Gasztro

Vargányás, medvehagymás töltött sertésszűz

Hamarosan itt a medvehagyma szezonja, és érdemes elővenni a tavaly eltett gombát is, hogy készítsünk belőle valami finomat! Ezúttal egy sertésszűz receptet mutatunk: a húsba juhtúrós, fenyővargányás, medvehagymás töltelék kerül. A fenyővargányát magam szedtem, az ősszel, de akinek nincs otthon eltéve, az bátran helyettesítheti más, aromás gombával. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert hidegen, szeletelve is kiváló, sőt: készíthetjük eleve hidegtálra is.

Hozzávalók

  • 3 sertésszűz
  • 50 dkg juhtúró
  • 10 dkg vargánya
  • 5-6 levélnyi medvehagyma
  • fél fej lilahagyma
  • 1 tojás
  • bors

A kenéshez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek méz

 

Elkészítés

A sertésszüzet megtisztítjuk, majd egy éles késsel úgy vágjuk be, hogy egy nagy szeletet kapjunk. Az így kiterített szűzpecsenyét kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk.

  

A lilahagymát, a gombát és a medvehagymát megaprózzuk, majd a tojással együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A kiterített sertésszüzeket rendre megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, és egy pecsenyesütőbe helyezzük.

 

A fokhagymát megaprítjuk, összekeverjük az olívaolajjal, és megkenjük vele a sertésszüzeket. Kevés vízzel meglocsoljuk, majd lefedjük.

 

 

180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd levesszük róla a fedőt, és a húst megkenjük mézzel. 15 percre még visszatesszük.

Amikor elkészült, krumplipürével tálaljuk.

 

Jól illik hozzá savanyúságnak a télire eltett zöld paradicsom, de ha inkább szószt szeretnénk készíteni mellé, zöldborsmártással is kiváló.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.