Diós-mézes füge
Hozzávalók
- 8 db érett füge
- 20 dkg dió
- 4 evőkanál méz
- 8 szál friss levendula
- 5 dkg vaj
Diós-mézes füge – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A sütőt felforrósítjuk. A megmosott és megtörölgetett fügéket kereszt irányban behasítjuk, majd egy vékonyan kivajazott tűzállótálba vagy kistepsibe állítjuk. A durvára darált vagy késsel összevágott diót a mézzel és a lemorzsolt levendulavirággal összekeverjük, a fügék közepét megtöltjük a mézes-levendulás dióval. Minden füge tetejére egy-egy pici darabka vajat helyezünk, majd a forró sütőbe (vagy grillsütőbe) tesszük 5-6 percre.
Ezalatt a gyümölcs átforrósodik, a méz, a vaj és a levendula csodás aromával gazdagítja az édes fügét. Forrón kínáljuk.
Marcipános töltött szilva
Hozzávalók
- 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva
- 1 citrom
- 20 dkg marcipánmassza
- 8 szál friss levendula
Marcipános töltött szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon. A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, a masszát nyolc egyenlő részre osztjuk.
Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába helyezünk egy-egy levendulás marcipánt. Behűtve kínáljuk.
Marcipános töltött szilva – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Mogyorós moszkauer
Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak
„Anyám megspórolt szeretetét akartam a férfiakon behajtani”
Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket
„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.