Gasztro

Vajas sült csirke

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

  • 1 db fiatal csirke egészben
  • 20 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • friss petrezselyem
  • frissen reszelt kurkumagyökér

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkét egyben hagyjuk, a gerincét kivágjuk.

A zöldfűszereket a fokhagymával együtt mozsárban összetörjük. A kurkumagyökér felhasználásához érdemes gumikesztyűt húzni, mert könnyen megszínezheti a kezünket, és nem is igazán lehet lemosni. A puha vajat ezután összekeverjük a fűszerekkel. 

Ennél a receptnél ízlés szerint kombinálhatjuk a fűszereket, kísérletezhetünk gyömbérrel, sáfránnyal, rozmaringgal is.

A csirkét egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és kifordítjuk, hogy a belső részén feküdjön.

A bőrt egy kanál segítségével a mellhús fölött elválasztjuk, a kezünkkel óvatosan benyúlunk a bőr alá, és a fűszeres vajkrémet belemasszírozzuk a húsba. A két combját és a melle másik felét is ugyanígy dörzsöljük be. Ezután a csirke bőrét kívülről is megkenegetjük a vajjal.

180 fokon kb. 40 perc alatt sül a külseje aranybarnára, ropogósra, a belseje pedig omlósra. Sütés közben nem kell letakarni!

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.