Túrótorta eperlekvárral

Gasztro

Túrótorta eperlekvárral

Juhos József receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 3 db tojás
  • 75 g kukoricaliszt
  • 60 g cukor

Krém:

  • 150 g túró
  • 80 g tejföl
  • 30 g porcukor
  • 240 g tejszínhab
  • citromhéj, narancshéj
  • vanília
  • 40 g zselatinmassza (1 g zselatinhoz 6 g hideg víz)
  • 40 g folyékony tejszín

Az összeállításhoz:

  • eperlekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojásfehérjét felverjük a cukorral, és ha már szép habos, kiveszünk belőle egy-két kanálnyit, és elkeverjük a sárgájával. Ezután összeforgatjuk a maradék habbal, illetve a liszttel.

Egy nagyobb, és két kisebb lapot kenünk ki belőle egy nagy gáztepsire, melyet sütőpapírral bélelünk. Picivel nagyobbat kenünk, mint a tortakarika, így szépre ki tudjuk majd szúrni.

180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Ez a piskóta meg fog emelkedni, de után picit vissza is fog esni. Ha elkészült, akkor egy nagyobb és két valamivel kisebb lapot szúrunk ki belőle a tortakarika segítségével.

A krémhez a túrót elkeverjük a porcukorral, a citrom- és narancshéjjal, a vaníliával, illetve a tejföllel, és hagyjuk állni néhány percig. Ezalatt a zselatinmasszát a 40 g tejszínnel együtt lassan felmelegítjük. Csak addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik. A 240 gramm tejszínt habbá verjük.

Ezután a túrós keveréket összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal és a feloldott zselatinnal.

Az összeállításhoz szükségünk lesz a tortakarikára, aminek az oldalát bevonjuk fóliával.

A legalsó, legnagyobb lapot bevonjuk eperlekvárral úgy, hogy nem kenjük ki teljesen a széléig, majd ráöntjük a túrókrém egyharmadát. Ezután a következő piskótát is megkenjük a lekvárral ugyanúgy, és behelyezzük a tortakarikába. Erre jön a második adag krém, majd a harmadik megkent piskóta, végül a krém maradék része.

Ezután kicsit megütögetjük a formát kívülről, hogy ne maradjanak levegőbuborékok a krémben.

Berakjuk a tortát a mélyhűtőbe másnapig. Reggel vékonyan beöntjük a tetejét meglangyosított eperlekvárral, majd visszarakjuk a normál hűtőbe, és ebédre készen is lesz a tortánk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.