Töltött gyümölcsök levendulával – különleges ünnepi desszertek

Gasztro

Töltött gyümölcsök levendulával – különleges ünnepi desszertek

A levendula nyárvégi másodvirágzásakor készíthető izgalmas és egyszerű desszertek megédesítik a csillagnézős estéket. A kedvenceink közül egy forrót és egy hideget ajánlok jó szívvel. Ideális falatok a mai hosszú ünnepléshez.

Diós-mézes füge

Hozzávalók

  • 8 db érett füge
  • 20 dkg dió
  • 4 evőkanál méz
  • 8 szál friss levendula
  • 5 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Diós-mézes füge – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A sütőt felforrósítjuk. A megmosott és megtörölgetett fügéket kereszt irányban behasítjuk, majd egy vékonyan kivajazott tűzállótálba vagy kistepsibe állítjuk.  A durvára darált vagy késsel összevágott diót a mézzel és a lemorzsolt levendulavirággal összekeverjük, a fügék közepét megtöltjük a mézes-levendulás dióval. Minden füge tetejére egy-egy pici darabka vajat helyezünk, majd a forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tesszük 5-6 percre.

Ezalatt a gyümölcs átforrósodik, a méz, a vaj és a levendula csodás aromával gazdagítja az édes fügét. Forrón kínáljuk.

Marcipános töltött szilva

Hozzávalók

  • 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva
  • 1 citrom
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 8 szál friss levendula

Marcipános töltött szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon.  A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, a masszát nyolc egyenlő részre osztjuk.

Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába helyezünk egy-egy levendulás marcipánt. Behűtve kínáljuk.

Marcipános töltött szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Ajánljuk még:

„Keverd folyvást, midőn főni akar!” – Cziffray István legendás szakácskönyve

Ha valaki szeretné megismerni a magyar konyhát abból az időből, amikor még nem borította piros lé, még nem uralkodott el a pörkölt-paprikás-gulyás mesterhármasa, akkor Cziffray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyvében rá fog találni a titok nyitjára. Nem véletlenül rendeznek évek óta nagy sikerrel mesterkurzust séfeknek Cziffray István szellemében, hiszen ebben a műben olyan gyökerek vannak elrejtve, amelyekből hihetetlenül szerteágazóan, sokszínűen szökken szárba eleink főzőtudománya és ízvilága.