Vargányás, medvehagymás töltött sertésszűz
Gáspár Kinga |
2025.02.24.
Hamarosan itt a medvehagyma szezonja, és érdemes elővenni a tavaly eltett gombát is, hogy készítsünk belőle valami finomat! Ezúttal egy sertésszűz receptet mutatunk: a húsba juhtúrós, fenyővargányás, medvehagymás töltelék kerül. A fenyővargányát magam szedtem, az ősszel, de akinek nincs otthon eltéve, az bátran helyettesítheti más, aromás gombával. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert hidegen, szeletelve is kiváló, sőt: készíthetjük eleve hidegtálra is.
Hozzávalók
- 3 sertésszűz
- 50 dkg juhtúró
- 10 dkg vargánya
- 5-6 levélnyi medvehagyma
- fél fej lilahagyma
- 1 tojás
- só
- bors
A kenéshez:
- 3 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek méz
Elkészítés
A sertésszüzet megtisztítjuk, majd egy éles késsel úgy vágjuk be, hogy egy nagy szeletet kapjunk. Az így kiterített szűzpecsenyét kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk.
A lilahagymát, a gombát és a medvehagymát megaprózzuk, majd a tojással együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A kiterített sertésszüzeket rendre megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, és egy pecsenyesütőbe helyezzük.
A fokhagymát megaprítjuk, összekeverjük az olívaolajjal, és megkenjük vele a sertésszüzeket. Kevés vízzel meglocsoljuk, majd lefedjük.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd levesszük róla a fedőt, és a húst megkenjük mézzel. 15 percre még visszatesszük.
Amikor elkészült, krumplipürével tálaljuk.
Jól illik hozzá savanyúságnak a télire eltett zöld paradicsom, de ha inkább szószt szeretnénk készíteni mellé, zöldborsmártással is kiváló.
Ajánljuk még:
A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.