Diós-mézes füge
Hozzávalók
- 8 db érett füge
- 20 dkg dió
- 4 evőkanál méz
- 8 szál friss levendula
- 5 dkg vaj
Diós-mézes füge – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A sütőt felforrósítjuk. A megmosott és megtörölgetett fügéket kereszt irányban behasítjuk, majd egy vékonyan kivajazott tűzállótálba vagy kistepsibe állítjuk. A durvára darált vagy késsel összevágott diót a mézzel és a lemorzsolt levendulavirággal összekeverjük, a fügék közepét megtöltjük a mézes-levendulás dióval. Minden füge tetejére egy-egy pici darabka vajat helyezünk, majd a forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tesszük 5-6 percre.
Ezalatt a gyümölcs átforrósodik, a méz, a vaj és a levendula csodás aromával gazdagítja az édes fügét. Forrón kínáljuk.
Marcipános töltött szilva
Hozzávalók
- 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva
- 1 citrom
- 20 dkg marcipánmassza
- 8 szál friss levendula
Marcipános töltött szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon. A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, a masszát nyolc egyenlő részre osztjuk.
Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába helyezünk egy-egy levendulás marcipánt. Behűtve kínáljuk.
Marcipános töltött szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: