Történelmi siker! Magyar bajnok az ifjúsági szakács világbajnokság élén – gratulálunk az aranyérmes Nyikos Patriknak!

Gasztro

Történelmi siker! Magyar bajnok az ifjúsági szakács világbajnokság élén – gratulálunk az aranyérmes Nyikos Patriknak!

A Chaine des Rotisseurs világszervezet legutóbb 2015-ben rendezte meg éves világbajnokságát a nemzeti versenyek győzteseinek Magyarországon, és 2024-ben ismét hazánk láthatta vendégül a rangos megmérettetést. A Bocuse d’Or előszobájaként is emlegetett verseny célja az ifjú szakácstehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése. A METRO Gasztroakadémián zajló döntőn magyar győzelem született: a 2023-as Bocuse d’Or-on már commis-ként helytálló Nyikos Patrik diadalmaskodott a nemzetközi mezőnyben!

A verseny történelmének első magyar aranyérmese

Nyikos Patrik győzelme fél évszázados siker, hiszen a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságok történetében először állhatott magyar versenyző a dobogó legfelső fokára! A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a verseny szabályai szerint 27 év alatti ifjú szakácsok mérik össze konyhaművészeti tudományukat, akik jellemzően többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot. A verseny több mint 50 éves története során a magyar gasztronómia olyan kiemelkedő szereplői karrierjének adott lendületet, mint Kovács Lázár, Széll Tamás, Szulló Szabina, Bicsár Attila, Götz Zsolt, Ádám Csaba, Mede Ádám, Dalnoki Bence, Csillag Richárd és Lendvai Levente.

Az idei világbajnokság egy öt napos programsorozat részeként, 19 versenyző részvételével és mind az öt kontinensről érkező 12 zsűritag közreműködésével zajlott, alkalmat adva a kiváló magyar alapanyagokkal való megismerkedésre.

A verseny résztvevői – Fotó: Metro 

 

Hazai ízek, kötelező alapanyagok

Az október 4-i döntő helyszínét és a magyar konyhakultúrára jellemző, kötelező verseny-alapanyagokat a METRO Gasztroakadémia biztosította.

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek el, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A „meglepetés kosárban” ezúttal friss, csont nélküli szarvasgerinc, kacsamáj, fogas, birsalma és hazánkban gyártott vanília bourbon paszta volt.

Nyikos Patrik a versenyen – Fotó: Metro  

A 2024. évi világbajnokság dobogós helyezettjei

A 12 tagú nemzetközi zsűri – mint mindegyik Chaine világbajnokságon – a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában háromtagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A kilenctagú kóstoló zsűri pedig a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrízte. A két zsűri összesített pontszámai alapján született meg a világbajnokság végső eredménye: a legjobb teljesítményt a hazai versenyző, Nyikos Patrik nyújtotta, a második helyezett a kanadai Sydney Hamelin lett, míg a bronzdíjas a norvég Siriyaporn Rithisirikrerg érdemelte ki.

Az idei versenyzők és a zsűri – Fotó: Metro 

 

Nyikos Patrik a kötelező alapanyagok kreatív felhasználásával az alábbi menüsort alkotta meg:

  • Előétel: Zöldfűszeres fogastekercs, friss, citrusos beurre blanc
  • Főétel: Grillezett szarvasgerinc, konfitált burgonyával, diós zeller raguval, sült kacsamájjal és jus-vel szervírozva
  • Desszert: Fehércsoki mousse, fahéjas-citrusos birsalma raguval

Nyikos Patrik versenytáljának alapanyagai – Fotó: Metro  

Az aranyérmes Nyikos Patrik

Nyikos Patrik tanulmányait a debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában folytatta, és már ekkor részt vett szakmai versenyeken. Az IKON Debrecen (séf: Thür Ádám) után a budapesti Stand Étterem (séf: Széll Tamás és Szulló Szabina) szakácsa lett, ahol megismerte, hogy milyen a munka egy Michelin csillagos, professzionális konyhában. 2021 októberében a Bocuse d’Or magyar döntőn 1. helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként. 2022 márciusában a Bocuse d’Or európai döntő 2. helyezettjei, 2023 januárjában Bocuse d’Or Lyon 3. helyezettjei lettek Dalnoki Bencével. A Bocuse d’Or után újra a budapesti Stand Étteremben állt munkába. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije neki ítélte a Boros Lászlóról elnevezett ifjúsági gasztronómiai díjat.

Nyikos Patrik versenytálja – Fotó: Metro  

A szervező Chaine Egyesület

A Chaine des Rotisseurs világszervezet magyar tagja a versenyt lebonyolító Chaine Egyesület, melynek amelynek elnöke Pintér Katalin, felügyelő bizottságának elnöke pedig Novák Iván. A szervezet kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy támogassa a konyhaművészet jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését. Ennek érdekében rendezi meg magas színvonalon az ifjú szakács tehetségek részére a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság nemzeti válogatóját.

Zöldfűszeres fogastekercs, friss, citrusos beurre blanc – Fotó: Metro   

Szakmai partner a METRO Nagykereskedelem

A METRO Nagykereskedelem kiemelt szakmai partnerként biztosította a verseny helyszínét, a METRO Gasztroakadémiát, valamint a verseny kiváló minőségű alapanyagait. Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa üzletfejlesztési vezetője kiemelte, hogy a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság a METRO Nagykereskedelem 30 éves jubileumi esemény sorozatának is egy kiemelkedő rendezvénye.

Grillezett szarvasgerinc, konfitált burgonyával, diós zeller raguval, sült kacsamájjal és jus-vel szervírozva – Fotó: Metro  

„Büszkék vagyunk rá, hogy Nyikos Patrik karrierjét nemcsak a Bocuse d’Or felkészülés során, de ezen a világbajnokságban is támogathattuk” – tette hozzá. A METRO rendszeresen támogat szakmai partnerként jelentős gasztronómiai versenyeket, így Chaine nemzeti válogatóit is. Ezek megrendezésében való együttműködéssel a fiatal szakácsok szakmai fejlesztésében vállal szerepet a gasztronómia piacterének számító nagykereskedelem.

Fehércsoki mousse, fahéjas-citrusos birsalma raguval – Fotó: Metro 

Forrás és Nyitókép: Metro

 

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.