Traminileves az ünnepi asztalra

Gasztro

Traminileves az ünnepi asztalra

A borleveseknek minden szőlőtermelő nép étlapján ott a helyük. Van, ahol édesen készülnek, tojássárgájával sűrítve, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, sáfránnyal. Kerülhet bele habgaluska, pirított zsemlekocka, tészta, hajdinagombóc. A rajnai borvidék borleveshez tejszínt csorgatnak, fahéj és citromhéj adja a zamatához a pluszt, grízgaluska mosolyog benne. Móron süteményt mártogatnak a csészében kínált, édes levesbe. 

A mi hagyományos borlevesünk édes, és borban hízott mazsolákkal kecsegtet. Nemrégiben Dél-Stájerországban ismerkedtem meg az ottani, traminivel készült borlevessel. A borral ötvöződő, sós-fahéjas ízvilágot egyből a szívembe zártam, ínyenceknek mindenképpen érdemes kipróbálni és ünnepi alkalommal a menü műsorára tűzni.

Hozzávalók

  • 12,5 dl tramini
  • 1 fahéjrudacska
  • 4 dl marhahúsleves
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • őrölt bors
  • 1-2 szál petrezselyem
  • pirított zsemleszeletek vagy -kockák
  • őrölt fahéj

Elkészítés

A bort a fahéjjal egy lábosban nagyjából 5 percig forraljuk. A fahéjat eltávolítjuk, hozzáadjuk a húslevest, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Újabb 5 percnyi főzés után beledobjuk a jéghideg vajat, és botmixerrel felhabosítjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva, őrölt fahéjjal megszórt pirított zsemleszeletekkel tálaljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.