Vöröslencse-saláta

Gasztro

Vöröslencse-saláta

A vöröslencse előnye, hogy nagyon gyorsan megfő, a tápanyagtartalma pedig igen magas! Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 tk. mustár
  • 2 db szardella
  • 2 ek. kapribogyó
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. fehér balzsamecet
  • 1 szem lime
Tovább olvasok

A vöröslencsét feltesszük főni sós vízben. Nagyon gyorsan elkészül, figyeljünk, hogy ne főzzük szét. Amíg elkészül, majonézt keverünk. A tojások sárgáját kikeverjük a mustárral, majd fokozatosan csorgatjuk hozzá az olívaolajat. Nem kell nagyon kemény majonézt kapnunk, legyen krémesebb a szokásosnál. Ha elkészült, ízesítjük a felaprított szardellával, felkarikázott zöldhagymával, illetve friss petrezselyemmel. Kapribogyót és egy kevés balzsamecetet is teszünk hozzá, illetve lime-héjat. Végül összekeverjük a langyos, főtt vöröslencsével. Hagyjuk néhány órát állni a hűtőben, úgy lesz igazán finom. 

Tálalhatjuk egy finom sültcsirke vagy sertésoldalas mellé, de magában fogyasztva is nagyon finom.

Ajánljuk még:

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék

„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.