Az Erős Pistás reszelt torma a kedvenc szószainkat gyártó Univer legújabb terméke, melyet elsősorban füstölt, főtt és sült húsokhoz ajánlanak, ennél azonban sokkal több lehetőséget rejt.

Fotó: Univer
Miért fogjuk imádni az Erős Pistás reszelt tormát?
Ulrich Tamás, az Univer Capsicum Club séfje így jellemzi az új terméket:
„Azért érdemes megkóstolni az Erős Pistás reszelt tormát, mert különleges ízélményt nyújt: megőrizte a torma karakterét, az igazi csípős tormaízt, viszont a gyümölcsös paprikaíz szelídít rajta, nem vészesen csípős. Az a fantasztikus benne, hogy egyik íz sem nyomja el a másikat, mindkettő tökéletesen tud érvényesülni ebben az új krémben.”
Az Erős Pistát sokféle ételhez használjuk, ahogy a torma is része a tradicionális magyar konyhának. Az utóbbi években ismét reneszánszát éli, többek között a világkonyha hatására, hiszen a vasabi megjelenésével és a csípős ízek térnyerésével a mi tormánk is egyre népszerűbbé vált.

Fotó: 123RF
Az Univer hagyományos termékpalettáján az Erős Pista és a Reszelt torma külön-külön a klasszikus ízvilágot képviselik. Az új Erős Pistás reszelt torma pedig ebből az erőből merítve mutatja meg a két alapanyagban – a paprikában és a tormában – rejlő új lehetőségeket a hagyománykövetők és a kísérletezők számára egyaránt. Kétségtelen, hogy két csípős íz találkozásából keletkező új ízharmóniák rendkívül izgalmasak, és bizonyára kizökkentenek főzési rutinunkból.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet
Lássuk, mi mindenhez fogyaszthatjuk, hogyan hasznosíthatjuk a konyhában az Erős Pistás reszelt tormát!
„Például a hagyományos töltött tojáshoz a tojás sárgáját pástétommal szoktuk kikeverni, azt töltjük bele a tojáskelyhekbe. Én biztos, hogy tennék ebbe a töltelékbe egy jó kanányi Erős Pistás reszelt tormát is: különlegessé teszi. De el tudom képzelni a sonkatekercsben is, hiszen amúgy is húsokhoz ajánljuk elsősorban a tormát is, de az Erős Pista is húsok mellett fogy leginkább.
Nagyon sokféleképpen fel tudjuk használni: szendvicsekben, salátákban éppúgy, mint levesekben, szószokban, húsok ízesítésénél, de ennél merészebbek is lehetünk, hiszen desszertet is ízesíthetünk vele”
– mondja a Capsicum Club séfje, aki kísérletezésre bátorít mindenkit.

Fotó: 123RF
„Nagy kedvencem a tormás majonéz, amit szendvicskrémekbe szoktam használni, és az Erős Pistás reszelt torma is kiváló erre: a szendvics alapja vajkrém, amire jöhet a füstölt tarja, majd ezt megkenem Erős Pistás reszelt tormával – ez isteni! De én a zellerkrémlevesbe vagy a fekete gyökér levesbe is tennék belőle, hiszen
ez a krém nem tolakodik, harmóniái szépen kísérik az étel alapízeit.
Kifejezetten kísérletezésre csábító újdonság, amit nemcsak húsvétkor látunk szívesen az asztalon, hiszen egész évben jól tudunk gazdálkodni vele a konyhában” – teszi hozzá Ulrich Tamás.

Fotó: 123RF
Mitől olyan izgalmas egy új csípős íz?
A csípős a 2000-es évek óta reneszánszát éli – ezt a trendet is a világkonyha erősítette fel, de valljuk be: mi, magyarok mindig is rajongtunk a csípős paprikáért és a tormát is becsben tartottuk. Húsvétkor kiváltképp, bár régi, hagyományos receptjeink közül sokan nem csak a tormás húst, de a tomalevest, a tormaszószt és a libasültet is szeretjük, tormával. A keleti – indiai, kínai –, a nyugati – főként az amerikai – és a balkáni konyha hatására nálunk is egyre népszerűbbek lettek a csípős zöldségek és fűszerek és a csípős ételek. A csípős ugyanis egyszerre merész és – mértékkel – egészséges, így a reformkonyha hívei is szeretik.
Egy ilyen sokszínű ételízesítő krém pedig természetesen illik bele ebbe a trendbe. Ulrich Tamás, a Capsicum Club séfje maga is szívesen kísérletezik az Erős Pistás reszelt tormával: „Egy új szendvics ötletemet is megosztom, ami tojáskrémmel és lazaccal készül: a lazacot bepácolom lime-mal, lepréselem, a tojáskrémet pedig Erős Pistás reszelt tormával keverem ki – ez jön a tetejére. Nagyon jól variálható, ínyencek és a hagyományos ízek kedvelői számára is jól értelmezhető harmóniákat nyújt az Erős Pistás reszelt torma. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy kísérletezzenek vele bátran – nem csak húsvétkor!”

Fotó: 123RF
Az ünnepre viszont éppen jól jön egy új, izgalmas íz, amelyet jól tudunk variálni a húsvét két legfontosabb alapanyagával: a sonkával és a tojással.
Nyitókép: 123RF
A cikk megjelenését az Univer támogatta.
Ajánljuk még: