Vajas sült csirke

Gasztro

Vajas sült csirke

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

  • 1 db fiatal csirke egészben
  • 20 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • friss petrezselyem
  • frissen reszelt kurkumagyökér

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkét egyben hagyjuk, a gerincét kivágjuk.

A zöldfűszereket a fokhagymával együtt mozsárban összetörjük. A kurkumagyökér felhasználásához érdemes gumikesztyűt húzni, mert könnyen megszínezheti a kezünket, és nem is igazán lehet lemosni. A puha vajat ezután összekeverjük a fűszerekkel. 

Ennél a receptnél ízlés szerint kombinálhatjuk a fűszereket, kísérletezhetünk gyömbérrel, sáfránnyal, rozmaringgal is.

A csirkét egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és kifordítjuk, hogy a belső részén feküdjön.

A bőrt egy kanál segítségével a mellhús fölött elválasztjuk, a kezünkkel óvatosan benyúlunk a bőr alá, és a fűszeres vajkrémet belemasszírozzuk a húsba. A két combját és a melle másik felét is ugyanígy dörzsöljük be. Ezután a csirke bőrét kívülről is megkenegetjük a vajjal.

180 fokon kb. 40 perc alatt sül a külseje aranybarnára, ropogósra, a belseje pedig omlósra. Sütés közben nem kell letakarni!

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Kastélykonyhák édes titkai: „édes, mint a szerelem és gyengéd, mint a csók”

Lessünk be kastélyok konyháiba! Vajon mi kerülhetett karácsonykor az asztalra? Milyen süteményeket sütöttek? Miféle finom illat lengte be a süteményestálak környékét? Vajon megtudhatjuk-e pontosan, mi minden került Erzsébet királyné és családja ünnepi sütemény kínálatába, ahol egybekelt a hatalmas birodalom sokszínű ízvilága érvényesült?