A rózsa nem csak a kert éke: ott a helye a konyhában is
Olvasási idő: 3 perc

A rózsa nem csak a kert éke: ott a helye a konyhában is

Van abban valami elképesztően finom és varázsos, hogy bódító rózsaillatban fogok neki írni arról, hogy mit is kell tudniuk a rózsáról azoknak, akik szeretnének saját, friss rózsáikat a kulináris élvezetek oltárán is látni. Hiszen ennél sokoldalúbb ehető virágot nem ismerünk, ennél régebbre visszatekintő és szerteágazó gasztro-története egyetlen virágnak sincs.

Éppen a rózsavirágzás dandárjában vagyunk: amerre csak nézünk, csodásan illatoznak a rózsák. Illatoznak, ragyognak, az eső után lehajolnak, hogy aztán amint száradnak a vízcseppek, úgy emelkedjenek újra fel, és nyissák ki sziromkelyhüket. Ilyenkor nálam néhány héten át minden talpalatnyi helyen száradnak a rózsák, különös gonddal, kíméletesen bánok velük, hogy a legjobban megőrizzék a virágok a nyarat.

A rózsakedvelők pontosan tudják, mennyféle színt, formát, illatot öltenek a rózsák.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Vannak olyanok, amelyek hosszan virágoznak, mások hirtelen kibomlanak, és szirmaik villámgyorsan hintenek sziromszőnyeget. Megint mások napról-napra fakulnak, veszítenek színükből, a szirmok pöndörödve száradnak össze.

Vajon melyik lehet közülük, amelyet gasztronómiai célra is felhasználhatunk?
Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Itt jön a kóstolás, de mindenek előtt

a legfontosabb, hogy csak tiszta, vegyszermentes, permetezetlen rózsát kóstolhatunk meg.

Tépjünk le egy szirmot, ízlelgessük, vajon hozza-e azt az aromát, amit az illatából már megismertünk? Van-e kesernyés utóíze? Vagy teljes egészében keserű? Mert a rózsa olykor maga is játszik velünk: a mesés illathoz olykor rémesen keserű íz társul, a halovány szín és lágy illat hozhat megízlelve ütős rózsa-aromát.

Kóstoljuk meg a rózsát eső után, és napok óta tartó féktelen napsütésben is. Hunyjuk be szemünket, és képzeletünkben játsszunk el az ízével: vajon egy italban, vagy egy édességben tudnánk elképzelni? Esetleg egy nyári gyümölcs társaságában?

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Ha megismertük a rózsánkat nyers valóságában, és kiderült róla, hogy nem ehetetlenül keserű, akkor következhet a szüret.

Rózsát a harmat felszáradás után, napsütötte időben, 10-12 óra közt érdemes szedni.

Ekkor üdék a virágok, ekkor tárulkozik ki legszebben az aromájuk. A rózsaszedést úgy érdemes időzíteni, hogy a levágott virágokat minél hamarabb fel tudjuk dolgozni, mihamarabb kerüljenek a fazékba, vagy a kiszemelt finomságba.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely  

Ha szárítani szeretnénk a rózsákat, akkor készítsük elő az e célt szolgáló rácsokat, növényszárító szekrényt, vagy éppen lapos papírdobozokat. Az apró virágokat teának száríthatjuk egyben, a nagyobbakról a szirmokat szedjük le, így könnyebben, gyorsabban száradnak.

A jó szárítás titka a gyorsaság, ám tűző napra sohase tegyük a szárítani valókat, csupán meleg, szellős helyre.

Naponta többször forgassuk, rázogassuk át finoman, hogy be ne fülledjenek, de ne is törjenek össze. A teljesen megszárított szirmokat aromazáró papírtasakban vagy kifertőtlenített, teljesen száraz, csavaros tetejű befőttes üvegekben tároljuk, sötét, hűvös helyen.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

A frissen feldolgozás esetén gondoljuk át előre, mit fogunk készíteni, készítsünk elő minden szükséges eszközt, alapanyagot. A rózsa ne várjon feleslegesen a konyhában, minden elvesztegetett perccel veszít varázslatos aromájából! Ha csak tehetjük, ne csupán a szirmokat, hanem a virág „lényegét”, a benne rejlő virágport, nektárt is tegyük bele a készülő rózsás finomságba.

A rózsaszörp színét jórészt a szirmok színanyaga és a hozzáadott sav adja meg, az aromájában viszont fontos szerepet játszik a virág többi része is.

A virágpor ráadásul egy multivitamin, ami ezáltal még gazdagabbá, egészségesebbé teszi az italt. Ugyanígy a rózsalekvárba, a rózsazselében is ott a helye az aromában és ásványi anyagokban gazdag „viráglényeg”-nek.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Az üde rózsaszirmokat beletehetjük gyümölcssalátába, gyümölcsbóléba, koktélba. Beboríthatunk velük egy egész tortát. Készíthetünk kandírozott rózsaszirmokat sütemények díszítésére. Párosíthatjuk gyümölcsökkel desszertekbe és lekvárokba, mert ami egyszerre nyílik és érik, legtöbbször jól mutat együtt a tányéron és az ízlelőbimbóknak is. Ízesíthetünk rózsával tortakrémet, habos pohárdesszertet, lehet belőle ínyenc krémleves. Borssal, chilivel társítva húsok töltelékének ad ellenállhatatlan zamatot. 

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

A rózsa az a virág, amiben ott a nyár, benne a szerelem, a legízletesebb afrodiziákum.

Elröpíthet ízében a mesés keletre, felidézheti az ókori Róma nagyszabású virágünnepeit.

Új köntösbe öltöztetheti a diétás és a mentes fogásokat, a legegyszerűbb salátát is ünnepi áhítattal lengi be. A rózsa nem ismer lehetetlent, mindenképpen meg kell tanulni a rózsa kulináris üzenetét, ha ott pompázik a kertben egész nyáron át.

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Grillezve még finomabb, de vajon tudod-e, mitől lesz tökéletes a grillsajt? – Kvízezz, és derítsd ki!
Gáspár Kinga | 2025. június 16

Grillezve még finomabb, de vajon tudod-e, mitől lesz tökéletes a grillsajt? – Kvízezz, és derítsd ki!

Teszteld tudásodat, és derítsd ki, mennyire vagy szakértője a sajtok grillezésének!