Vanília, eper, kecskesajt, madársóska

Gasztro

Vanília, eper, kecskesajt, madársóska

Kollár Endre receptje

Hozzávalók:

Vanília espuma:

  • 250 g tej
  • 250 g tejszín
  • 70 g cukor
  • 120 g tojássárgája
  • 1 vaníliarúd

Sablé:

  • 300 g vaj
  • 6 g só
  • 20 g méz
  • 140 g barna cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 4 g sütőpor
  • 440 g liszt
  • 50 g mandulaliszt

A tálaláshoz:

  • 5 szem eper
  • 2 ek epervelő
  • szecsuáni bors
  • frissen reszelt penészkérges kecskesajt
  • madársóska
  • pehelysó

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vaníliahabhoz a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral. A fehérjét ezúttal nem használjuk. A tejszínt és a tejet felforraljuk. A vaníliát félbe vágjuk, és a folyadékhoz adjuk. Egy pici sót is teszünk bele. Ha már forr, akkor merünk ki belőle, és elkeverjük a tojássárgájával, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Ezután visszaöntjük az egészet a lábasba, és közepes lángon elkezdjük főzni. Mikor látjuk, hogy megváltozik a sűrűsége, akkor azonnal jeges vízbe állítjuk az edényt, így biztosan nem fog kicsapódni a tojás. Ezután a krémet szifonba töltjük.

A linzerhez a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral, a mézzel és egy csipet sóval. Akkor jó, ha szépen felhabosodik. Ekkor a lisztből 140 grammot a sütőporral elkeverve hozzáadunk. Egy tojássárgáját is beleütünk. Ezzel is elkeverjük, majd a maradék lisztet és a mandulalisztet tesszük bele. Citromhéjjal is ízesítjük.

Figyeljünk, hogy ne olvadjon meg nagyon a vaj, nem kell tökéletesen elkeverni a tésztát, nem baj, ha morzsalékos marad. Pihentetjük egy órát hűtőben, majd két szilikonlap vagy sütőpapír között vékonyra kinyújtjuk. Ezután tíz percre visszarakjuk a hűtőbe, majd kivesszük, és lehúzzuk róla a felső szilikonlapot. 170 fokos sütőbe tesszük be, és 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Az epret feldaraboljuk, elkeverjük a borssal és az epervelővel.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a vaníliahabot az eperraguval, a sajttal és a madársóskával.

 

Már követem az oldalt

X