Vacsorázz Borbás Marcsival – Zöldséges zúzaleves

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – Zöldséges zúzaleves

Borbás Marcsi receptje.

Mi a kedvenc ételetek? Írjátok meg, mi az az étel számotokra, ami nélkül nem tudnátok élni, ami mindig levesz benneteket a lábatokról, ami miatt csaltok a diétátokban.

Nekem több ilyen is van. Egyik leggyengébb ponton a mák, az pedig csak édesen jó. Ezért most azon dolgozom, hogy hogyan tudnám egy pici csalással beilleszteni a diétámba. Hamarosan meglesz, majd hétvégén mutatom. Ha elkülditek a ti kedvenceiteket, megpróbálok tippeket adni, hogy azokat hogyan lehet kalóriaszegényebbé tenni.

Tovább olvasok

Ma egy levest hoztam, mert már jól esik egy kis csípős forróság.

 

Zúzagulyás

Hozzávalók (2 főre):

  • 25-30 dkg csibezúza
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1 db kisebb burgonya
  • 2 db pici vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk fűszerpaprika

Elkészítés:

Mindenekelőtt jól tisztítsuk meg a csirkezúzákat, és tegyük fel főni. A nagyjából egy liter főzővízbe csak sót, az egyik vöröshagymát, valamint a fokhagymát tegyük hozzá, aztán 1/5-2 óra alatt főzzük puhára.

Közben az olívaolajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor elkészül, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a burgonya kivételével, és folyamatos kevergetés közben azokat is átdinszteljük.  Rászórjuk a fűszerpaprikát, ami lehet füstölt paprika is, így kicsit olyan lesz az étel íze, mintha szalonna lenne benne. Ezután azonnal öntsük rá a zúzát, főzőlével együtt, így nem ég meg a fűszerpaprika. Végül tegyük bele a kockára vágott burgonyát is. Amint a burgonya is megpuhult, egy pici csípős paprikával tálaljuk az ételt.

Miért a zúza?

A csirkezúza méltatlanul elfeledett alapanyag, pedig a mai egészséges étkezés egyik bástyája lehetne, ugyanis kész  csodaszernek számít. Nagyon alacsony a kalóriatartalma (nincs 100 kcal 10 dkg-ban), viszont nagyon magas a fehérjetartalma (17,7 gr/10 dkg.) 

A népi gyógyászatban mérgezés esetén is használták, mert kiüríti a mérgeket, és beállítja a gyomorsavat. Cinket tartalmaz, ami az immunrendszerünk jó működéséhez, a csontok kifejlődéséhez, a haj és a körmök egészségéhez is szükséges. Magas fehérjetartalma serkenti az anyagcserét, szeléntartalma pedig lassítja az öregedési folyamatokat és a tumor esetleges kialakulása ellen is jó szolgálatot tehet, de a pajzsmirigyet is támogatja. Bónusz, hogy sok folsavat is tartalmaz a zúza, így a sejtek regenerálódásában is fontos szerepet tölt be. 

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod, a második hét bevásárlólistáját pedig itt 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X