
A közelmúltban a Hortobágyi Halgazdaság kapcsán is írtunk arról, hogy bár Magyarország gazdag édesvízi halállománnyal és hagyományos halászati kultúrával rendelkezik, az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás kb. 6 kilogramm, ami az uniós átlagban (kb. 20 kg) az utolsónak számít. Nálunk sajnos a halételek fogyasztása leginkább az ünnepekre és főleg a karácsonyra koncentrálódik, miközben a világ számos országában a hal mindennapi alapélelmiszer.
Jó lenne ezen változtatni, hiszen a rendszeres halfogyasztás egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai vitathatatlanok. A hal könnyen emészthető fehérjéket, értékes omega-3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat kínál, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, támogatják az agyműködést, sőt gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert.
A "Kapj rá!" kampány egy halfogyasztást népszerűsítő marketing kampány, amely az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg. Célja, hogy minden magyar család asztalán gyakrabban legyen hal.
A hal ma már nem „ünnepi luxus”, hanem a modern, tudatos táplálkozás része. A hazai halételek – a harcsapaprikástól a ropogós pisztrángig – akár újraértelmezve is elkészíthetőek, trendi tálalással. A "Kapj rá!" kampány arra is ösztönöz, hogy merjünk új ízeket kipróbálni, és térjünk vissza a természetes, friss alapanyagokhoz.
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Aki magyar halat vásárol karácsonyra, az nem csak a hazai termelők munkáját segíti, hanem a földet is óvja, hiszen az itthon előállított édesvízi haltermékek mind környezetbarát és fenntartható termelésből származnak. A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló minőségű hazai halat.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa. Karácsonykor is a ponty és az afrikai harcsa a legnépszerűbb ezeket követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa, az amur és a kárász. Elmondható, hogy egyre több hal kerül feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa, a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül forgalomba.
A "Kapj rá!" oldalon halbolt és étterem figyelő is található, de a kampány saját eseményekkel 13 fővárosi és vidéki rendezvényen is megtalálható lesz az év végéig tartó ünnepi időszakban.
A magyar hal vásárlása a rövid ellátási lánc miatt is fontos. Így nincsenek hosszú kamionutak, napokig tartó tárolás, átláthatatlan közvetítői körök. Más íze van a halnak, ha tudjuk, a közeli tóból származik, a helyi hal friss, ellenőrizhető, és sokszor fenntarthatóbb is: kisebb ökológiai lábnyommal érkezik, kevesebb csomagolással, kevesebb üzemanyaggal.

A piacokon pedig nemcsak ételt veszünk – közösséget is. A helyi vásárlás apró gesztus, de hatalmas üzenete van: támogatjuk a termelőt, életben tartjuk ezt a nagyon régi kulturális örökséget, és esélyt adunk arra, hogy ezek a mesterségek ne tűnjenek el.











