Kedvenc erdei és gyümölcsös teakeverékeink
Olvasási idő: 3 perc

Kedvenc erdei és gyümölcsös teakeverékeink

Összebújós estékre
Kevés szebb dolog van annál, mint amikor egy fagyos téli nap estéjén a nyugalom ölelésében bújhat össze a család, és egy bögre forró tea kíséretében oszthatják meg egymással élményeiket és érzéseiket. Kiváló kísérői ezeknek a pillanatoknak a természet sokszínű kincsei, amelyekből a legkülönfélébb ízletes teakeverékeket készíthetjük el.

Az alma lehámozott héját ne a komposztra tegyük, hanem aprítsuk fel, és szárítsuk ki a radiátoron vagy az aszalóban! Egy igazán melengető teakeverék készülhet belőle, amit fahéjjal, egy kevés gyömbérrel és vaníliával kiegészítve élvezhetünk. Egy evőkanálnyi keveréket egy bögrényi vízzel leforrázva tíz perc alatt elkészülhet a téli teánk, amire a citrom helyett ezúttal egy karika kezeletlen narancsszelet teheti fel a koronát.

Winter fruit and chamomile hot tea with honey, cinnamon and chri
 Fotó: 123rf

Érdemes megismerkednünk a „Healing Conifer Tea” receptjével is, ami a fenyvesek illatát csempészi be az otthonunkba. Egy igazán természetes tea fenyőből vagy cédrusból, ami csillapítja a köhögést és a megfázás tüneteit, miközben energiával tölt fel és ellazít. A jegenyefenyő és a lucfenyő kifejezetten jó választás: a tapasztalt „Healing Conifer Tea” fogyasztói szerint ezek tűleveleiből készülnek a legjobb fenyőteák. Nem is gondolnánk, milyen régre visszanyúló hagyománya van a tűlevelek fogyasztásának: évezredek óta használják őket élelmiszerként és gyógyszerként is a különböző kultúrákban, leginkább az amerikai őslakosság és a skandináv népek köreiben. Sőt: „Már a középkorban tudták, hogy a luc- és jegenyefenyő, meg az erdei fenyő tűinek vizes kivonata jól gyógyítja a tengerészek rettegett betegségét, a skorbutot. Az északi országokban, kivált Norvégiában, sokhelyütt még ma is isszák a tűlevelek forrázatából készült teát, vagy besűrítik szörppé, kocsonyává. Az így kapott fenyőtű-kocsonya és lucfenyőszörp jelentős vitamintartalmánál fogva, pompás gyógyszere a skorbutnak.” 

rustic enamel mugs filled with mulled wine on a wooden table
 Fotó: 123rf

De nemcsak a népgyógyászati tapasztalatok bizonyítják a fenyők erejét, hanem évtizedek óta tartó kutatási eredmények is. A hatvanas években például a Lett SZSZK erdészeti kutatóintézete vizsgálta a fenyőfák tűleveleinek vegyi felépítését: „Az intézet tudósai megállapították, hogy a fenyőtűk kalciumot, vasat, foszfort, karotint és más vitaminokat, valamint az élő szervezet számára szükséges sok más anyagot tartalmaznak.”- olvashatjuk a korabeli forrásokban. 

A szakirodalom szerint számos fenyő és néhány cédrusféle tűlevele is fogyasztható teaként: a legjobb megoldásnak a legtöbben az erdeifenyő, a fekete fenyő, a vörösfenyő, a lucfenyő és a jegenyefenyők tűleveleit tartják. A feljegyzések szerint a Cedrus libani, a Cedrus atlantica és a Cedrus deodara tűlevelei is felhasználhatók tea készítéséhez, azonban csak kis mennyiségben, és felkészülve arra, hogy az ízük kifejezetten erős, gyantás jellegű.

Cozy warm winter composition with cup of hot coffee or chocolate
 Fotó: 123rf

De itt vannak a rügyek is: ha valaki volt olyan szemfüles, és tavasszal/nyáron lecsipegetett pár éltető rügyet, az most bátran készíthet izgalmas teakeverékeket juhar, nyírfa, szil, fűzfa vagy bodza rügyből is. A rügyteák fogyasztását azonban a gyakorlottabb teakészítőknek ajánljuk, és csak alapos utánajárás után, ugyanis sok esetben más a fitokémiai összetétele, mint a növény más részeinek, így hatása is máshogy és máshol érvényesül. Különösen figyelni kell az ellenjavallatokra várandósok, gyermekek és idősek esetén, ahogyan a szív-, máj- és vesebetegséggel küzdőknél is.

 Fotó: 123rf

Ezzel szemben sok olyan erdei bogyóst találunk, ami biztonsággal fogyasztható: a csipkebogyó, som, kökény, galagonya mind kiváló tea alapanyagok. Kezeletlen narancs vagy citrom héjával, szárított alma vagy körte darabokkal kiegészítve igazi gyümölcsös téli teát kaphatunk, de készíthetünk gyógynövényesebb verziókat is: kakukkfűvel, mentával, csalánnal, cickafarkkal, kamillával vagy éppen zsályával, rozmaringgal.

chinese new year, decoration of paper flower fan with traditiona
 Fotó: 123rf

Nézzünk körbe a kamrában és a kertben, és alkossuk meg saját melengető teakeverékeinket, amelyek garantáltan szebbé teszik téli estéinket! Ízesítsük őket kezeletlen citrom friss levével vagy termelői mézzel, de ha langyosabban fogyasztjuk, akkor csepegtethetünk bele pár csepp étkezési minőségű illóolajat is: a gyömbér, szegfűszeg, narancs és a kakukkfű illóolaja kifejezetten finom teába.

Kapcsolódó tartalom
Pezsdüljön a hangulat!
Gáspár Kinga | 2025. december 25

Pezsdüljön a hangulat!

Pezsgő-kisokos az ünnepekre