Hozzávalók:
- 20 dkg vöröslencse
- 1,5 dl olívaolaj
- 2 db tojássárgája
- 1 tk. mustár
- 2 db szardella
- 2 ek. kapribogyó
- 1 szál zöldhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. fehér balzsamecet
- 1 szem lime
- só
A vöröslencsét feltesszük főni sós vízben. Nagyon gyorsan elkészül, figyeljünk, hogy ne főzzük szét. Amíg elkészül, majonézt keverünk. A tojások sárgáját kikeverjük a mustárral, majd fokozatosan csorgatjuk hozzá az olívaolajat. Nem kell nagyon kemény majonézt kapnunk, legyen krémesebb a szokásosnál. Ha elkészült, ízesítjük a felaprított szardellával, felkarikázott zöldhagymával, illetve friss petrezselyemmel. Kapribogyót és egy kevés balzsamecetet is teszünk hozzá, illetve lime-héjat. Végül összekeverjük a langyos, főtt vöröslencsével. Hagyjuk néhány órát állni a hűtőben, úgy lesz igazán finom.
Tálalhatjuk egy finom sültcsirke vagy sertésoldalas mellé, de magában fogyasztva is nagyon finom.