
Tojás tudatosan: soktojásos tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes húsvéti receptek (x)
„A húsvéti asztal egyik, ha nem a legfontosabb alapanyaga a tojás. Mi most három olyan receptet mutatunk meg, amelyekben még a túrót és a tejfölt is tojásfehérjével helyettesítjük. Tehát a húsvét még a szokásosnál is tojásosabb lehet. Ráadásul az itt bemutatott ételek a tej-, glutén-érzékenyek, valamint a cukorbetegek számára is fogyaszthatóak” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Fitt és paleo tojáskrém
(nyitóképünkön)
Hozzávalók 2 főre
- 4 főtt tojás
- 5 dkg ToTu extrán krémes
- 5 dkg paleolaj
- 2 szál újhagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- törött bors
- só
Elkészítés
A ToTu extrán krémeshez habverővel hozzákeverjük az olajat (három részletben, akkor biztos hogy nem kapja össze) így egy nyerstojás mentes majonézt kapunk. Ízesítjük sóval, törött borssal, mustárral. Hozzákeverjük az apróra vágott újhagymát és a lereszelt főtt tojásokat. Sós gofrival, salátával kínáljuk.

Téliszalámis sajthelyettesítő
Hozzávalók
- 20 dkg ToTu Rögös
- 20 dkg ToTu Krém
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál citromlé
- 15 dkg kókuszolaj
- 20 dkg téliszalámi
- 2 dl forró víz
- 2 dkg por zselatin vagy 12 lap
Elkészítés
A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a többi hozzávalóval, krémesre turmixoljuk. Szilikon formába töltjük, végül hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni.
Paleo csokis-kávés macaronád (haladóknak)
Hozzávalók
A kávés mandulás tésztához:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg por eritrit
- 3 gramm instant kávé
- só
A csokoládés tésztához:
- 1 tojás
- 1 teáskanál kávékivonat
- 5 dkg por eritrit
- 5 dkg kókuszolaj
- 5 dkg paleo étcsokoládé
Az angolkrémhez:
- 10 dkg kókusztej
- 10 gramm por zselatin
- 2 tojássárgája
- 5-8 dkg eritrit
- csipet só
A kávékrémhez:
- 30 dkg ToTu Rögös
- 20 dkg sűrű kókuszjoghurt
- 5 gramm instant kávé
- 1/2 dl víz
A tükörmázhoz:
- 2,5 dkg átszitált kókusztejpor
- 2,5 dkg kakaóvaj
- 2,5 dkg kókuszolaj
- 1 dl kókuszkrém
- 3 gramm por zselatin
- 2 gramm instant kávé
- 2 teáskanál kávékivonat
- ízlés szerint édesítő
A díszítéshez:
- 2 dkg paleo étcsokoládé forgács (elhagyható)

Elkészítés
A kávés mandulás tésztához a tojásfehérjét csipetnyi sóval és az instant kávéval kemény habbá verjük. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a por eritrittel elkevert mandulát. Sütőpapíros lemezre 22 cm-es tortalapot kenünk a masszából, majd 180°C-on 18 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
A csokis tésztához a tojást csipetnyi sóval és a kávékivonattal kemény habbá verjük, majd a vízgőz fölött összeolvasztott és visszahűtött csokoládé, kókuszolaj, por eritrit keverékéhez forgatjuk. 18 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltve 220°C-on 8 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, majd a mandulás tészta közepére helyezzük. Az oldalán sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos tortagyűrűt teszünk.
Az angol krémhez a kókusztejet a tojássárgákkal, a vaníliával, az eritrittel, a zselatinnal és a sóval vízgőz fölött, habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. Kb. 80°C-osnak kell lennie. Amikor már szinte csak habnak látjuk akkor jó.
A kávékrémhez a kókuszjoghurtot fagyasztóba tesszük 15 percre, majd kemény habbá verjük. A ToTu Rögös-t, a vízzel, az instant kávéval, valamint az angol krémmel egyneműre turmixoljuk. Végül két részletben hozzáforgatjuk a joghurt habot is. Negyed órára hűtőszekrénybe tesszük. A krém felét a csokis tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
A tükörmázzal annyi a dolgunk csupán, hogy valamennyi hozzávalóját közepes lángon összemelegítjük. Visszahűtjük, majd a kávékrémre simítjuk.
A díszítéshez a torta szélére, 2 cm-es lapos cső segítségével rányomjuk a kávékrém maradék felét 1-2 evőkanálnyi kivételével, amit zacskó sarlából vékonyan a torta tetejére spriccelünk, nagyon vékonyan. Csokoládéforgáccsal is megszórhatjuk még.
A cikk megjelenését a Zöldmál Bt. támogatta.
