
Ha már nem tudunk várni, de paradicsomjaink még alig érettek a töveken, van egy kiváló recept, amivel egy különleges finomságot főzhetünk be. Ehhez az alig érett, még kissé kemény, kisebb paradicsomokat leszedjük, majd tisztítás után héjukat óvatosan lehúzzuk. Egy kilogrammnyi paradicsomhoz 40 dekagramm cukrot mérünk, amit kevés vízzel sziruppá főzünk. Amikor a szirup már szépen forr, beletesszük a héjuktól megszabadított paradicsomokat, és pár darab szegfűszeget.
Újraforrásig várunk, majd kiszedjük a paradicsomokat. A szirupot kihűtjük, majd mikor már szobahőmérsékletű, újra beletesszük a paradicsomokat, és felforraljuk- majd ha felforrt, azonnal kiszedjük. Ezt a műveletet másnap és az azt követő napon is megismételjük, majd a harmadik nap a paradicsomokat üvegbe tesszük, és a pár csepp citromlével ízesített szirupot ráöntjük.

Hasonlóan érdekes a hamis töltött paprikának is nevezett paradicsomeltevési módszer. Ehhez négyszer annyi paradicsomot veszünk, mint amennyi paprikát. A paradicsomokat feldaraboljuk, a paprikát kicsumázzuk és karikákra vágjuk. Az így előkészített paradicsomot és paprikát együtt addig főzzük, míg a paprika meg nem puhul. Ha kész, a keverékünket átnyomjuk egy paradicsompasszírozón, és steril üvegekbe töltjük.
Így készül a hamis töltött paprika alap, amihez később már csak a húsgombócokat kell elkészíteni a szokásos módon.
Bár ahány ház, annyi szokás – az egyik kedvenc verzióm az, amikor rántást készítünk, amit a paprikás paradicsommal engedünk fel, ezt pedig cukrozzuk és sózzuk, majd ebben főzzük meg a gombócokat.

És már el is érkeztünk a lecsóhoz, amit nemcsak friss fogyasztásra készíthetünk el, hanem bizony el is tehetjük télire. Ebből is számtalan verzió létezik: a cukkinis változattól kezdve a gombáson át egészen a klasszikus paprika-paradicsom párosig – de talán az egyik legjobb a vöröshagymával és fokhagymával gazdagított változat. Ehhez a megtisztított vöröshagymákat csíkokra vágjuk, kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd a kicsumázott és felszeletelt paprikákat illetve a cikkekre vágott paradicsomot is hozzáadjuk.
Sokan szeretik lehéjazni a paradicsomokat, de én sose szoktam- bőven elfér a héja is a lecsóban. Végül fokhagymát törhetünk bele, és fűszerezhetjük sóval, borssal, pirospaprikával- esetleg egy kevés majorannával vagy csomborral. Amikor kész, gondosan kitisztított üvegekbe töltjük, és dunsztoljuk. Télen bármikor elővethetjük, és élvezhetjük egy igazi nyári lecsó utánozhatatlan ízeit.

Természetesen nem maradhat ki az aszalt paradicsom sem, ami akkor a legjobb, ha a Nap sugarai segítenek nekünk az aszalásban. Ehhez az érett, húsos paradicsomokat vízszintesen félbevágjuk, kicsumázzuk, és megsózzuk. Ha túl nagyok voltak a paradicsomok, akkor negyedelhetjük is, de a csumázást és a sózást semmiképp ne felejtsük el!
Magostól is készíthető finom aszalt paradicsom, de a legfinomabb eredményt akkor kapjuk, ha csak a húsos részt aszaljuk.
A megsózott paradicsomszeleteket aszalótálcára, vagy egy odahaza szúnyoghálóból barkácsolt aszaló állványra helyezzük, és légáteresztő anyaggal letakarjuk (akár egy régi függönydarab is megteszi). Így helyezzük ki a Napra, lehetőleg egy reggeltől estig verőfényes napon.

Ha az idő megfelelő hozzá, és nem túl nagyok a szeletek, akkor már akár egy nap alatt is elkészülhetünk, de ha ez nem jött össze, akkor estére bevisszük a tálcákat, majd reggel újra kitesszük a napra. Aki szeretne egy kis fűszeres aromát, az bazsalikomot vagy oregánót is szórhat rá, és akár szárazon, akár olajban is el lehet tenni télire.
Készíthetünk lekvárt is a paradicsomból – zöldből és érettből egyaránt. A zöld paradicsomból készült lekvár receptjét egy korábbi írásunkban már megosztottuk:
A zöld paradicsomok új élete: paradicsomlekvár
Tökéletes érett sajtokhoz, de fehér húsokból készült sültekhez is!
Most nézzük, hogyan készülhet édes finomság az érett paradicsomokból! Egy átlagos adaghoz két kilogramm paradicsomra, egy kilogramm kristálycukorra, két citrom héjára és levére, két vaníliarúdra és egy deciliter rumra lesz szükségünk. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héjukat levesszük, kicsumázzuk, és negyedekre vágjuk. Egy nagyobb főzőedénybe téve rászórjuk a kilónyi cukrot, ráreszeljük a citromok héját, és beletesszük a vaníliarudakat, összekeverjük, majd két órát állni hagyjuk. Végül ráöntjük a citromok levét, alacsony fokozaton sűrűre főzzük, steril üvegekbe töltjük, és minden üvegnyi lekvár tetejére egy evőkanálnyi rumot öntünk. Már mehet is rá a tető, és dunsztolhatjuk az ízes paradicsomlekvárunkat.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kipróbálni a zselé készítését is, méghozzá egy kissé pikáns, sós változatban. Ehhez kicsit több, mint fél kilónyi paradicsomot veszünk, és előkészítjük a következőket: két gerezd fokhagyma, egy fej vöröshagyma, négy dekagramm zselatinpor, két evőkanálnyi borecet és olaj, egy kevés csípős paprikaszósz (Tabasco), só és cukor. A paradicsomok héját lehúzzuk, a zselatint vízbe tesszük. A megtisztított paradicsomokat leturmixoljuk, majd félretesszük.
Az újhagymát és a fokhagymát aprítás után egy kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a leturmixolt paradicsomot, a borecetet, és ízesítjük a csípős paprikakrémmel, a sóval és a cukorral. Végül a zselatinnal elkeverjük, formába öntjük, és amikor kihűlt, legalább három órára hűtőszekrénybe tesszük. Hidegtálakhoz, vendégváró falatokhoz kínálhatjuk.
További paradicsomos receptjeinket itt találjátok:
Pizzaszósz házilag
Borbás Marcsi receptje
Nagy-Magyarország receptjei: kárpátaljai koktélparadicsom-befőtt
Kárpátalján, egy eldugott kis faluban leltünk rá erre a receptre. Praktikus módja ez a paradicsomfelesleg felhasználásának, de csupán saját örömünkre is érdemes eltenni néhány üveggel. A pikáns paprika zamata szinte összeolvad a paradicsom savanykás ízével. Húsok mellé is kiváló csemege, de akár egy tésztaszósz alapja is lehet. Vigyázat! Nem lehet megunni!
Paradicsomos receptek: 10 kedvenc paradicsomszezonra
Paradicsomos receptekből sosem lehet túl sok! Íme egy gyűjtés, ami jól jöhet, ha akad otthon néhány paradicsom!
Variáció lecsóra: saksuka
Borbás Marcsi receptje
Töltött paradicsom
Könnyű nyár végi fogás!
Egészben eltett paradicsom
Paradicsomból is készülhet savanyúság!
Paradicsomleves friss paradicsomból
Borbás Marcsi receptje
Nyitókép: 123RF