Hozzávalók
- 1 db fiatal csirke egészben
- 20 dkg vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- friss petrezselyem
- frissen reszelt kurkumagyökér
Elkészítés
A csirkét egyben hagyjuk, a gerincét kivágjuk.
A zöldfűszereket a fokhagymával együtt mozsárban összetörjük. A kurkumagyökér felhasználásához érdemes gumikesztyűt húzni, mert könnyen megszínezheti a kezünket, és nem is igazán lehet lemosni. A puha vajat ezután összekeverjük a fűszerekkel.
Ennél a receptnél ízlés szerint kombinálhatjuk a fűszereket, kísérletezhetünk gyömbérrel, sáfránnyal, rozmaringgal is.
A csirkét egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és kifordítjuk, hogy a belső részén feküdjön.
A bőrt egy kanál segítségével a mellhús fölött elválasztjuk, a kezünkkel óvatosan benyúlunk a bőr alá, és a fűszeres vajkrémet belemasszírozzuk a húsba. A két combját és a melle másik felét is ugyanígy dörzsöljük be. Ezután a csirke bőrét kívülről is megkenegetjük a vajjal.
180 fokon kb. 40 perc alatt sül a külseje aranybarnára, ropogósra, a belseje pedig omlósra. Sütés közben nem kell letakarni!
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: