Gasztro

Túrótorta eperlekvárral

Juhos József receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 3 db tojás
  • 75 g kukoricaliszt
  • 60 g cukor

Krém:

  • 150 g túró
  • 80 g tejföl
  • 30 g porcukor
  • 240 g tejszínhab
  • citromhéj, narancshéj
  • vanília
  • 40 g zselatinmassza (1 g zselatinhoz 6 g hideg víz)
  • 40 g folyékony tejszín

Az összeállításhoz:

  • eperlekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojásfehérjét felverjük a cukorral, és ha már szép habos, kiveszünk belőle egy-két kanálnyit, és elkeverjük a sárgájával. Ezután összeforgatjuk a maradék habbal, illetve a liszttel.

Egy nagyobb, és két kisebb lapot kenünk ki belőle egy nagy gáztepsire, melyet sütőpapírral bélelünk. Picivel nagyobbat kenünk, mint a tortakarika, így szépre ki tudjuk majd szúrni.

180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Ez a piskóta meg fog emelkedni, de után picit vissza is fog esni. Ha elkészült, akkor egy nagyobb és két valamivel kisebb lapot szúrunk ki belőle a tortakarika segítségével.

A krémhez a túrót elkeverjük a porcukorral, a citrom- és narancshéjjal, a vaníliával, illetve a tejföllel, és hagyjuk állni néhány percig. Ezalatt a zselatinmasszát a 40 g tejszínnel együtt lassan felmelegítjük. Csak addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik. A 240 gramm tejszínt habbá verjük.

Ezután a túrós keveréket összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal és a feloldott zselatinnal.

Az összeállításhoz szükségünk lesz a tortakarikára, aminek az oldalát bevonjuk fóliával.

A legalsó, legnagyobb lapot bevonjuk eperlekvárral úgy, hogy nem kenjük ki teljesen a széléig, majd ráöntjük a túrókrém egyharmadát. Ezután a következő piskótát is megkenjük a lekvárral ugyanúgy, és behelyezzük a tortakarikába. Erre jön a második adag krém, majd a harmadik megkent piskóta, végül a krém maradék része.

Ezután kicsit megütögetjük a formát kívülről, hogy ne maradjanak levegőbuborékok a krémben.

Berakjuk a tortát a mélyhűtőbe másnapig. Reggel vékonyan beöntjük a tetejét meglangyosított eperlekvárral, majd visszarakjuk a normál hűtőbe, és ebédre készen is lesz a tortánk.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.