Videóreceptek a Bosch támogatásával: Mákos derelye (recept)

Gasztro

Videóreceptek a Bosch támogatásával: Mákos derelye (recept)

Borbás Marcsi receptje.

Az egyik kedvenc desszertem a szilvalekváros, mákos derelye, melynek tésztáját a Bosch MUM 5-ös robotgépemnek köszönhetően pillanatok alatt csodaszép vékonyra nyújtottam. Próbáljátok ki, szerintem ez a fogás bárkit jókedvre derít egy pillanat alatt!

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 50 dkg félfogós liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt)
  • 3 db tojás
  • 1 kk só
  • 1 dl langyos víz

 

  • 15 dkg mák
  • 8 dkg cukor

 

  • 1 üveg házi szilvalekvár
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet a sóval, a tojásokkal és a langyos vízzel összegyúrjuk. Akkor jó az állaga, ha közepesen kemény, de nem annyira, mintha hagyományos tésztát gyúrnánk. Miután jól kidolgoztuk, becsomagoljuk, és 1-2 órát pihentetjük. Fontos, hogy kellően megpihenjen a tészta, hogy szépen tudjuk majd nyújtani.

Ha a tésztánk pihent, kinyújtjuk. Ezt végezhetjük kézzel vagy tésztanyújtó géppel. Ha géppel dolgozunk, akkor figyeljünk, hogy szépen, fokozatosan vékonyítsuk a tésztát.

Ha már kellőképpen vékony a tésztánk, akkor sűrű, házi szilvalekvárból halmokat rakunk az egyik tésztaadagra. Ne rakjuk a halmokat túl közel egymáshoz, hogy szépen meg tudjuk formázni a derelyéket. Ha végeztünk a lekvárral, akkor a szabadon maradt tésztarészeket egy felvert tojással vékonyan lekenjük. Ezután a másik kinyújtott tésztát óvatosan ráemeljük a halmokra. A lekvárhalmok körül az ujjunkkal jól összenyomkodjuk a tésztarétegeket, majd egy éles késsel vagy derelyeszaggatóval négyzetekre daraboljuk a tésztát. A széleket ekkor még egyszer alaposan lenyomkodjuk, hogy főzés közben a lekvár nehogy kifolyjon. Egy nagy lábosban sózott vizet forralunk, ebben főzzük ki egyszerre a derelyéket. Ha feljönnek a víz tetejére, még várunk 1-2 percet, aztán kiszedjük őket, és azonnal a cukros darált mákba forgatjuk. Amíg a derelyék főnek, a vajat is megolvasztjuk, és azzal is alaposan meglocsoljuk az ételt.

A videóban használt gépről bővebb információt itt találtok.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

 

 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X