenntarthatóságát és a termések optimalizálását. Az önbeásó magvak megalkotása és használata tehát nem csupán egy új vetőgép, hanem egy sokrétű eszköz, amely úttörő lehet a precíziós mezőgazdaságban és ökológiai rendszerek védelmében.

Nyitókép: Wikipedia / Didier Descouens

 

Ajánljuk még:

Utazásaink terhei: számít, hogy mivel utazunk, méghozzá nagyon!

Utazásaink és a világot behálózó közlekedési tevékenységeink felelősek a globális, energiával összefüggő szén-dioxid kibocsátás közel egynegyedéért. Az elmúlt években azonban komoly viták zajlottak azzal kapcsolatban, hogy az utazás melyik formája a legkevésbé bolygóbarát, és hogyan érdemes terveznünk utazásunkat, ha felelős döntést szeretnénk hozni.